Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Заплащане на труда
Автор: Lalinda   
Дата:   05-05-11 10:36

Забелязва се, че голяма част от темите във форума се въртят около заплащането на труда на фотографа, каквото и да означава това.

Не би ли могло да се обособи отделна секция, подобно на базарната, в която да се дискутират такива въпроси?

Или поне да се въведе подраздел в основния форум, със съответната икона, за да не губим времето си в подобни теми?

Темите от този тип, уви, добиват бързо доста хейтърски уклон, пък и едва ли касаят потребителите, които се интересуват от, примерно, философията на фотографията.

Успех!

Отговори на това съобщение
 Re: Заплащане на труда
Автор: asahi   
Дата:   05-05-11 10:39

Има два вида заплащане - на извършена работа (краен продукт) или на ангажирано време. Второто се прави ако не може да се направи първото.

Автор: sharky   
Дата:   05-05-11 10:40

Бизнес раздел ? Добра идея.

Темите добиват хейтърски уклон поради факта, че голям процент от пишештите в тях не се занимават професионално с фотография, но разбира се са компетентни.

Автор: alsash   
Дата:   05-05-11 10:43

....демек раздел сватбена фотография...преди години сватбарски фотограф си беше мръсна дума....ама видимо сега са на почит и борбата е голяма

Автор: tonyboy79   
Дата:   05-05-11 10:53

И аз като asahi мисля, че и ма 2 вида заплащане - парично и в натура. [smilie5]

Автор: guesswho   
Дата:   05-05-11 11:09

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: n1x0n   
Дата:   05-05-11 12:02

Темите от този тип, уви, добиват бързо доста хейтърски уклон, пък и едва ли касаят потребителите, които се интересуват от, примерно, философията на фотографията.

Ти току що предложи преместване в нова секция на основният форум на ФФ [smilie5]

Автор: denoncolor   
Дата:   05-05-11 12:42

Много точно казано!
Когато съществуваше държавната фотография имаше единен ценоразпис за извършваните услуги.След 89година всичко мина на самотек -кой каквото договори и естествено като българи ,обикновено се гледа да се прецака конкуренцията с подбиване на цените.Така е и до днес за съжаление.

Автор: El_Fuego   
Дата:   05-05-11 13:01

Брей, как пък не видях веднъж boni, n1x0n, GenaDP, special_k, или muu да се оплачат, че нямат работа или им подбиват цените...

На другите все им виновни я 1989-та и свободното ценообразуване, я полицията им взела паспортните снимки - ту им млякото горещо, ту пък друго нещо.

Замислете се над това и ще ви стане тъпо.

Дата:   05-05-11 13:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mikino   
Дата:   05-05-11 14:41

: denoncolor [smilie24]
Абсолютно вярно! Аз също съм на мнение, че гилдията трябва да си определи един ценови диапазон, с който да се съобразяват всички!
Не случайно, вчера пусках подобна тема. Държах да се съобразя с всички. Има хора които си вадят хляба само с фотография и не е гот, когато някой им подбие цените и бива предпочитан, защото е по-евтин...

Дата:   05-05-11 14:47

Автор: dd5   
Дата:   05-05-11 14:48

Абе на кой му пука за другия-в България не сте ли разбрали че човек за човека е вълк, чуждата работа е лесна, а твоята трудна, дай да го прецакам тоя, всеки от всичко разбира и т.н...

Дано да доживея времето, в което всеки ще си гледа в неговата паница и уважава труда на другия, да се старае да става по-добър в неговата си професия!

Уж все западняците цитираме, но забравяме че и крушка на абажура не сменят в къщите си-викат си майстора за това ...

Дата:   05-05-11 14:53

Автор: chill   
Дата:   05-05-11 15:01

Автор: mikino
Дата: 05-05-11 14:41

Абсолютно вярно! Аз също съм на мнение, че гилдията трябва да си определи един ценови диапазон, с който да се съобразяват всички!
---

Смяташ ли, че, например, GSM-ската гилдия (mtel,globul,vivacom) "трябва да си определи един ценови диапазон, с който да се съобразяват всички."

Или пък енергийната гилдия (чез, еон, ...)?

Или пък бензиновата гилдия?

И какво ще направиш, ако някой колега не се съобрази с ценовия диапазон?

Ще му потрошите кокалите и студиото ли ?

[smilie21]

Дата:   05-05-11 15:02

guesswho ,

аз лично издавам и фактури ако поиска клиента, всичко си ми е законно и напълно разбирам тези колеги от горните постове, не се оплаквам от нищо щото никой няма да ми помогне и не ми пука [smile]

И пак ще спомена Запада- там на никой няма да му мине през ума /освен ако не е в " организациите "/ че ще вземе ей така пари без да е лицензирам за това.

Защото проблема не само в този бранш а и във всички други, защото такова ни е мисленето, ще станем европейци на кукуково лято с тези разсъждения [smilie5]

А за фотосесия за музикалния ти албум-питай ме на лични колко ще ти струва [smile]

Дата:   05-05-11 15:04

chill .

за бензинджиите съм сигурен че може и това да им се случи-вярвай ми ...

Дата:   05-05-11 15:09

guesswho
Ами кюча е в думата професионалист приятел. Не може един човек, който си е снимал за кеф, да исак цена като за професионални снимки. В други нормални държави всеки един фотограф е член на дружество/асоциация/гилдия и т.н. на фотографите. Има си сертификат, че е професионалист и се съобразява с определени цени и изисквания. Съответно има и сдружения на свободни фотографи - талантливи, но без диплом примерно, които също спазват правила. А правилата, освен самите фотографи, се определят и от държавата. Има закон за авторско право, както и начин да си вземеш парите и да запазиш тези права - договор, му се вика. Това, че тук у нас всеки си прави каквото му скимне и всеки про е професионалист е друга тема. Това е в ощърб, на хората, които си вадят хляба с фотография. Още явно не сме узрели за правила и ограничения!

Автор: chill   
Дата:   05-05-11 15:15

Автор: mikino
Дата: 05-05-11 15:09

guesswho
Ами кюча е в думата професионалист приятел. Не може един човек, който си е снимал за кеф, да исак цена като за професионални снимки.
---

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   05-05-11 15:19

Дата:   05-05-11 15:37

guesswho ,

по въпроса ца цената-заповядай в студиото като клиент- ще я обсъдим, сам знаеш че не е на килограм работата, единствено може да се фиксира ОТ-ДО както ти искаш, в зависимост от сложноста и твоите изисквания може и да е 300, 500 или 1500 лв

100 лв на час искам, когато работя репортажна поръчка-мероприятия, които изискват твоето присъствие независимо колко ще се налага да снимаш / за всеки започнат следващ час взимам по-малко [smile] /

на същия подвъпрос си отговорил сам- няма как да го убедиш клиента,който не е запознат със същноста на крайния продукт, че снимката не е ЩРАК-ГОТОВО, точно от това идва проблема-за повечето и по-голяма част от клиентите е така [smilie5]

и още цени мога да ти дам - на конретна поръчка [smile]

Дата:   05-05-11 15:41

guesswho А как ще коментираш тогава следното:
Снимка, която погледнато професионално е повече от перфектна, предложена е ниска цена, само защото някой преди теб е обявил 5 кинта примерно, за малко по-нечакствена снимка на същия обект. Как да не се вбесиш ми кажи? КАК? Като за втората снимка фотографа не е направил нищо освен да настисне спусъка на режим пълно авто!!! А ти за своята си изразходвал няколко часа - за да изглежда добре, да се купува продукта, който е на нея, защото ти знаеш, че първия допир с един продукт е изображението му! Просто онзи "бизнесмен" е решил, че не му се дават пари, той не разбира труда ти, не у дреме дали има шум в изображението примерно... И така про-то взима 5-те кинта и прави банкет, а ти оставаш с пръст в уста щото си поискал 20лв и знаеш в тези пари какво влиза! Не е ли редно клиента също да се научи да оценява?

Автор: darksorrow   
Дата:   05-05-11 15:46

http://bluntobject.files.wordpress.com/2010/08/i-love-this-thread-so-much.jpg

Дата:   05-05-11 15:59

Дата:   05-05-11 16:02

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »