Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фотоапарат за колоездач ?
Автор: aivan_pm   
Дата:   07-01-12 14:33

Здравейте занимавам се с колоездене и пътувам постоянно , реших да си сменя стария супер аматьорски фотоапарат с нещо по-добро. Имам няколко изисквания към новия фотоапарат :
1 да е компактен
http://www.olympus.bg/consumer/29_accessory_vr-310_24165.htm
нещо от този тип , но в краен случай може и
http://www.olympus.bg/consumer/29_digital-camera_sp-610uz_24208.htm
2 да има ръчни настройки на блендата и скоростите. Както се досещате велосипед се кара предимно при слънчево време , но понякога се налага и при облачно , така че ми трябва обектива да не е много тъмен (2,8-5,6 нещо такова предполагам ? ).
3 Зума- над 5 до около 10 , не ми трябва някавъв ултра зум
4 Цената до около 500 лв ( нов), мисля че ако давам повече пари е по - добре да си взема DSLR .
Надявам се да разбирате за каква цел ми трябва фотоапарата.
Нека да пишат хора само по темата МОЛЯ , тези които виждат нещо нередно в терминологията, правописа , пунктоацията ми НЕКА ДА СИ ЗАПАЗЯТ МНЕНИЕТО ЗА СЕБЕ СИ , а на всички останали които помогнат БЛАГОДАРЯ . [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Фотоапарат за колоездач ?
Автор: neillmakoli   
Дата:   07-01-12 14:46

Хихихи, питай Орлин [smilie5]

Автор: viliko   
Дата:   07-01-12 15:10

[smile]

PANASONIC DMC-TZ10

Автор: fukarata   
Дата:   07-01-12 17:35

Аз също доста карам(х) колело из милата ни татковина.
Открих, че това е изключителен начин да се правят снимки, защото пейзажа се сменя достатъчно бързо и обикновено не караш по главните шосета, които са скучни. Винаги можеш да спреш да цъкнеш некоя друга снимка, като видиш нещо интересно - не се съобразяваш с движение и т.н. Вниманието ти не е в осевата линия и идиота пред и зад теб - просто си зяпаш пейзажа.

Първо имах сапунерка, а от няколко години и ДСЛР. От гледна точка на удобство, няма никаква разлика. Всичкия ми багаж е на багажника и по дисагите и нямам нищо на гърба - нищо освен фотоапарат :).
До известна степен дори е по-лесно да завъртиш ДСЛР-а от гърба и да снимаш, от отварянето на чантичката на сапунерката.
Отгоре на багажника на колелото връзвам фотографската раница, да ми е под ръка, ако трябва да сменям обектив.

Накратко, съвета ми е да си вземеш ДСЛР - размера не пречи.

Имам и 2 обектива сумарно от 15 до 200мм и мога да снимам, пейзажи, конски каручки, циганета (абе селски репортажи), че и птичета (ако не са прекалено далеч).

Дата:   10-01-12 11:46

"fukarata " - за сега нямам финанси за DSLR , a пък и някак си не се виждам да преминавам през циганската махала на някое градче или пък да хвърча с 50 км/ч (паданията не са приятни [smilie3] ) или ненадейно да ме завали някой летен дъждец с фотоапарат за 1000 лв . Като характеристики ( до някъде ) и цена някак си все опирам до Олимпус , но за жалост компактните им модели нямат ръчни настройки на блендата ( за справка официалният сайт )

http://www.olympus.bg/consumer/29_digital-camera_sz-20_-_specifications_24303.htm

"viliko" - Панасоника не е ли с малко тъмен обектив - f- 3,3 ?[smilie11] , бих искал да стават хубави снимки и на облачно или на свечеряване .

[beer]

Автор: icikonti   
Дата:   10-01-12 12:49

Това е за тебе HD HERO2

Автор: kapitancho   
Дата:   10-01-12 12:49

Хубаво си се ориентирал към светли обективи, но не гледай само първото число, а и второто. Защото това не са от-до, а нещо съвсем различно. Примерно, 2.8-5.6 ти дава ок бленда в широкия край, но 5.6 си е тъмничко за дългия край. Даже 3.3-4.9 на предложения Панасоник ТЗ10 е малко по-добре от другото. За съжаление, обаче, в последните години на сапунерките им слагат предимно тъмни обективи. Приятни изключения има - LX серията на Панасоник, EX или нещо подобно на Самсунг и XZ на Олимпус.
Относно колоезеденето, мога да кажа следното лично наблюдение:
В продължение на 6-7 години съм карал колело из София, снимайки разни коли на градския транспорт и не съм имал проблеми нито с компактните апарати, нито с ДСЛР-а. Въпреки това, един удароустойчив апарат няма да ти навреди. Повечето големи марки имат такива продуктови линии. Това е втората ниша, в която можеш да огледаш, понеже тези със светлите обективи обикновено не са от най-евтините.

Успех с избора!

Автор: Suggs   
Дата:   10-01-12 12:55

Автор: aivan_pm
Дата: 07-01-12 14:33
Здравейте занимавам се с колоездене и пътувам постоянно ...

Аз също [smile] . И си избрах Panasonic TZ18.
Снимането вечер е като карането по нагорнище - зависи донякъде колко цола са ти гумите (съотв. отвора на блендата), но много повече от уменията на велосипедиста (снимащия).

Автор: 1vo   
Дата:   10-01-12 13:04

И аз карам доста колело и снимам със сравнително голям ДЛСР - голяма мъка си е. Винаги съм с раница.
Докато едно пенче+палачинка - няма раница, слагаш си го в горното джобче на елека, в банан, може и в предна чантичка на байка. Цените са като на сапунерки [smilie24]

Та откакто има безогледални с-ми тоя въпрос е ясен.

Автор: fukarata   
Дата:   10-01-12 16:23

Ако нямаш багажник си е тегаво с ДСЛР и неколко обектива. Аз съм с раница, която връзвам на колелото отгоре, а и раницата е хубава и има качулка, ако завали случайно или се размажа (но аз дигам 50 по някое нанадолнище по случайност :) )

Относно блендата - за пейзажните снимки винаги се снима по-затворено и така на практика ти отпада светлия обектив като нужда.
Ако ще правиш репортажи, може би ще ти свърши работа и широка бленда, предимно за да маже по-хубаво.

Снимането вечер... по-скоро добро исо и статив, блендата не знам колко ще ти помогне, а и ти трябва по-затворена бленда, че да са ти повече неща на фокус.

С което намеквам, че това, което си харесал може да е идеално, независимо, че обектива е тъмен.
Както капитанчо казва - виж как се променя блендата в зависимост от фокусното разстояние.
Провери и шума при различно исо как е на това, което си избрал.

Автор: satyno   
Дата:   10-01-12 16:50

Като карам колело, фотоапаратът е винаги в раницата на гърба в собствената си чантичка. Падал съм и само аз съм бил потърпевшият. Ако е бил някъде другаде едва ли щеше да оцелее...

Дата:   10-01-12 17:10

Полседните няколко хил.км. на гърба ми имаше друго "нещо", което после се премести на багажника, та раница на гръб въобще не мога да нося. Апара ми е в раничка на колелото. Затова пенчета и нексове с палачинки олл дъ уей.

П.П. С "нещото" рекорда ни е 54 км/ч [smilie5]

Автор: glaskeram   
Дата:   10-01-12 18:49

Здравейте колеги колоездачи/любител фотографи,

то и аз понатрупах опит по тази тема.
1 Вариант:
ДСЛР - нося го чанта на гърба. Че тежи тежи. Трудно и бавно се вади. Един път паднах по има идни спускания от източната страна на НДК. Егати не ми стига че си натъртих ръката ами и ДСЛР-ра с чантата се завъртя и ме цапардоса по главата, бях с каска. ДСЛР-ра (Никон Д40Х) оцеля. Така че ДСЛР не е удобен.
2. Вариант:
По-добра сапунерка. Пробах с Канон Г10. Има ръчни настройки и като камера е ОК. Но,... първо го сложих в чантичка на колана е много.. тежи, направо ми сваля панталона. В чантичка на гърба пречи и всички проблеми по-горе описани.
3. Вариант:
Проста компактна сапунерка. Взех един канон иксус 110. Лек компактен и в чантичка на колана. Да удобно е. Но... много му е слаб зума. По-големият зум си е голяма благина при колоезденето.
4 Вариант:
Сега съм с едно Сони НХ7В пак достатъчно компактен и лек за да влезе в чантичка на колана. Добър зум 10х. Е малко е тъмен но колоезденето предполага главно слънчеви дни. За мен това е оптималният вариант.

Та успех в избора.

Автор: staniliev   
Дата:   10-01-12 19:59

Здравей,
Според мен правилно те посъветваха с
PANASONIC DMC-TZ10. Аз също спуквам колелото от километри,доскоро снимах с Panasonic FZ18,стархотна сапунерка с х18 опично.Параметрите на 10-та са сходни и може би предимството и е в размера.Лека и по безоблачни дни :)

Автор: burningice   
Дата:   10-01-12 20:08

Когато съм на колело, фотоапарата е в малка чанта, която е вкарана в раница на гърба (двойна защита при падане). Тегаво се изважда, но е сравнително защитен. Все пак цената на ДСЛР с обектив за 'китове' от базара е колкото нова сапунерка.

Автор: Sky_Knight   
Дата:   10-01-12 22:03

Колега колоездач,

много съществен момент за да ти дадат препоръки колегите е какво колоездваш? Аз практикувам от над 8 години планинско колоездене и DSLR си мъкна като пич. При карания от порядъка 40-60 км. Не са много, но пък са изцяло планински. Паданията строго зависят от стила на "шофиране". Ако знам, че съм тръгнал на екстремно каране, апарати с мен няма. [smilie5] Но ако е спокойно въртене нагоре и лекички спускания - разликата от малък и голям апарат е нулева. Дето се вика, аз като изпия 3 кила вода от раницата и то ми става даже и по-леко от както съм тръгнал [smilie18]

В случая аз ти препоръчвам да си зададеш следния въпрос: Снимането ли ще бъде акцентът ти по-време на каране или просто начин да запаметиш някой и друг прекрасен момент? Ако е първото - събираш пари и взимаш DSLR или по-качествена безогледалка. Ако е второто обаче, тогава не му мисли много - вземи си фотоапаратчето от сапунен тип, което ти харесва най-много като цена и функции. Не задълбавай откъм светлосила и прочие. При тия малки матрици и късички обективчета И наличието на стабилизация няма много разлика дали ще е 2.8 или 3.3. Даже обратното - смешно е даже да се мисли в тая насока. За сапуните говоря! Аз като колоездач преди да си взема и DSLR си взех Canon SX130 IS. Заради 2-те АА батерии, заради удобното за мен меню на Канон и още разни неща. В момента този модел на много добра цена за сметка на идентичния му псевдо-нов SX150. Ако опреш да се чудиш между двата - стария и по-евтин взимаш задължително!

Те това е. Дано си намериш нещо, което да ти харесва и да допълва карането ти на колело пълноценно. [smilie24]

Дата:   11-01-12 00:49

Sky_Knight - карам шосе , при мене се въртят километри и понякога нямам време да спирам и да се заплесвам в снимане , снимам директно в движение ( учудващо , но понякога се получват и добри снимки ). За канона който споменаваш съм съгласен с мнението ти , това че е с АА батерии за мен е предимство , но в по-новите модели вече търсят и компактност ( всъщност колко издържа една литиево йонна батерия на сапунерка), има обаче и нещо друго не прави много добри снимки на тъмно .
Така тези дни ще отскоча по магазините и ще погледна какво има и после ще потърся някакви ревюта на моделите , че в изложените спецификации които гледам в нета не мога да разбера кой е с ръчни настройки , кой е само с програми [smilie3]

Дата:   11-01-12 08:01

Знам как е на шосе, карал съм преди шосе редовно. Сега само за тренировка. Точно това е другото, което ме учудва - знам, че ти трябва компактност, но пък ръчни настройки за снимане в движение е невъзможно :) Т.е. помисли си, кое ще ти бъде приоритет. Иначе извън бюджета ти има няколко много добри апаратчета с ръчни настройки и много компактни. Примерно това: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/100102080010.html
Или по-новия му брат S100.

Но цената си е висока.

Друга алтернатива, която отговаря на твоите изисквания е: Ревю на Canon PowerShot SX230 HS

Има GPS, Full HD видео, ръчни настройки, компактен е и струва около 560 лв с калъфче и SD карта... Има си някои недостатъци, както си пише в ревюто, но за функциите, които има изобщо не е за пренебрегване.

Аз имам впечатления предимно от Olympus и Canon. Затова и ти предлагам тези опции. Ако някои колеги имат впечатления от малките Никони - те могат да кажат там. Аз съм останал с впечатлението, че за този клас техника, няма да сбъркам с Канон.

Приятно разглеждане и освен ако не си в някой специализиран магазин за фототехника (но дори и тогава) не се вслушвай много в продавач-консултантите [smilie5] [smilie24]

Автор: emzo   
Дата:   12-01-12 11:19

Аз понеже карам и шосейно и планинско си имам два апарата - един за шосейното колело и един за планинското.

За планинското си ползвам Nikon D5000, нагоре и по равно си карам така без проблем:

http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/271176_2055406979196_1065216537_2311996_4797880_n.jpg

Нагоре по баира и по равното на врата, спирам снимам и така. Kато дойде момент за спускането, обаче го прибирам в раницата и забравям за него. Просто надолу няма сила която да ме накара да спра по средата на пътеката и да снимам нещо. Просто гледам да газя камънака и да се кефя на макс, ако ще Кийра Найтли да излезе от гората и да каже искам сесия голо тяло в гората няма да я забележа. :)

За шосейното си взех от базара един стар Canon PowerShot A720, на тънки пари за да не ме е яд, ако изхвърчи на асфалта някъде при 80 км/ч. Има си ръчни настройки и не лоша оптика, ако ми се прииска, като спра да се заиграя с нещо, а сложен в хубаво калъфче на колана изобщо не го усещам, даже не завихря като го завъртя отзад на таза. И с него в движение могат да се направят нелоши снимки, върши чудесна работа:

https://photo-forum.net/static/site_pics/182/m_1312925031_IMG_0288E.jpg

Публикацията е редактирана (12-01-12 11:23)

Дата:   12-01-12 12:19

@EmZo Тая снимка не трябваше да я постваш [smilie5] Сега тоя апарат продаване няма [smilie18] Аз за моя си направих калъф, който закачам на горната тръба и не се мандахерца много [cool] Иначе препоръката ти към колегата е съвсем точна. [smilie24]

Дата:   12-01-12 12:48

emzo е доказателство, че с ДСЛР е неудобно. Една безогледалка ще стои съвсем различно [smilie5]

Автор: Gothic_Man   
Дата:   12-01-12 13:12

Като чета какво са писали колегите не мога да се стърпя да не се включа и аз.Карам редовно, когато времето позволява и в раницата си имам един Canon PowerShot SX130 IS. Турбосапунерка!!!.Има страхотна оптика и стабилизация на обектива. Почти пълен достъп до ръчните настройки за бленда и експозиция. Мисля че не ти трябва да трошиш DSLR по камънаците. За повече инфо: цък тук
Поздрави и успех с апарата и байка. [smilie24]

Дата:   12-01-12 22:22

След днешната разходка по магазините стигнах до дилемата какъв Канон да си взема SX 110 ( с батерии АА , който ми се върти в главата отдавна ) или SX 210 (с литиево - йонна ). Тъй като ми трябва за пътувания с колело литиево - йонната батерия не ми върши работа при няколко дневни преходи ( варянт е да си купя втора ), но пък SX 210 в сравнение с SX 110 прави по - добри снимки и е по компактен .
Има един модел на Никон - S 6200 , който не намерих днес из Бургас , за да проверя дали има ръчни настойки , но както и да е , ще има дни на размисли [smile] .
emzo - снимката ти на шосе я видях в един друг форум[smilie3] [smilie24]
БЛАГОДАРЯ на всички колеги колоездачи , любители и профотографи за съветите [beer]

Автор: loki_in_disguise   
Дата:   12-01-12 23:39

Здравейте.
Аз също карам колело, но само шосейно и за това ми трябваше максимално лек апарат иначе се обезсмисля това, че целия велосипед тежи под 8 кг.
Лично аз си избрах Сигма DP1 и ми върши повече от прекрасна работа. Лек, компактен, снима роу, вярно е, че е ужасно бавен, но качеството е несравнимо с никоя друга сапунерка (аз гледах само такива). Намира се на много прилични цени по базарите втора ръка.
А, да. Няма никакъв зуум, но качеството компенсира. Поне според мен.
За който ползва фейсбук, ето малко снимки, които съм направил от разни обиколки с велосипеда. До една са със Сигмата.
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.2101218722702.120869.1012452493&type=3

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: