Автор: ivanko021
Дата: 06-07-11 00:50
Добра вечер! Надявам се да не повтарям нечия тема, но наистина не знам с кои ключови думи да търся това, от което имам нужда, а вече търся поне 2 часа не само тук, ами в цялата мрежа. Тъ...
Въпросът ми е има ли софтуер за DoF Stacking, който вместо да обединява кадри с цел разширяване на дълбочината на фокуса, да ги обединява с цел постигане на плитка дълбочина?
Знам, че някои съвременни сапунерки правят това на момента. От около година снимам с Canon A630, купен от форума и съм изключително доволен - експериментирам на воля, но ми се иска да можех да правя добри портрети, а без хубаво боке просто не е същото... За съжаление скоро няма да мога да си позволя DSLR, така че ми остава единствено да мисля магарийки за обработка на вече получени изображения. Вече успях да подкарам CHDK скрипт, който да заснеме последователно две снимки - една, в която на фокус е Oбектът, и една, в която всичко е разфокусирано. Всички изчетени ръководства обаче целят точно обратното - по-широк DoF и съответно не мога да намеря програма, която да ми съедини двете изображения, така че да се получи това, което ми се иска.
Не ми допада идеята да ползвам блър във фотошоп. Искам бокето да си е от машинката ми. Знам, че ситуацията ми е "хем вълкът сит, хем агнето цяло", но наистина не мога да се сетя за по-добро място, където да попитам, от този форум. Ще съм изключително благодарен, ако някой се отзове с обнадеждаващ и положителен отговор на въпроса ми, а аз ще "отвърна" с качването на хубави портретни фотографии, когато ме посетят музите!
|
|