Автор: kosio2002
Дата: 07-02-12 17:38
Здравейте!
Днес открих една странност на ръчно-фокусният ми обектив Nikon Lens Series E 50mm 1:1.8, тялото е d300. При заснемане на кадър (щракване на затвора) усещам движение на гривната за фокусиране. Движението е съвсем леко, едва доловимо но го има.
При задълбочено експериментиране забелязах, че при всяко задействане на затвора или натискане на Depth-of-field preview бутона, гривната за фокусиране се завърта с част от милиметъра в посока безкрайност на скалата (без да я държа с ръка). Извода ми е, че при всяко задействане на механизъма в тялото за затваряне на диафрагмата, обектива се завърта. Ако държа само фокусната гривна, ефекта се усеща. Ако хвана заедно с фокусната гривна и неподвижната част на обектива не се усеща движение.
Иначе обектива при фокусиране се върти доста свободно и леко (даже прекалено леко, а не мазно, както ми се иска), не запира никъде.
Интересно е и, че сниманите обекти са на фокус, от което съдя, че завъртането става след заснемане на кадъра, при отваряне на диафрагмата (става при всяка стойност на бленда и фокус). Свалих обектива и на бленда 22 с пръст предвижих лостчето за блендата да се отвори до 1.8, не се усеща никакво засичане, движи се много плавно и лесно и в двете посоки (разбира се пружинката за връщане си действа), без да се усеща споменатото завъртане на гривната за фокус.
Някой имал ли е подобно странно държание с обектив и дали трябва да се притеснявам за тялото, или... "Стреляй смело"?
Предварително благодаря на отзовалите се.
П.П. Темата не е "петъчна" И извинявайте за граматическите грешки, и обърканото обяснение.
|
|