Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изучаване на Фотография
Автор: nixi   
Дата:   27-07-11 13:11

Много ми е интересно вашето мнение относно развитието на фотографията в България. Аз съм още ученичка и искам да уча Фотография и да си вадя хляба с това за в бъдеще. Обаче тук идва една дилема - Има ли преспектива в България?
Какво бихте ме посъветвали?
И кои висши учебни заведения бихте ми предложили : )
Дано няма вече такива теми и не се повтарям.

Отговори на това съобщение
 Re: Изучаване на Фотография
Автор: aeobs   
Дата:   27-07-11 13:16

По-добре си намери истинска работа, а ако смяташ а се занимаваш с фотография образованието е последното нещо, което ще ти трябва.

Автор: yourdream   
Дата:   27-07-11 13:18

Според мен е тъпо да запишеш Фотография в университет. Един курс за основата е предостатъчен, след което книжки ииииииии много практика.. :)

Автор: mikino   
Дата:   27-07-11 15:32

Ми... Има и такива без университет, които изкарват бая кинти...
В БГ, май по-добре да е като допълнителна работа... Много станаха на клона нещо...

Автор: sr   
Дата:   27-07-11 16:19

Най-добрия вариант, който може да избереш: да си купиш един фотоапарат+обектив/два и да снимаш, така се учи най-добре, а колкото по-рано-толкова по-добре. Успех[shtrak] [smilie24]

Автор: ilcoin   
Дата:   27-07-11 17:36

Фотографията не е ракетно инженерство, та да го учиш 4 години в университет. Ако си достатъчно креативна (за мене това е определящото) и имаш идеи, знанията и опита сами ще дойдат с времето. Имаш интернет, имаш книги колкото си искаш.

Запиши нещо полезно, фотографията ти нека да остане за хоби - винаги ако си достатъчно кадърна може да ти стане основен бизнес, или поне източник на странични доходи. Но не мисля че си струва да закопаш 4 години в това.

Автор: asahi   
Дата:   27-07-11 17:44

Бъдещето ти на фотограф зависи изцяло от теб. България или университетът няма да са фактор. Ще трябва да се бориш с клиенти, конкуренция и най-вече със себе си.

Започни от един курс за начинаещи.

Автор: nixi   
Дата:   27-07-11 22:33

Благодаря за мненията. Колко до това вече имам апарат и два обектива снимам и това е .Имам още бая книжки да прочета ама то си ми е интересно : )

Автор: darksorrow   
Дата:   27-07-11 22:50

пък аз ще ти кажа друго - ако наистина не го искаш достатъчно (независимо дали става дума за фотография или ракетно инженерство), не си готова да му посветиш голямата част от енергията и времето си, не вярваш, че ще успееш или пък не ти се рискува, защото "трябва" да имаш стабилна професия, дори да не се чувстваш особено на място с нея - ами никога няма да постигнеш това, което наистина искаш. поправете ме ако греша, но нито един от гореписалите не е фотограф по професия. и докато ползват думички като "закопаеш" за нея - никога няма и да им бъде.

забележи, че не отварям дума за университет, говоря ти принципно. иначе темата е дебела и в контекстана Бг - неособено радостна.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   28-07-11 00:18

asahi, забрави да кажеш за курса [smile]

а, не си забравил, извинявай [cool]

Автор: dpurple   
Дата:   28-07-11 01:49

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: gbrain   
Дата:   28-07-11 06:10

Почвай сериозно, че нямаш време [smilie24]

Автор: alsash   
Дата:   28-07-11 08:19

...тука не...тука прекалено много има.....

Автор: Lighter   
Дата:   28-07-11 08:47

Фотографията е като всички останали професий. Не виждам разлика. За да си добър, в това което правиш, са необходими две неща - да учиш постоянно и да обичаш работата си.
Да учиш фотография в който и да е университет в България е точно толкова полезно (безполезно)[smile] , колкото и всяка друга специалност. Без изключение!
Ако наистина имаш желание - не се отказвай! Слушай само сърцето си! Сигурен съм, че ще намериш начин да осъществиш мечтата си.

Автор: ilcoin   
Дата:   28-07-11 09:21

Само да поясня нещо, понеже май не бях разбран. Идеята на използваната от мене дума "закопая" е, че ако си достатъчно кадърна за тая работа няма да ти трябват 4 години в университет.

Нещата във фотографията не са чак толкова сложни и сравнително бързо могат да се усвоят от един средно-интелигентен човек с достатъчно желание.

Проблема е в това, че фотографията освен изкуство, е и занаят. Правилата, практиката и нещата дето го пише в книжките са част от занаята. Идеите и това, което ще ти помогне да създаваш уникални снимки са част от изкуството. Без тях си оставаш един щракач.

Проблема е, че първото (занаята) можеш да си го земеш сама, второто (дарбата) ти е дадено от Господ. Ако го нямаш него, се обезсмисля всичко.

Имаш апарат и обективи, имаш желание и време (ученичка си още). Има за кога да пробваш, така че давай - желая ти успех и помного и от двете. И най-вече трезвата преценка за това къде си и къде ще можеш да идеш с това, което имаш. [smilie24]

Автор: abc.xyz   
Дата:   28-07-11 09:37

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: uplander   
Дата:   28-07-11 10:23

Напълно съм съгласен с abc.xyz, но не споделям мнението, че образованието не е необходимо. Да, може и без него, но от друга страна то ще ти помогне много по-бързо да стигнеш до някои неизбежни заключения в работата ти, за които иначе би загубила много време. Не на последно място по време на един такъв курс (8-10 месеца)ще се срещнеш с много други повече или по-малко креативни хора като теб, коеот също е от голяма полза. Радвам се, че все още има млади хора които изберат трудният път да преследват мечтите си.Да, у нас поради мащаба и спецификата на този "пазар" няма големи възможности за реализация, но от друга сввета вече е отворен и никой не може да те спре ако си достатъчно талантлива. Ще ти разкажа една истинска история. Ще спестя имена и други излишни подробности за да недосаждам излишно. Едно момиче в Щатите искало да стане фоторепортер. Имала само един не много професионален апрата с твърд обектив подарен й от баща й. Отначало работело за малкия местен вестник, след това се преместила в по-големият град и започнала там в един вестник. Това обаче не я задоволило и един ден заминала за Южна Америка и започнала там работа в местен вестник. Непрекъснато искала от гл.редактор по-сериозни задачи, да я пусне на първа страница и т.н. Един ден радактора я извикал и й казал, че Мадона ще има концерт в съседният голям град и ако иска да е на първа страница да му донесе снимка от концерта...Заминала за мястото където ще се проведе концерта един ден преди самият концерт. Мадона репетирала на стадиона, но всичко и от всякъде било зградено с бодигардове...Опитала се да влезе с журналистическата си карта, но не станало. Тогава отишла при един от охраната който й изглеждал най-сговорчив и му казала: Ако ме пуснеш да вляза, един ден ще те направя известен...Бодиграда я погледнал насмешливо, поогледал се и й отоврил вратата. Репетицията била към края си, когато тя се озовала на площадката определена за фоторепортери. Сцена на която репетирала Мадона била отдалечена и тя с твърдия си обектив неможела да направи добър кадър. Тогава чула зад себе си някои да и казва:Така няма да стане, вземи това..." Обърнала се и видяла един от малкото репортерите да й подава един телеобектив... Върнала се с много добри кадри, излязла на първа страница с уникален репортаж и сега обикаля и снима като фотограф на свободна практика за най-големите световни агенции... Преди две години имаше ангажименти в Афганистан и Индия...От тогава не ми се е обаждала :)
Знам,че историята звучи много холивудски, и за финал по ще подхожа изречение от рода: ...и три дни яли пили и се веселили...; но това е истинска история от начало до край.
Няма невъзможни неща ! Не се отказвай и не се ограничавай с България. Тя е чудесно място където да се връщаш и релаксираш.[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »