Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Split Image Focus Screen
Автор: valbg1   
Дата:   26-09-11 08:34

Какво бихте казали за тази модификация на визьора:
http://www.tmart.com/Split-Image-Focus-Screen-for-Canon-450D-500D_p126990.html

едно от ревютата, които прегледах:
http://http://www.dyxum.com/columns/other/HaodaScreen/gubbe.asp

Принципа ми е ясен, работил съм така преди да преминем на цифрова техника.

Интересува ме мнението или опита ви - как ще се държи това нещо на ДСЛР? Дали и каква е разликата при фулфрейм и при кроп? Лично аз мисля на ЕОС 500Д да го опитам.

Как бихте коментирали при самото снимане снимане - това, че работи при диафрагми до 5.6 максимум, а нататък е проблем - всъщност пречка ли е, освен може би за тези, който реално ползват ДОФ привю функцията.

Ако някой има опит - дали технически умения на средно ниво ще са ми достатъчни за да си го сменя аз, или си струва плащането на сервиз (и колко ли ще е то)?

И последно - съществена разлика в качеството между "Haoda Fu" и други по-китайски произведения, примерно посоченото горе дали има?

Отговори на това съобщение
 Re: Split Image Focus Screen
Автор: nikola_penkov   
Дата:   26-09-11 10:53

Препоръчвам ти http://www.focusingscreen.com/

много по-добри от евтините китайски боклуци

Автор: s_dyakov   
Дата:   26-09-11 17:02

Ползвал съм Хаода и си струва. От китайските не е ясно какво точно ще получиш.

Дата:   26-09-11 21:21

Кажете двамата сложно ли е поставянето. И малко повечко плюсове и минуси от практическия ви опит.

И да попитам останалите - след като някои се оплакват от проблеми с фокусирането, други критикуват техниката по същия въпрос, защо няма повечко активност по темата?

Публикацията е редактирана (26-09-11 21:41)

Дата:   26-09-11 21:48

Не те съветвам да си го поставяш сам - много лесно можеш да го зацапаш или да вкараш прах. Занеси го на Зентекс - за 20 мин и си готов.

Това е екран за ръчнофокусни обективи и там са му плюсовете. Фокуса е много точен и лесен а не като гадаенето с оригиналния екран.
Хаодата е добре за бленди ф4 и по отворени.
но и това е достатъчно - просто фокусираш на най отворено и преди да снимаш затваряш блендата. Това упражнение е добре с ръчни обективи с пресетна бленда.

ХУбавото на Хаодата е че има както и сплит скриин и микро призми.

Ако искаш да фокусираш на по затворено ти трябва по скъп екран от рода на Катз аи с оптибраит.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   26-09-11 22:25

s_dyakov, 20мин. смяна на фокусировъчен екран?[smilie10] 20 секунди е нормалното време, но като гледам вече и за смяна на обективи ще търчите до сервиза.[smilie18]
Фокусировъчните клинове са добри за прецизен ръчен фокус, но още на бленда 4 започват да тъмнеят и да не може да се фокусира коректно. Стават само за светли обективи с най -отворена диафрагма мимимум 2.8 - 3.5

Дата:   27-09-11 09:24

Ами честно казано аз нито имам инструменти нито мога да гарантирам че няма да омажа или замърся с прах екран за 130 лв. Предпочитам да го дам на някой да го направи качествено и бързо. Да го напасне както трябва а не да е на една страна после.

Но да както съм написал нагоре става за обективи които са по светли от ф4 (като се замисля от всичките 50-тина обектива които имам само един е по-тъмен от ф4.[smile].

Катз могат да работят и на ф5.6.

Автор: didesignbg   
Дата:   27-09-11 10:05

Плюсове:
+ ще можеш да фокусираш като едно време с клин и микро растер
+ виждаш реално отворена диафрагма, а не като на съвременните екрани, нейде към 2,8

Минуси:
- ще е по-тъмно, с по-тъмни обективи може и да е реален проблем.
- има вероятност да окаже влияние на меренето, при това по начин който не можеш да компенсираш.

Не се коментира много в темата, по простата причина, че доста хора снимаме и без тях с ръчнофокусни обективи. Въпросът е вече и с колко светъл обектив ще се опитваш. Както обикновено получаваш това за което си платил.

Автор: stefann   
Дата:   27-09-11 10:21

http://www.katzeyeoptics.com/item--Canon-450D-500D-Focusing-Screen--prod_450D.html
това е истината НО...за кроп няма смисъл твърде малък е визьора за да можеш нормално да фокусираш с него.Използвал съм такова стъкло за 40д.Много е полезно ако имаш желание и око да се цъклиш :) Иначе по лесния вариант е с лайв вю да фокусираш :)

Автор: nikola_penkov   
Дата:   27-09-11 10:46

Слагането не е за 20сек, но за 5 мин си готов при положение че никога преди не си го правил.Аз съм сложил Ес-а тип с голям кръг микролещи в центъра - удобен е за бързо фокусиране в центъра и е точен до ф2.Може да се фокусира и по странична зона,тъй като са мате отстрани,но трябва и повече практика.

Автор: kapitancho   
Дата:   27-09-11 10:48

Аз имам мерак да слагам KatzEye-а, ама май само от US става поръчката. Има ли и някаква подходяща алтернатива за поръчване, например от UK?
За Д7000 става въпрос.

Автор: skarabey   
Дата:   27-09-11 10:50

ето така се сменятhttp://www.focusingscreen.com/work/450den.htm

Автор: sokkon   
Дата:   27-09-11 11:52

Сменя се за 1-2 минути. Никаква драма няма, амлко сръчност и внимание. Ако обектива ти по-тъмен от 2.8 - забрави.

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   27-09-11 11:58

Какво забравяш, ако е по-тъмен от 2.8? Да фокусираш ръчно с него ли?
Нали не пречи на АФ-а?

Автор: sokkon   
Дата:   27-09-11 12:17

не, не пречи на АФ, но става голяма тъмница във визьора с по-тъмните обективи. Ако имаш сетинги в менюто, не забравяй да ги промениш иначе няма да мери правилно.

Дата:   27-09-11 12:53

Това с тъмницата във визьора за кои екрани се отнася? И в менюто какви настройки трябва да търся?

Дата:   27-09-11 14:05

Ползвал съм диагоналния екран на Хаода на 30Д и не съм останал с впечатление да става по-тъмен визьора или да има отклонения в меренето. И аф точките си светят и с АФ обективи си фокусира и мери нормално.

Единственият минус е че не се вижда всичко толкова чисто като на обикновенният екран - все пак имаш микропризми в средата [smile]

Дата:   27-09-11 14:44

Клина и микро растера, действат на принципа на фазовата разлика, т.е. гледат към различни части от обектива, ако обектива ти е по-тъмен просто ще виждаш черно, и по отрано ще трябва окото ти да е в средата на визьора.
Поради същата причина ще ти се лъже и меренето, все пак то е след фокусния екран.

Дата:   27-09-11 16:56

Аз имам един FE с клин и съм много доволен. Там нямам проблеми с тъмнината, но и не съм закачал 16-85/3.5-5.6 де :)

А някой поръчвал ли си е katzeye директно от щатите?

Дата:   28-09-11 19:57

Значи в моя случай (ЕОС 500Д) кроп фактора намалява положителния ефект на екрана, така ли? Допълнително, че като любител ползвам само "обикновени" обективи.
Все пак ми е любопитно по-разбиращите да кажат, кой от видовете екрани (не като марка) е най-подходящ за кропка, небързи обективи и разнообразно снимане.

Автор: rewer   
Дата:   28-09-11 20:20

Аз ползвам Katzeye с D300,за ръчно е префектен ,но имам леки проблем с автофокуса и меренето.Винаги трябва да недоекспонирам с 1/2 до една бленда(с Nikkor AF 85/1,8D) .А когато фокусирам на единична точка и тя се намира в полето на микро растера понякога автофокуса не е точен .

Публикацията е редактирана (28-09-11 20:24)

Автор: s_l   
Дата:   28-09-11 21:24

Добре де, да кажем че екранът е точен, светъл и всичко.. Като фокусирате в центъра, какво става като се прекомпозира.

Дата:   28-09-11 22:13

Ако не си свикнал да прекомпозираш понякога отместваш фокуса. Колкото по-светлосилен обектива, толкова по си личи.[smile]
rewer, предполагам проблема е с префокусирането, няма причина клина/растера да се отразява на аф-а. За меренето си е съвсем разбираемо.

Автор: rewer   
Дата:   29-09-11 09:36

Може би е така ,не съм го слагал отдавна.Но тези дни ще си поиграя пак ,само да намеря нещо ръчнофокусно и Цайс-ко....[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »