Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 7-те Рилски Езера. Тази събота ;)
Автор: gruncharov   
Дата:   01-12-11 11:48

Здравейте,

мисля този петък да отида на седемте рилски езера и да отседна за около 4-5 дни като през по-голямата част естествено ще снимам.

Никога не съм бил до сега и ще ми е интересно да чуя препоръки и мнения, по-специално за сегашните климатични условия. В момента гледам, че са около 10 градуса. Въпроса е много прост - струва ли си сега да отида (с главна цел нощни и дневни снимки) или съм изпуснал най-добрия сезон?

Мисля да се отклоня от туристическите пътеки и да снимам диви животни - какви са опастностите или препоръките ви?

Ще се радвам ако някой ми даде два три съвета - аз ще се отблагодаря със снимки :)

Георги

Отговори на това съобщение
 Re: 7-те Рилски Езера. Сега?
Автор: guciguci   
Дата:   01-12-11 12:04

Aз съм ходил два-три пъти там. Помня че все беше август,когато в града е най-голяма жега,там вечерта седях с две дебели зимни якета и мръзнех! Така че първи съвет-не ходи зимата там. Което е лично мое мнение естествено. Второ-там и без това няма растителност,сега зимата ще са само голи чукари. Ще останеш малко разочарован от пейзажите. Иначе Рилските езера са дестинация,която е останала завинаги в сърцето ми и това лято пак смятам да ида до там. Пеша естествено,а не с новите методи. [smilie5]
Опасностите да се отклониш от пътеките са много. Едно,че животни едва ли ще видиш,второ,че може да се изгубиш ,нараниш и т.н.

Публикацията е редактирана (01-12-11 12:08)

Автор: nboyanov   
Дата:   01-12-11 12:05

Ако не сте опитен планинар, не е добра идея да се оклонявате много от туристическите пътеки.

Автор: guciguci   
Дата:   01-12-11 12:06

Защо ,по дяволите,в този форум при редакция на пост не може вече да се вмъква снимка или линк? [smilie9]

https://photo-forum.net/static/site_pics/185/u_1207576211_DSCF0277.jpg

Автор: h.svinaroff   
Дата:   01-12-11 12:07

Ето моят рапорт от преди две седмици.

Това е на едно от двете момчета, с които бяхме - Тихомир Младенов The_Racer_GT.

https://photo-forum.net/static/site_pics/181/r_1321892412_C8CT6006final.jpg

Горната снимка е на третото момче - Иван Миладинов - Jirko.

На кратко - струва си, особено ако се позавъртиш повече :)

Публикацията е редактирана (01-12-11 12:07)

Автор: Стефан   
Дата:   01-12-11 12:15

Условията там сега са нещо като зимни, но не съвсем - има малко сняг, на нивото на хижата е на петна, нагоре към Бъбрека става по постоянна снежната покривка; Езерата са замръзнали вече, но все още леда не е много здрав и не е никак добра идея да се ходи по него! В този сезон именно замръзналите, но непокрити все още със сняг езера са най-интересното за снимане. Определено не е безопасно за неопитни планинари - това че снега е все още малко е предпоставка по-скоро за злополуки от колкото улеснение ако човек не знае какво прави. На много места пътеките за покрити с лед има замръзнали поточета по тях и трябва или да се заобикаля внимателно или евентуално да се използват котки. Иначе в хижата е комфортно, може да отидеш и да се разходиш наоколо, но внимателно. Дрехите трябва да са като за зимна планина макар през деня като напече слънцето да се постопля. Лифта не работи, от долната лифтова станция се стига пеша за по-малко от час и половина.

... а, гледай ти, лифта май са го пуснали вече.

Публикацията е редактирана (01-12-11 12:20)

Автор: h.svinaroff   
Дата:   01-12-11 12:18

В събота и неделя лифтът работеше. Няма особено смисъл да се губи време с катерене, пътеката е скучна.

Дата:   01-12-11 12:21

Да, видях на сайта на х.Рилски езера, че са го пуснали лифта вече.

Автор: ivjordan   
Дата:   01-12-11 12:24

За Седемте не знам, но повечето езера в Рила са замръзнали и не представляват кой-знае каква гледка.
Иначе, времето е добро, ясно. Тук-таме има сняг. По северните склонове повече, по южните почти няма. Нощем е студено, денем стигат до 2-3 градуса температурите, 10 не могат да се очакват на тази височина.
В този край на Рила никога не съм срещал диви животни, само пилета.
Иначе, препоръчвам Отовишки връх, който е близо и е много обзорен. Посока югозапад спрямо езерата, тръгва се от Окото.
По-дълги преходи към Дамга (Вазов връх) и Додов връх също са възможни - това е югоизток. От Дамга се откриват страхотни гледки към Урдиния циркус и Урдините езера, които са по-красиви, но по-трудно достъпни от Седемте. Също така, целия Зелени рид - източно от езерата, пряката пътека е зад връх Харамията, маркирана с колове. Там съм виждал следи от лисица и глиган, но пътят е дълъг. Минава се и покрай Чанашките езера, които повечето хора не знаят, въпреки че са на няколко стотин метра от Седемте.
Тук https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/UdesIH# ,
тук https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/7TeRilskiEzera28082010# , и тук https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/23102010# има снимки от мои и на приятелката ми излети в райна. Снимките не претендират за нищо особено, просто може да се видят околни обекти, които да бъдат заснети с по-добра техника и от по-добър фатаграф ;)

Автор: batonga   
Дата:   01-12-11 12:56

Според мен ако отидеш сега няма да видиш нищо, най-многото долните езера и ще се разочароваш от мястото.

Дата:   01-12-11 13:08

Много си е ценно даже да се отиде сега, но е специфично и по-различно от лятото разбира се. Вижте и разказите на h.svinaroff - уловили са момента, аз бях в началото на ноември и езерата тъкмо започваха да замръзват, сега се замислям да отида пак и натам тези дни, че доста други планински езера съм ги снимал замръзнали в този сезон, пък 7-те само отчасти.

Автор: boink   
Дата:   01-12-11 13:18

немога да повярвам, че има хора които те съветват да не ходиш сега.......

силно съм изумен [smilie10] [smilie10] [smilie10]

там всеки божи ден си има уникална прелест и е супер добро място.

върви.

Автор: nedelcho1   
Дата:   01-12-11 13:22

batonga написа:

> Според мен ако отидеш сега няма да
> видиш нищо, най-многото долните
> езера и ще се разочароваш от
> мястото.

Напротив, много си интересно и зимата там. Просто повечето хора не знаят, кога да ходят на планина, по изгрев или залез стават уникални снимки със замръзналите езера и снега [smile] .

Ето една снимка по това време по - миналата година:

http://4coolpics.com/pics/0360/213550360631.jpg

Дата:   01-12-11 13:35

h.svinaroff, уникални снимки в блога ти! :)

Много съм ви благодарен за мненията! Твърдо решен съм да отида този weekend - Ако някой друг има желание да ходи да пише ЛС.

Публикацията е редактирана (01-12-11 13:43)

Дата:   01-12-11 13:51

О, аз сега като гледам по-внимателно някои от снимките на h.svinaroff снега даже се е постопил още малко спрямо началото на ноември когато ходих аз. Специално около Бъбрека се е показала поляната. Тази година доста се проточи циганското лято в планината [smile]

Дата:   01-12-11 13:57

ьми гледам уеб-камерата и като чели е доста топличко за сезона:
http://www.pss.bg/vremeto/region.php?region_id=2

Автор: biser_todorov   
Дата:   01-12-11 14:09

Имаш ЛС [smile]

Автор: AlexHD   
Дата:   01-12-11 19:04

За едно нещо само съжалявам, че живея във Варна, а не в София - за да са ми близко планините. Тогава пък морето щеше да ми е далече пък. Както и да е.
Към автора - това е място, на което, когато и да отидеш, винаги ще ти е приятно. Особено щом не си бил никога там. Ако пък нямаш никакъв опит в планината си вземи и другарче. И умната, в планината освен, че е страшно красиво, понякога става само страшно. С една дума - струва си и сега.

Публикацията е редактирана (01-12-11 19:04)

Автор: Prakticar   
Дата:   01-12-11 19:24

Да видиш диви животни баш там шансът е много малък.
Да отклоняваш от нормалните пътеки при положение, че никога не си бил там никак не е добра идея където и да било.
Хубави и интересни снимки могат да се направя във всеки сезон.
Пътеката нагоре не е скучна.

Автор: stardriver   
Дата:   01-12-11 20:02

h.svinaroff и снимките и клипчето от блогът ти изтрелват в Космоса! Благодаря!

Автор: bvo   
Дата:   01-12-11 20:28

Не ходи сам в планината!!! Никога!!! Дори и да я познаваш!!! За отклоняване от маршрутите - маркирани пътеки, не мисли изобщо!!! Тази година през Август си счупих единия крак малко над Бъбрека, слязох до долу (лифта не работеше) със счупен крак за 9 часа! Бил съм на езерата сигурно 50 пъти, през зима, лято, пролет, есен, за пръв път ми е било толкова трудно! Помисли дали си способен на това, и след това мисли за ходене в планината сам, отклоняване от маркировки и т.н. През лятото има много хора по маршрута, но сега се броят на пръсти, ако има някой изобщо!
А, иначе, Рила е красива 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Тръгвай и не се замисляй!
Успех!

П.П. През този сезон, времето горе в планината може да се влоши страшно много, само за няколко часа! Да не говорим, че е имало прогнози за слънчево и топло, качваме се и е така, а след 30 мин. вещае буря, след 1 час, вятъра духа със 140 км/ч и вали дъжд като из ведро!

Публикацията е редактирана (01-12-11 20:41)

Автор: D.S   
Дата:   01-12-11 21:15

Ако студа вечер не те притеснява според мен зимата планината е по-красива - която и да е :) Вярно езерата сигурно са замразнали вече, но пак има какво да се види. Ние бяхме на Предела на скоро и през деня времето горе определено е по-приятно от града, така че ще можеш и да се поразходиш, но виж първо добре времето да няма изненади

Публикацията е редактирана (01-12-11 21:17)

Дата:   01-12-11 22:12

Студ хич не ме притеснява. А след като видях снимките и "чух" клипа от горе споменатия блог даже предпочитам сега да отида. Събота, Неделя и Понеделник го дават слънчево горе <happy> :)

Автор: atrifonov   
Дата:   01-12-11 22:20

Автор: Prakticar
Дата: 01-12-11 19:24

Да видиш диви животни баш там шансът е много малък.

Значи аз съм голям късметлия щото видях сърна, а нощем такъв вой на вълци, че ми се изправи косата

Автор: didesignbg   
Дата:   01-12-11 22:27

Студа трябва да те притеснява, той е най-страшното. Не знам какъв е опита ти в снимане на студено. Въобще какъв е опита ти в оцеляване на студено.
Да Рилските езера са един от най-туристическите маршрути, шанса да ти помогнат там, ако се случи нещо е голям. Да си позволиш обаче да подценяваш Рила през зимата, нощем е недопустимо. Ако ще ходиш - бъдете група, със хора на които можеш да разчиташ и поне един от вас да има сериозен опит в зимното ходене. Почти няма общо с това през лятото.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »