Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Най-добър обектив за 550D/600D
Автор: acexe   
Дата:   30-12-11 00:50

Скоро пуснах тема за дилемата между двата апарата. Застава обаче още един въпрос. Какво бихте препоръчали като обектив за DSLR? Ще се използва основно за видео заснемане и търся остра картина, приятно замазване на фона, евентуално лек vignetting. Тъй като средствата са ми ограничени не мога да си позволя скъп обектив или два броя, затова търся нещо сравнително универсално. Добър за общи ясни кадри, а когато се следи обект да замазва фона в някакви граници. Макрото предполагам, че изисква обектив специално за тази цел или zoom обектив.

Отговори на това съобщение
 Re: Най-добър обектив за 550D/600D
Автор: hotsnail   
Дата:   30-12-11 00:54

Що не пуснеш отделни теми да питаш за светкавица, батерия, чанта, тип снимки, режим на снимане, често срещани проблеми, как да си сменя блендата, как да сменя скоростта сега като нацъках бленда, как да ползвам светкавица, кои програми хваща 550Д на режим телевизор - TV, има ли HDMI вход да си гледам филми от компа на фотоапарата.

ПП моето предложение би било да си купиш Сони А55 + Сони 18-250

Ако държиш на стар модел Канон по неясни причини ще трябва може би да се задоволиш с Тамрон 18-270 стабилизирана версия

Публикацията е редактирана (30-12-11 00:57)

Автор: ando   
Дата:   30-12-11 00:57

acexe написа:

> Скоро пуснах тема за дилемата
> между двата апарата.

Хаха, "скоро пуснах тема"... има-няма 12 минути [smilie18]

Честит петък!

Дата:   30-12-11 01:09

Мисля, че заяждането ви е излишно и в известен смисъл - детско. Разбира се, че ще отворя две теми, след като засягам две доста различни теми за дискусия - едната е сравнение между две тела, другата е "с какъв обектив да започна?!".

Не искам да си взимам Sony. Работил съм винаги с Canon и съм адски доволен, а гледайки различни клипове в нета, тези две тела засега заедно с цената си ме устройват. Затова ви моля да дискутираме канонските обективи. :)

Дата:   30-12-11 01:23

Аз не се заяждам... наистина е петък [cool]

Дата:   30-12-11 01:26

Да, ти не се заяждаш. Просто генерираш оффтопик, което е също толкова излишно. :)

Дата:   30-12-11 02:05

hotsnail ти намекна, че цялата тема е излишна, но не искаш да вденеш.

Е, добре, за да не съм съвсем офтопик ще ти кажа, че винетирането не е ефект, а дефект. Дефектен обектив ли търсиш? [smilie10]

Дата:   30-12-11 02:14

Винетирането е очевидно дефект, превърнат в ефект. Има снимки, които точно лекото винетиране ги прави уникални и без него не са толкова въздействащи, така че не бъди толкова категоричен в мнението си. :)

Аз не смятам, че темата е излишна, а поставя генерален въпрос за хората като мен с ограничени средства, търсещи да започнат с възможно най-доброто за цената си, което може да се използва във възможно най-много ситуации. Ако според теб е излишна, просто не пиши.

Дата:   30-12-11 02:26

Аха, и защото има една-две уникални и въздействащи снимки, заради винетирането, ти искаш да имаш винетиране на всички твои снимки, или иначе казано - искаш всички твои снимки да са уникални и въздействащи [smilie18] Може... няма лошо... но това не се постига с дефектен обектив [smilie5]

Автор: vboykov   
Дата:   30-12-11 03:12

Китовият ще ти върши работа донякъде, за замазване на фон и снимане в по-лошо осветени места като евтин вариант е 50мм 1.8.
Недостатъкът му е, че тези фиксирани 50мм понякога идват дълги, особено при снимане в помещения и тн.

Дата:   30-12-11 03:38

Тъй като няма автоматичен следящ фокус при видеото на Canon 550D/600D, на цената на 1 EF-S обектив можеш да вземеш 2-3 светлосилни, качествени, твърди m42 или FD обективи + съответния преходник към EOS. Преходника да бъде с глухарче, ако искаш да правиш снимки отвреме-навреме. При този вариант ще се лишиш от винетирането, но както ти казах в предишен пост - това е дефект, а не ефект. Кадъра не е задължително да го прецакаш докато снимаш, това можеш да го направиш и в последствие, в шопа [smilie5]

ПП Зимно време пия качествено червено вино, а през лятото съм на Шуменско, в случай, че решиш да почерпиш за хубавия съвет [smilie5]

Автор: siluet   
Дата:   30-12-11 03:57

И задължително Magic Lantern за видеозаснемане е много полезна "добавка"

http://magiclantern.wikia.com/wiki/Release_2011Dec22
[smilie24]

Дата:   30-12-11 22:16

Аз разполагам максимум с 200 евро за обективи. Смятате ли, че един 50mm 1.8 и китовия 18-55мм като за начало ще ми вършат работа в основните ситуации с видео - екстериор, интериор, замазване на фон, острота?

Автор: pefoto01   
Дата:   30-12-11 22:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: asahi   
Дата:   30-12-11 23:35

ЕФс 12-300/1.4 ИС е твоят обектив.

Автор: Suggs   
Дата:   31-12-11 07:49

Най-добър обектив за 550D/600D - EF, твърд, светлосилен.
"Най-добър обектив за Canon" и "разполагам максимум с 200 евро за обективи" взаимно се изключват [smilie5] .

ПП. За протокола - имал съм 550D , пиша от (скромен) опит.

Автор: ivo_pld   
Дата:   31-12-11 09:48

Като ти е за видео защо си взимаш фотоапарат? Не знам до колко си запознат с тези апарати,но размера на видео файловете,които правят са ОГРОМНИ,тъй че дано си предвидил бая големи карти памет.
Що се отнася до телата,разликата се свежда до това,че 600 може да управлява светкавица от разстояние и има въртящ дисплей,всичко друго е индентично.
За обективите панацея няма още пък по-малко евтина.
Китовия обектив си има доста благинки,диапазона,който обхваща е много практичен,има стабилизация и ултразвуков мотор,тъй че китака си е ОК на първо време.С времето,като поснимаш ще разбереш,какво по-точно ти трябва.Имай предвид,че китака на 55 мм,като мах диафрагма отива на 5.6,тъй че един бюджетен 50/1.8 е повече от препоръчително да го имаш,но както вече написаха по-горе това е твърд обектив,което означава,че ти си вариото. [smilie5]

Успех в снимането и весело посрещане на новата година на всички ! [beer]

Дата:   31-12-11 09:54

@Suggs, ясно ми е че добрите обективи са много пари, но често се налага да се започне с малко и евтино и лека-полека като започне да носи някакви пари, да се ъпгрейдва.

Автор: Suggs   
Дата:   31-12-11 10:51

acexe, това ми е ясно [smile] . Откажи се тогава от идеята за "най-добър обектив" , а помисли как и за какво ще ползваш обектива.
Пак от опит - при снимане на видео нямаш следящ автофокус, като при Nikon например. Затова можеш да помислиш за някой стар ръчнофокусен на M42 с преходник. Пробвах да снимам видео с един Хелиос, беше учудващо добре, като се има предвид, че с преходника ми беше излязъл към 40 лв.
А иначе - китакът, докато не събереш пари за нещо по-добро.

Автор: Argazki   
Дата:   31-12-11 11:17

Ами да... търсиш най-добър обектив, ама имаш само 200лв. Няма да стане за сега, ползвай си китака и почвай да пестиш от закуските. Tamron 17-50mm VC,ф2,8 не е никак зле.

Дата:   31-12-11 16:30

Suggs, ами аз му го казах това за m42 обектив, ама не слуша... или се плаши от почерпката [smilie5] Имам Canon 550D и набор от няколко m42 обектива - Ensinor 24mm f/2.8, Pentacon 50mm f/1.8, Helios 85mm f/1.5, Ползвам също от време на време от мой колега Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f/2.4 и Sonnar 135mm f/3.5
Смея да твърдя, че за снимане на видео с Canon 550D това е напълно достатъчно. След нова година ще кача видео, снимано с тези обективи.

Дата:   31-12-11 16:32

Забравих да спомена, че m42 обективите ми излязоха 180 лв за трите + 30-тина лева за преходник.[smilie21]

Публикацията е редактирана (31-12-11 16:34)

Автор: m_d   
Дата:   31-12-11 16:49

Ако смяташ да "следиш обекти със замазан фон" си в далеч по-голямо приключение, отколкото си наясно и обективът ти е най-малкия проблем.
"Острата картина" е невъзможна с видеото на каноните. Така че всеки приличен обектив ще ти свърши работа, резачки не ти трябват. Винетирането си го слагай на постпроцес, ако те влече.

Вземи си два дърти обектива с преходник. 24/28мм и 50мм е добро комбо за общ план/портретен план. В разни ситуации и само 35мм може да е достатъчен. Това е най-смисленият вариант с твоя бюджет, а ще ти останат и стотинки за други дреболии.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: