Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обектив Nikon 50/1.8 E серия (р.ф.) - странен "проблем"
Автор: kosio2002   
Дата:   07-02-12 17:38

Здравейте!

Днес открих една странност на ръчно-фокусният ми обектив Nikon Lens Series E 50mm 1:1.8, тялото е d300. При заснемане на кадър (щракване на затвора) усещам движение на гривната за фокусиране. Движението е съвсем леко, едва доловимо но го има.
При задълбочено експериментиране забелязах, че при всяко задействане на затвора или натискане на Depth-of-field preview бутона, гривната за фокусиране се завърта с част от милиметъра в посока безкрайност на скалата (без да я държа с ръка). Извода ми е, че при всяко задействане на механизъма в тялото за затваряне на диафрагмата, обектива се завърта. Ако държа само фокусната гривна, ефекта се усеща. Ако хвана заедно с фокусната гривна и неподвижната част на обектива не се усеща движение.
Иначе обектива при фокусиране се върти доста свободно и леко (даже прекалено леко, а не мазно, както ми се иска), не запира никъде.
Интересно е и, че сниманите обекти са на фокус, от което съдя, че завъртането става след заснемане на кадъра, при отваряне на диафрагмата (става при всяка стойност на бленда и фокус). Свалих обектива и на бленда 22 с пръст предвижих лостчето за блендата да се отвори до 1.8, не се усеща никакво засичане, движи се много плавно и лесно и в двете посоки (разбира се пружинката за връщане си действа), без да се усеща споменатото завъртане на гривната за фокус.

Някой имал ли е подобно странно държание с обектив и дали трябва да се притеснявам за тялото, или... "Стреляй смело"?

Предварително благодаря на отзовалите се. [shtrak]

П.П. Темата не е "петъчна" [smilie3] И извинявайте за граматическите грешки, и обърканото обяснение.

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив Nikon 50/1.8 E серия (р.ф.) - странен "проблем"
Автор: aluethial   
Дата:   07-02-12 18:16

При мен се случва нещо подобно когато ползвам AF Nikkor 50mm f/1.8D. Като цяло самият обектив ми се струва малко хлабаво сглобен но за тази цена не съм и очаквал друго. Тялото с което го ползвам е D7000.

Дата:   07-02-12 18:40

При моя явно годинките са си указали влияние. Наистина е доста разхлабен фокуса, но пък обективчето ми харесва. Особено за цената си [smilie3]
Обмислям да опитам разглобяване и смяна на смазката по резбата за фокуса... ама каква да сложа?!? [smilie11]

Автор: taricate   
Дата:   08-02-12 00:22

След като няма проблеми с фокуса - "Стреляй смело!", както сам си стигнал до извода. Просто чисто механически е амортизиран доста и затова няма дори леко съпротивление при въртене.
Имаше едни сигми (нови) , които пък се развъртаха при накланяне, тъй че нЕма страшно.

Дата:   08-02-12 00:59

[smilie24] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »