Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За каталогизирането
Автор: thefly_   
Дата:   30-10-08 10:13

Една тема, която ме вълнува в момента: каталогизирането на заснетия материал

Предистория: преди 2-3 години научих за съществуването на WhereIsIt. Прекрасно програмче, с което си каталогизирам архивите. За снимки обаче има някои кусури: много ниска скорост на импортване (NEF), не много удобен и интуитивен интерфейс за управление на категории и ключови думи. Мисля и че не поддържа стандартите за допълнителната информация (IPTC).

Поразрових се в нета. Намерих:

1. iView: Суперска програма, НО... има проблеми с D300 NEF (на съседната машина под MacOS ги няма тези проблеми). И още по-сериозен проблем - купени са от Майкрософт и струва общо взето майка си и баща си, а поддръжката им е като в Илф и Петров - "Ждите письма"

2. iMatch на Photools: Технически ориентирана програма. Страхотни възможности и пишат хората, че е с невероятна скорост дори и при големи масиви от данни (снимки). Интерфейсът обаче е Дървен като визия и доста сложен за разбиране и управление.

3. IDimager: Отворил съм я засега само веднъж, но мисля, че това е Моята програмка. Тепърва ще я тествам, разбира се.

Целта на тези търсения е софтуер, с който да управлявам и каталогизирам снимки, а не просто да ги подреждам в папки и дискове и после да не мога да намеря това, което ми трябва.

Моля, ако някой има непосредствени впечатления, да ги сподели :)

Отговори на това съобщение
 Re: За каталогизирането
Автор: n1x0n   
Дата:   30-10-08 10:59

1. iView ги забрави, бяха най-добрата програма. Под командата на Майкрософт се направиха куп ненужни промени за една година, но не се оправиха 2-3 належащи бъга... не ми се мисли какво ще става нататък.

2. iMatch се прави от един единствен човек - Mario, който очевадно няма необходимите ресусрси за да се справя с това сам. Съпорта е много зле. Аз не бих заложил на софтуер, който виси на един единствен човек - ами ако му писне да се занимава?!

3. idImager за мен е оптималния вариант откъм цена/качество/производителност. Не е толкова бърз като IView, но е с добър интерфейс и много възможности. В момента ползвам него.

Ако няма да си купуваш софтуера - погледни също Fotostation, Photo Mechanic и Extensis Portfolio. Програми с доста възможности, но с висока цена.

Дата:   30-10-08 11:07

10х, n1x0n!

Смятам да го купя. Просто е неморално за толкова благи инструменти да не се даде някой лев на разработчиците.

Засега и аз се насочвам към idImager. Не можах да намеря само някакви коментари за скоростта на работа при повечко картинки :)

Автор: Canon   
Дата:   30-10-08 11:07

thefly_
WhereIsIt е за каталогизиране и перфектно изчита IPTC i EXIF, но не ги контролира.
Оптимална (според мен) е Fotostation за немного големи масиви с пряк достъп - 10000 -100000 снимки. Но е разширяема нагоре - има и сървърски варианти за милионни обеми.
Принципно е по-коректна, т.е. всяка картинка си носи инфото, софта го чете/филтрира/редактира.

Автор: comorex   
Дата:   30-10-08 11:10

ThumbsPlus
От години я ползвам. Бива. [beer]

Дата:   30-10-08 11:10

10х, ще я проверя.

ops! 600 долара е. то вярно никсъна си го беше казал

Публикацията е редактирана (30-10-08 11:12)

Дата:   30-10-08 11:12

Можеш да погледнеш още:

Cataloguer, ThumbsPlus 7, ACDSee Pro Photo Manager 2.5

Дата:   30-10-08 11:26

Ако си оправен, с trial-а, за 1 месец, може да въведеш IPTC -тата - описания, ключови думи и т.н., те си остават като метаданни във файла, после си ги чети с каквото имаш или искаш - WhereIsI, Фотошоп (file info), MS ...
Но..., фотостейшъна не въвежда метаданни в RAW !
За NEF-овете използвай кепчъра, но мисля че беше файл по файл

Дата:   30-10-08 11:31

Никсъне, сори ако те откъсвам от работа обаче... може да се синхронизират РОУ файловете с категориите, които си създал. Плюсове и минуси на това?

Очеваден плюс е, че ако се наложи мигрирането на друга програмка на практика си създаваш същия каталог от оригиналите.

Минус... обичайния за РОУ - всяка коза на свой крак и не се знае какво ще се случи със следващата версия. Макар че тази информация е по стандарт и не би трябвало да се отклонява от него.

Други? :)

Дата:   30-10-08 11:36

Каноне, Кепчъра си ми е фаворит за конвертор, естествено. И ще ручкам как се интегрира в idImager.

Но главното, което ме интересува е управление на целия процес: от свалянето на снимките от картата, през подбор и пресяване, каталогизиране, архивиране и евентуално това, дето му викат "контрол на версиите".

Т.е. - да не търся първо иконка, после име на файл, после диск, на който са записани. А да потърся снимка на дете, правена в София, на улицата, през лятото. След което да я засиля за уеб, принт или дявол знае къде и да забравя за това. А програмката - да помни :)

Автор: Mick   
Дата:   30-10-08 11:37

за NEF-овете, е лесно в Никон Кепчъра.. и се лесно и наведнъж може да се описва група файлове [smilie24] [beer]

Дата:   30-10-08 12:07

Ами навремето (2001г) фотостейшъна беше към софта на Никон на сапунерките, ама нещо напърдяха гърнетата.
Колкото до интегрирането, той си има екшъни и можеш да си създадеш връзки към изпълним файл с командна линия (Кепчър, Фотошоп), към FTP, към сървър, мейл клиент, има рехав образен редактор, екстрактване на метаданни, различни видове кодиране - unicode, win-1251.., принтване и УЕБ статични страници със шаблони и впечатване на метаданни, шаблони и макроси за метаданни, поддържа драгенддропване със и без ресайз, acqure от различни медии със синхронно добавяне на метаданни..., подбор чрез логическо комплексно филтриране, архивиране с директен запис на CD, но е без контрол на версиите.
Струва си 600-те $/EU

Дата:   30-10-08 12:30

може да се синхронизират РОУ файловете с категориите, които си създал. Плюсове и минуси на това?

Очеваден плюс е, че ако се наложи мигрирането на друга програмка на практика си създаваш същия каталог от оригиналите.

Винаги когато работиш с embedded metadata - имаш няколко преимущества:

1. Независимост - ако решиш да сменяш софтуера - целия ти труд по категоризиране и създаване на ключови думи и фрази не се губи, ами си върви със файловете.

2. Сигурност - дори да ти се скапе основния каталог - винаги можеш бързо да го възстановиш от нулата, вадейки информацията от самите файлове.

3. Съвместимост - IPTC/EXIF/XMP данните са стандартизирани. Ако софтуера, с който ги пишеш тия данни е читав - това ти гарантира съвместимост със всички подобни приложения, web услуги и прочие.
Достатъчно е веднъж да им зададеш превилните категории/ключови думи и проблема ти е решен завинаги.

Минуса на тази система е, че ти пише по RAW файловете. Не че съм се сблъсквал с проблеми, но факта, че някаква програма ми променя/презаписва оригиналите - напряга крехката ми детска психика.

Дата:   30-10-08 12:43

Никсън
За RAW файловете има и две приложими външни решения
1. писане в отделен файл тип тъмбнейл/превю
2. писане в XMP

и на двете недостатък е разделеността на инфото от оригинала.

Работеща система е предварително (преди момента на запис) стандатизирано въвеждане на метаданни в RAW, както при DSLR remote pro.
След това АЦР си ги вади без проблем в образните файлове.

Дата:   30-10-08 12:44

тя и мойта психика е крехка и лесно се напряга от такива случки. затова и питах.

и все пак - не би трябвало да пипа по самото изображение.

май си е по-добре да ходи човек с напрегната психика, отколкото да рови с часове из дисковете :)

Canon... 600 долара са ми много. да бях фотограф на пълен работен ден, и д амога с 10-на кадъра да ги избия - да ги дам.

Дата:   30-10-08 13:03

май си е по-добре да ходи човек с напрегната психика

О, аз този въпрос отдавна съм го решил в полза на "вградените данни". [smilie5]
В крайна сметка винаги имам и "чиста" бекъп версия на файловете си.

Автор: tantris   
Дата:   17-12-11 22:38

Накой да ми препоръча програма, която да може да реорганизира снимки на хард диск в папки по дата, като мести файловете без да ги копира. Нещо като Zoombrowser, ама да поддържа и други RAW освен канонските.[thankyou]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »