Автор: Lalinda
Дата: 18-11-10 11:14
Изпревари ме с подходяща реплика.
Та, неотдавна, разглеждайки тук един от любезно предоставените ни от съфорумка линкове, попаднах на забележката, че наш колега, по образование агротехник (примерно, нарочно променям специалността), работел като професионален фотограф.
Уточнението ми се стори някакси не на място, защото... каква информация носи това за тези, чиято образователна специалност е именно фотография, или дори за онези, чиято специалност не е фотография?
Бях чела някъде, обаче из чужди форуми, че професионален фотограф бил онзи, който декларирал доходи от фотография. Не е зле.
От друга страна, не съм срещала много биографии или дори автобиографии, в които да пише, че даден автор е професионален художник.
Разбира се, няма да срещнете и автобиографии, в които човек да се представя като професионален инженер, архитект, физик, психолог, икономист. Обикновено се казва дипломиран такъв. Пък и кому ли би дошло наум да се представя като недипломиран химик или биолог, примерно?
За професионален дизайнер също не съм чувала, въпреки че 17 висши училища у нас подготвят дизайнери (има такава специалност).
Е, сигурно бихте могли да добавите нещо.
Но, да се върнем на въпроса какво ли е професионален фотограф?
Допускам, че не е излишно да се внесе известна яснота по въпроса...
Нали форумът е за фотография?
Може да се допълни и какво е професионална фотография и какво не е.
Иначе ми е известно, че професията фотограф фигурира в списъка на занаятите у нас. Привеждан е и тук.
|
|