Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Относно ръчно фокусните обективи ...
Автор: g3tcrunk   
Дата:   03-02-12 23:08

Здравейте колеги, според вас кои апарати са по-подходящи за използването на ръчно фокусните обективи, чудя се между Pentax K10D/K200D или Sony Alpha 200/350.Имам в предвид обективи на М42 резба, ФД и тн. Спрял сам се на тези две марки, защото имат стабилизация в тялото и си потвърждават фокуса без специални приставки.
Дайте ми съвет и ме поправете ако греша!

Отговори на това съобщение
 Re: Относно ръчно фокусните обективи ...
Автор: neillmakoli   
Дата:   03-02-12 23:10

[smile] Пентакса!

Автор: mugen   
Дата:   03-02-12 23:25

Pentax [smilie24]

Автор: bordon   
Дата:   03-02-12 23:33

Пентакс
Иначе и Оли има стабилизация в тялото и си потвърждава фокуса без проблем и без приставки или други подобни... [smilie3]

[shtrak]

Автор: pstoev   
Дата:   03-02-12 23:44

Sony Alpha 200/350 ти трябва адаптер с чип, защото апарата не може да снима на автоматични режими без да разпознае обектива..става със Sony A 100, A700 и новите
при Pentax няма такива проблеми

Автор: ipolit   
Дата:   04-02-12 00:06

Пентакс е най-добре понеже си има мерене и 2 начина за снимане - при сигнал за фокус се снима или снима автоматично при постигане на фокус. За мен има обаче и сериозни недостатъци - меренето става след натискане на бутон и е придружено с цвърчене на бленда и загуба на време. Освен това намирам адаптерите за не К обективи доста неудобни за сваляне от тялото - използва се ключ и при нужда да се смени обектива отнема поне 30 секунди, като е придружено със стържене на метал у метал (или моите адаптери са били гадни). Опитът ми е с IstDL, не знам на по-новите така ли е.
Аз лично предпочитам за такъв тип снимане Канон - преходниците за М42 са евтини, дори и тези с чип за потвърждаване. Моите са ми излизали по 17-18 лева от eBay.На всичкото отгоре ако човек има апарат с live view, хич не му трябват чипове за потвърждение Преходниците за никон обективи са малко по-скъпи - Слав прави много добри. Според мен е хубаво всеки обектив да си има негов си преходник, като по този начин се сменят за 2 секунди. На канон лошото е, че не работи с пентакски К обективи съвсем, а има много хубави К обективи.

Публикацията е редактирана (04-02-12 00:11)

Дата:   04-02-12 00:18

Благодаря за отговорите, има още на къде да го мисля, но за сега си остава избора между пентакса и сонито (според финансите ...)
Поздрави!

Автор: Найден-Стоянов   
Дата:   04-02-12 00:48

Оли,без глухарче знаеш ли кога ще ти потвърди....

Пентакския преходник точно след първото слагане вече се уляга с тялото и си е супер.Снимай на приоритет на бленда и еднинственото което ще трябва да правиш с Пентакса е да фокусирш и след звуковия сигнал просто да натиснеш копчето.Меренето си е автомат.

С Пентакс имаш стабилизация и потвърждение от тялото,ако ще и буркан от компот да сложиш...с канон ,НЯМАШ стабилизация и ти трябва глухарче,което не се знае дали ще работи коректно...

Системата за снимане с ръчнофокусни обективи е ПЕНТАКС и няма просто място за спор,всичко останало е компромис...

Дата:   04-02-12 01:00

Благодаря колега, няма какво толко да го мисля, много добре го обясни, сега остава да изпадне някоя оферта за тяло ...
Поздрави!

Автор: aldygreen   
Дата:   04-02-12 01:29

@ipolit
>На всичкото отгоре ако човек има апарат с live view, хич не му трябват чипове за потвърждение

Ами не е точно така, защото при режим М live view работи по особено дървен начин. Когато имаш чип за потвърждение, можеш да работиш в режим Av, при който live view ти дава нормално изображение на екранчето. След което нямаш проблем да си фокусираш на live view с 5х или 10х и работата заспива. Но наличието на чип е важно, дори хич да не се използва по предназначение.
[beer][shtrak]

Автор: mitku   
Дата:   04-02-12 02:08

Пентакс. [smilie24]

Автор: m_d   
Дата:   04-02-12 03:26

FD обективи не можеш да ползваш нито на Пентакс, нито на Сони, нито пък на Канон ЕОС. Не и с адаптер без оптичен елемент. И изобщо, адаптирането зависи от разстоянието от байонета до сензора. По правило, байонет с по-малко такова разстояние не може да се адаптира към байонет с по-голямо такова без допълнителна оптика. Така че първо си реши какво е "и т.н." и какви обективи ще ползваш, после мисли тяло. Щото Пентакс може да е песен, ама освен м42 (и още един-два байонета), друго ръчно трудно ще му качиш без оптика.

Дата:   04-02-12 08:34

Главно ще бъде Пентакс, има ги в изобилие и на достъпни цени, имам 2бр. на М42 за които, ще се сдобия с подходящия преходник и мисля, че няма да имам проблеми.

Автор: PolarBear   
Дата:   04-02-12 09:35

Най-добри тела за ръчнофокусни обективи са безогледалните. Там могат да се поставят всякакви обективи, напр. оптически чудесните Канон ФЛ и ФД, които иначе почти не могат да се ползват на модерни огледални тела и затова са все още много евтини, а също и обективи от телеметрични камери, които са много по-малки и леки, и много от които са с невероятно качество...Та ако не е късно, помисли и за такива варианти.

Най-важното е апаратът да ти харесва и да ти е приятно да работиш с него. Вземи това, което наистина ти доставя удоволствие.

[smilie24]

Автор: вальо   
Дата:   04-02-12 22:01

за обективи на М42 - на първо място - тяло Канон ЕОС
най-зле - Пентакс и Никон

безогледално тяло става най-вече за подигравка, най-вече заради смешните сензори, но не само

Публикацията е редактирана (04-02-12 22:03)

Дата:   04-02-12 22:43

Ми все още не сам взел нищо, защото все още не сам си продал сегашната си система, но не бих взел безогледален апарат, остава варианта с пентакса и техните обективи, имам намерение и амбиция да се занимавам с това и за в бъдеще и за това си държа на ДСЛР.
Благодаря за съветите и отговорите!

Автор: Suggs   
Дата:   04-02-12 22:58

1000D с най-обикновен преходник M42-EOS без глухарче има мерене, работа в Aperture priority, и Live View с увеличение на зоната на фокусиране. Така че може да се помисли и за този вариант. Естествено, стабилизацията при Pentax е някакво предимство.
Какви са обективите, които имаш?

Автор: PolarBear   
Дата:   04-02-12 23:37

Е, щом твърдо си решил да е с огледало, Пентакс е добра възможност. Ако липсата на стабилизация в тялото не те плаши, бих препоръчал Канон. Успех в избора!

[smilie24]

Относно сензорите на безогледалните апарати, тези при Сони Некс са не по-лоши от сензорите на който и да е кропнат ДСЛР. Това може да се види и прочете навсякъде. Мога да го потвърдя и аз, защото лично притежавам и безогледална, и огледални системи...

Автор: Найден-Стоянов   
Дата:   04-02-12 23:40

Вальо чуваш ли се ве....[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Ама да като те видя че продаваш хелиос за реални 20лв за 120лв ми е ясно колко си наред....

90% от всички ръчнофокусни обективи Слав61 може да ти ги прерзботи и да им сложи задница на Пентакс,така няма да завърташ и купуваш преходници...Безогледалката е играчка,това е ...за кеф става ама само толкова.Потърси някой К-х,К-р,К-20,К-200 или К-7 и като ти припадне някой обектив на екзакта,Мд,М39,М42,Ом,Пентакон или почти всички байонети и резби,ращаш го на слав в търново ,той за 15лв му преправя задницата и си имаш обектив на Пентакс байонет.

Автор: georgioiv   
Дата:   05-02-12 23:23

ей, много умници - безогледалката не ставала... Не става - ако не можеш...[smilie5]

По-добро за ръчни обективи от Сони Некс като съотношение цена/функционалност - няма.
Леко, удобно, хубав дисплей и пийкинг при фокусиране, направо е удоволствие снимането с механичните стъкла... Има преходници за 90% от съществуващите стъкла. Голям сензор, нисък шум, с повечето твърди стъкла се побира в джоба.
Тия дето разправят че за любител - с ДСЛР било по-добре, да поснимат малко с безогледалка, да се научат да снимат, да обяснят смислено какво аджеба е по-добре, пък да видим кой после ще помъкне тежката тухла дслр - така ще си изгние в чантата като моя Канон... [smile]

Автор: simbon4o   
Дата:   06-02-12 00:11

ПЕНТАКС! Това ако ще е с огледало. Канон е веднага след пентакс по лесно слагане на обективи, но е доста по-сложно.
Некс - да най-лесно фокусиране има в момента именно с некс(от по-разпространените)

Пък Вальо се изцепи съвсем без да е наясно [smilie5].

Сониджиите да кажат как стои точно въпроса при алфите. До колкото знам стабилизацията им работи само със сони модерни обективи. С чипа се успява да се снима с ръчни обективи, но не знам пиикинг има ли на друго освен на некс.

Никон заради работната си отсечка е най-зле по въпроса.

4/3 за мен е много голям кроп и за повечето обективи ми е безмислено да си прави труда човек да го ползва. Пък и гъстотата на пикселите не е малка, малцина са обективите успяващи да напълнят тези матрици.

Автор: ilcoin   
Дата:   06-02-12 10:09

Снимам с Пентакс точно поради тези причини и силно го препоръчвам на автора на темата. На времето ми беше критерии за избор точно съвместимостта, та след известно четене и тестване избрах пентакс и не съм съжалил нито за момент.

Всъщност, на повечето М42 обективи може да се сложи преходник за К байнет. Слав се справя отлично. Единственият обекти, поне за който аз се сещам, е Мир 37А, но и там има начин.

Автор: ZENON   
Дата:   06-02-12 10:31

Два варианта.
1. Пентакс (ако с очите всичко е ОК);
2. Сони Некс - ако имаш проблеми.

Второто го препоръчвам, бидейки притежател и на двете.
Сега в повечето случай нося два ръчнофокусни обектива с мен, като заедно с тялото теглото е около 300-350 грама.

Това, ако ще снимаш само с ръчки. Ако имаш идеи за нещо по-различно - Пентакс.

Дата:   06-02-12 11:55

Варианта с Некса не е лоша идея, просто в момента имам огледално тяло което бих го сменил с друго огледално тяло, за Пентакс има много положителни мнения за използването му с MF обективи, за това сам се спрял на него, също така сам се замислил за някое лентово тяло (също на пентакс) за да може да си ползвам обективите и на двете тела, та за сега Некса ще почака.
Поздрави!

Автор: ZENON   
Дата:   06-02-12 13:16

За лента - симбончо от известните ми пентакс потребители.
Мисля, че е възможно да ти даде идеи.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »