Автор: vgramatikov
Дата: 06-12-11 23:58
Автор: pd
Дата: 06-12-11 23:54
Ще напиша нещо за SLT системата на сони.
Тя бе създадена поради няколко основни причини.
Премахване на огледалото/поставяне на полупрозрачно такова впоследствие възможност за автофокус по-време на видео/лайф-вю режим и по-лесно постигане на бързи скорости(кадри в секунда),както и възможност за постоянен непрекъснат автофокус независимо дали затвора е отворен или затворен.
Все прекрасни идеи.
Но полупрозрачното огледало всъщност създава и няколко малки и няколко не толкова малки проблеми.
Първите от тях е лисата на оптичен визьор ,което за мен лично като фотограф на диви животни е недостатък.Но при един тип фотография като примерно пейзажната или портретната не бих казал ,че е проблем и дори би могло да е предимство в предвид ,че виждаш това ,което ще се заснеме.Съответно ще са нужни по-малко корекции.
Идва и главния проблем с полупрозрачното огледало.От които произтичат главните недостатъци и по-слабите характеристики на изображението в сравнение с конвенционалните длср-и.
Полупрозрачното огледало отклонява 30% от светлина към автофокусния сензор.
Съответно до матрицата достига 70% от светлина в сравнение с конвенционален ДЛСР. Друг проблем които не е разискван.За сметка непрекъснатия автофокус до сензора достигат едва 30% светлина докато при конвенционалните длср-и докато огледалото е долу той получава 100% светлина като се възползва максимално от светлосилата на обектива.
От тези факти произтичат няколко проблеми.
Първия е ,че матрицата се нуждае от 30% повече светлина за да достигне същите скорости на затвора ,както при обикновения ДЛСР или сътоветно да и бъде увеличена светлочувствителноста (Исо-то)
Тоест при еднаква светлина конвенционални ДСЛР ще снима на същата скорост с много по-ниско исо и ще има доста по-качествена картинка.
Като добавим в последствие малко по-шумните матрици на а77 и а55 получаваме още една идея засилване на този ефект.
Като заключение и лично мое мнение ще кажа ,че SLT системата е подходяща за всички начинаещи и напреднали любители ,които се занимават най-вече с виедо обработка пейзажна,макро,студиина или други блиски видове фотография.
Мисля ,че тази система трябва да се избягва при употреба на ниска осветеност,спорт,уайлдлайф и фотография на затворени помещения с изкуствена или слаба светлина.
Като цяло мисля ,че е добра система с изключителни предимства и не толкова големи и съществени недостатъци.И може да бъде използвана прекрасно ако е в добри ръце.
Но аз като по-консервативен мисля ,че в момента един конвенционален ДСЛР като Никон д7000 примерно в съчетание с обективите на Никкор дава едни много по-балансирани възможности на една добра цена.
Сходно бих казал за Канон 60д или 7д ако пазарувахме на нормалните цени които са в чужбина.
(Фактически Канон са по евтини от Никон в по-голяма част от света що се отнася за артикули от близък клас)
|
|