Автор: bpavlov
Дата: 01-06-11 16:03
Ще направя уточнение.
Пак гледах клипа, пак мисля, че е кич.
Кич е, защото цялото събитие е кич.
Но, целта на нас фотографите и видеооператорите е, да покажем по малка част от този кич и да замаскираме така нещата, че да изглеждат по-добре. Има начини.
Тъй като и аз мразя неаргументирани хейтърски изпълнения тип като мето първото, ще се опитам да се аргументирам максимално ясно. Аз също съм в киреча и съм лично заинтересован общото ниво да се вдига. Общото ниво ще се вдигне, когато се избяга от клишето на кича и когато фотографите и видеооператорите спрат да повтарят като папагали каквото поискат младоженците и каквото правят останалите колеги.
Това се позиционира много лесно - още в сайта портфолио и първата среща с младоженците се казва, че ще отразиш събитието както сам прецениш и според вече установения си стил, а избраната галерия (клип) ще я направиш изцяло по твое лично субективно осмотрение.
По този начин се налага индивидуален стил и започват да те търсят клиенти, които харесват ТВОЯ стил и ТВОЕТО портфолио, а не такива, които имат изисквания. Ако тази схема не ви проработи, не можете да създадете стил и да го наложите на младоженците, по-добре сменете професията и дайте път на други, които го могат. Това не се отнася за автора на темата, а въобще за всички колеги "сватбари".
Сега по отношение на това как да заобиколим максимално кича. Тук вече визирам и конкретния клип.
Основното, което трябва да пресъздава една избрана сватбена галерия или клип, е, взаимната любов на младоженците, тяхното щастие в този ден, спонтанните емоции и реакции, които са настъпили. Тези моменти са изпуснати в този клип, има само хронологично показване на вече нагласени ситуации. Не се усеща обичат ли се младоженците или не.
Друго нещо, което според мен допринася за кича в една галерия/клип (не визирам конкретния), е "нагласяването" на някаква ситуация и ползването на "специални" видео/фотографски умения. Това включва примерно как младоженеца поднася букет на булката от положение "полушпагат" (за фотосесията) или смяна на много-близък с много-далечен план и въртене на камерата (за видеото). Тези неща помагат единствено за почесване на Егото на съответния оператор и за доказване на неговите специални технически умения.
Но не допринасят нищо за реалнато отразяване на събитието. А сватбения ден е истинско събитие, с истински емоции и се повтаря само веднъж. Опитвайте се да хващате положителните емоции и непресторените усмивки и погледи на хората и нещата няма да изглеждат изкуствено и като кич.
По отношение на кейфрейма на горния клип, да, наистина не е забързан, но илюзията е такава, може би защото смяната на кадрите е прекалено бърза и няма преходи. Например попа с кандилото и размяната на короните - не можеш да вмъкваш фреймове от по 1 секунда с такива интензивни движения, човешкото око няма време да ги възприеме.
По отношение на музиката, определено твърдя, че допринася солидно за общото усещане на кич.
|
|