Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с датата на Никон Д5000
Автор: rigs   
Дата:   13-12-10 19:02

Имам следния проблем, самопроизволно ресетване на датата на фотоапарата. Като мине известно време автоматично минава на дата 01.01.2009г 3:00ч. За жалост не мога да хвана периодичността на това. Прави ми го с поставена батерия и дори когато е вкючен и на стенд-бай режим. Някой път се случва след 1 час, друг път издържа няколко дни. Апарата още е в гаранция и два пъти го изпращах за ремонт. Първия път през април месец, казаха че са го изпратили в Гърция за ремонт, но какво е правено така и не разбрах. Тази есен датата отново започна да се ресетва. Пратих го втори път, стоя 2 седмици в София, през което време говорих няколко пъти с техника там. Човека каза че за това време както са си настроили датата така си е и останала, т.е. държал си часа при това с извадена батерия. Пратиха ми го с уверението че на апарата му няма нищо и вечерта след като го взех отново видях омразната вече за мен дата 01.01.2009г. Апарата си снима добре но е доста дразнещо почти всеки път преди да снимам да му настройвам дата и час, последното което ми идва наум е, че е възможно моята батерия да дава някакъв проблем, но не виждам логика. Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с датата на Никон Д5000
Автор: victory13   
Дата:   13-12-10 21:33

виж с промяна на фърмуера няма ли да стане... макар че това трябва да са го направили при ремонтите...

Дата:   13-12-10 22:00

Ами не знам първият път дали са го направили, вторият не е със сигурност. Говорих с техника в София да му преинсталират софтуера, но той отговори че след като при тях не го прави това нямало нужда да се преинсталира, използва едни доводи с които не съм съгласен,но не можахд а го убедя да го направят.

Автор: aldygreen   
Дата:   13-12-10 23:29

От написаното до тук, става ясно, че техникът в София е бос, та дори няма чорапи. Пращат му апарат, който с включена батерия по някаква причина ресетира часовника. И той прави тестове с изключена батерия, при което причината, която ресетира часовника, няма как да се прояви.
Напиши им едно официално писмо и им обясни, че си принуден да се обърнеш към Комисията за защита на потребителите. Не е лошо и да се консултираш по случая с представител на тази комисия. Аз така се оправих преди време, вярно, не беше фототехника, но КЗП ми свърши добра работа. В закона са предвидени и разни срокове и ако те не могат да се оправят в тези срокове, искаш смяна на апарата с нов или връщане на парите.

Дата:   14-12-10 21:34

Благодаря за съвветите. Направих си тестове, като извадя батерията датата си стои нормално, като я поставя и след няколко часа се ресетва. След празниците пак ще го пращам.

Автор: asahi   
Дата:   14-12-10 21:43

Техникът не е страна по гаранцията и съответно КЗП не го брига. Радвайте се, че го има.

Ако държиш голямата батерия винаги в апарата и е заредена не трябва да имаш такъв тип проблеми.

Дата:   15-12-10 00:04

Интересното е, че проблемът се явява точно когато голямата батерия е вътре. Ще говоря с един приятел да ползвам неговата батерия да видя какво ще излезе.

Автор: didesignbg   
Дата:   15-12-10 08:14

д5000 имаха проблем с захранващия блок още от завода.
http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/44568/c/241/quicklinks/1054/r_id/127673

Провери все пак дали не фигурира в този списък, въпреки че при две посещения в сервиза би трябвало да са го погледнали и това.

Дата:   15-12-10 14:16

Проверих го в този сайт, още като го купих. И сега пак пише не е от тази серия. Благодаря все пак.

Автор: vgramatikov   
Дата:   15-12-10 14:40

Аз пък дата и час не ползвам [smilie18]

Дата:   15-12-10 15:59

То затова и тебе никой не те пита.

Автор: platinum   
Дата:   15-12-10 16:45

Освен голямата батерия има и малка, която държи настройките на апарата. Ако в случая не е само батерия а акумулатор тази малката би трябвало да се дозарежда през голямата. И ако схемата за ресета е скапана всичко се ресетва заради някой си PSENSE сигнал или нещо подбно понеже схемата за ресет в повечето случаи е и следяща за напреженията.
Предполагам само [smile]

Автор: aldygreen   
Дата:   15-12-10 19:29

"...Техникът не е страна по гаранцията и съответно КЗП не го брига..."
Това е вярно, ако техникът не е от оторизиран сервиз.
Оторизираният сервиз по закон има едномесечен срок да отстрани повредата. Ако това не стане, клиентът-страдалец се обръща към магазина, от който е закупил стоката и си търси правата. Без да се разправя повече със сервиза.
Говоря като човек с успешен опит в тая работа.
Един съвет: добре е да се документира всяка стъпка по този трънлив и досаден път (копия от писма, протоколи за приемане в сервиз, документи, гаранционни карти, касови бележки и пр.), доста често е от решаващо значение.
Ако има нещо, което доказва дефекта, също е добре да се документира, па макар и със снимки.

[beer] [shtrak]

Публикацията е редактирана (15-12-10 19:31)

Дата:   22-12-10 01:17

Благодаря за съветите, ще проверя с друга батерия и след нова година ще го изпратя пак. Предполагам, че е софтуерен проблем и се надявам да се оправи след преинсталация.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »