Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на паспарту - превод на статия
Автор: hazini   
Дата:   21-12-11 11:53

Здравейте,

Тъй като не можах да намеря подобна на български език преведох от руски тази статия за избор на паспарту и реших да я споделя с всички, на които би им била интересна темата.
Надявам се статията да бъде полезна на някой, както бе полезна на мен :)

Какво е паспарту как се избира и има ли почва у нас

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на паспарту - превод на статия
Автор: next_time   
Дата:   21-12-11 12:01

[smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   21-12-11 17:41

Тази статия я разисквахме навремето. С помощта на Magnet направих едно екселско калкулаторче, с което задачката се решава в движение.
Приятно ползване!

Автор: El_Fuego   
Дата:   21-12-11 18:57

Похвално за старанието, ама да беше си редактирал превода. Още първата дума ме отказа да го чета.

Дата:   22-12-11 15:06

@asahi

Да виждал съм калкулаторчето :) Правя нещо подобно в момента. Сега дописвам дизайнер-а на рамките Дизайнер на рамки да изчислява и размерите на паспарту-то като дори ще може да ти подсказва препоръчителни размери автоматично, спрямо размера на качената от потребителя снимка :) Също така ще прави и анализ на цветовете на снимката и ще предлага подходящи по цвят (хармонични и комплиментарни цветове) паспарту за тази снимка.

Дата:   22-12-11 15:10

@El_Fuego

Коя е първата дума, която Ви отказа? Ще я сменя :)

Автор: 3DF   
Дата:   22-12-11 17:06

Ми то ша ти избоде очите:

...Перифразирайки известната мисъл, можем да кажем, че в......

Дата:   22-12-11 17:22

Добре де :) Махаме първото изречение щом е дразнещо.

Автор: asahi   
Дата:   22-12-11 21:59

Според мен съотношението на размерите (площите) снимка/паспарту е обект на творческа преценка и не бива да се автоматизира.

Автор: alsash   
Дата:   22-12-11 22:35

....така е въпреки, че 2+2=4

Автор: Canon   
Дата:   23-12-11 00:28

Има и по-елементарни или по-различни схеми.
Снимки за изложба са копирани на някакъв стандартен размер на фотохартия, примерно 30х40см с отклонения / отсечки. Има и няколко със специфични размери - супер малки. Паспартуто може ги унифицира и като съизмерими с другите, и според наличните размери стъкла в изложбената зала.
Демек е мост и между снимките в рамките на изложбената идея и към изложбената площ.
Също може да унифицира хоризонтални, вертикални и квадратни кадри на вертикални паспартута.

Подобни съждения важат и за рамките на снимки - всички видове.

Дата:   23-12-11 09:28

Ами идеята е да го направя да предлага подходящо паспарту и рамка за да може потребител, който и понятие си няма от тези неща да добие представа как би могла да изглежда творбата му все едно е оформена от специалист. Един сайт според мен трябва да може да води същият "разговор", който би се провел с клиента ако той дойде лично в офиса. Дори и малко повече :) Например ние бихме му предложили подходящо паспарту и профил за рамка за неговата творба, защо "дизайнерът на рамки" на сайта да не може. Въпреки това крайният избор остава на клиента тъй като той може да променя всички стойности в дизайнер-а.

Автор: krist   
Дата:   23-12-11 12:40

Цветът на паспартуто, както добре е описано в статията, е от много важно значение за възприемането на снимката от чисто психофизиологична гледна точка. В темата за календара на Пирели Ecobo написа нещо, което остана между редовете като че ли (перифразирам): "при определени графични условия тия снимки може да се възприемат и добре". Същото важи и при качването в сайтове - цветът на фона на сайта е много важен как ще изглежда снимката и е хубаво да има възможност да се настройва за всяка снимка индивидуално. В контекста на това ще използвам възможността за пореден път да си кажа мнението, че тънката почти бяла рамка, която фф слага около снимките, откакто смениха дизайна, в много случаи нарушава именно графичното взаимодействие снимка - фон и мен лично много ме дразни. Според мен е добре да има възможност да я настройваш дали да се показва или не.[smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »