Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 ПРОФЕСИОНАЛЕН фотограф
Автор: Lalinda   
Дата:   18-11-10 11:01

Неотдавна...

Отговори на това съобщение
 Re: ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОТОГРАФ
Автор: __SpOO__   
Дата:   18-11-10 11:01

Преди 1500 години...

Re: ПРОФЕСИОНАЛЕН фотограф
Автор: harvester_vn   
Дата:   18-11-10 11:07

ко било..?

Автор: El_Fuego   
Дата:   18-11-10 11:08

Стрина е снимала раждането на Лили Иванова?!? [smilie10]

Дата:   18-11-10 11:11

Чак раждането едва ли, но кръщенето може би..?

Автор: Lalinda   
Дата:   18-11-10 11:14

Изпревари ме с подходяща реплика.
[smilie3]

Та, неотдавна, разглеждайки тук един от любезно предоставените ни от съфорумка линкове, попаднах на забележката, че наш колега, по образование агротехник (примерно, нарочно променям специалността), работел като професионален фотограф.

Уточнението ми се стори някакси не на място, защото... каква информация носи това за тези, чиято образователна специалност е именно фотография, или дори за онези, чиято специалност не е фотография?

Бях чела някъде, обаче из чужди форуми, че професионален фотограф бил онзи, който декларирал доходи от фотография. Не е зле.
[smilie3]

От друга страна, не съм срещала много биографии или дори автобиографии, в които да пише, че даден автор е професионален художник.

Разбира се, няма да срещнете и автобиографии, в които човек да се представя като професионален инженер, архитект, физик, психолог, икономист. Обикновено се казва дипломиран такъв. Пък и кому ли би дошло наум да се представя като недипломиран химик или биолог, примерно?

За професионален дизайнер също не съм чувала, въпреки че 17 висши училища у нас подготвят дизайнери (има такава специалност).

Е, сигурно бихте могли да добавите нещо.

Но, да се върнем на въпроса какво ли е професионален фотограф?

Допускам, че не е излишно да се внесе известна яснота по въпроса...

Нали форумът е за фотография?

Може да се допълни и какво е професионална фотография и какво не е.

Иначе ми е известно, че професията фотограф фигурира в списъка на занаятите у нас. Привеждан е и тук.

Дата:   18-11-10 11:17

Обсъждано е поне 5 пъти откакто съм регистриран във форума [smilie7]
Нищо де, изчакай до утре сутринта и вдигни темата [smilie5]

Автор: muu   
Дата:   18-11-10 11:21

лалинда, професионален фотограф /както бе описано преди години в документацията за международният конкурс за фотографии на никон/ е този чийто основен доход произлиза от фотография.... може и агротехник по образование да е всякакъв.
а до колко е добър професионалист е друга тема. [smilie3]

Автор: Y36   
Дата:   18-11-10 11:24

Специално Ози Озбърн няма никакво образование - да не говорим за музикално...

Автор: seal   
Дата:   18-11-10 11:28

Същото като професионален шофьор - едно е да се мъчиш с каручката си от работата до вас, друго е шофирането да ти е професия.

Така и за фотографа - можеш да си щракаш шарени стени в свободното си време, а може и фотографията за теб да е професия. А преди да ти стане професия може да си завършила и икономика на селското стопанство - без значение е.

Автор: tziko   
Дата:   18-11-10 11:34

А какви са разликите между "Фотограф" и "Професионален Фотограф"? С други думи, уточнихме понятието "Професионален Фотограф" а кой е просто "фотограф" и кой "Любител"?
Интересно ми е просто.

Автор: mom4il   
Дата:   18-11-10 11:39

Автор: Y36
Дата: 18-11-10 11:24

"Специално Ози Озбърн няма никакво образование - да не говорим за музикално..."

-Ми той за това и толкова може...[smilie18] [smilie18] [smilie18]
[beer]

Дата:   18-11-10 11:41

понятието "професионален фотограф" също както и "професионален шофьор" е просто разговорно, за да отличи любителя от професионалиста. Под професионалист имам предвид този, който работи това като пофесия, което няма общо с уменията му. Аз съм шофьор, защото имам книжка, но не съм назначен на работа като шофьор и това не е моята професия.

за справка, фотограф е под номер 3131-3027 в национална класификация на професиите и длъжностите в БГ.

Автор: lansky   
Дата:   18-11-10 11:44

според горните мнения - човек, като мене който снима за кеф и си докарва 300-400 лева на месец от снимане - не е професионален фотограф, просто, защото дохода ми от счетоводство и застраховки е в пъти по-голям...

ако обаче нямах никакъв друг доход, а само тези 300-400 лева от снимане, щях да съм умрял от глад, но да съм "професионален фотограф"...

нещо в теорията за "профитата" куца, но понеже ми е все тая какъв "фотограф" съм, а и петък е чак утре... мисля да не се тормозя да го умувам )))

Автор: darksorrow   
Дата:   18-11-10 11:56

аз бих добавил нещо към муу - за да си професионалист, ама истински, не като част от нашенските, трябва да можеш да СВЪРШИШ ДОБРЕ РАБОТАТА. качествено, без оправдания и без мрънкане.

щото то има едни "професионалисти", дето реално наистина от това се издържат - особено силно изразени при сватбарите, но не само там, дето да ги наречеш про е направо личностна обида като им видиш... продукта.

Публикацията е редактирана (18-11-10 11:57)

Дата:   18-11-10 12:06

@lansky - нещо не разбра ми се струва. Ако се ригистрираш като упржняващ свободна професия фотограф или си назначен в някой вестник като фотогроаф тогава ти ще си професионален (по смисъла на закона) фотограф. Да ти подскажа ли с какво още е свързано това? Свързано е с плащане на пари:-)

Автор: ivanov.10   
Дата:   18-11-10 12:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-11-10 12:09

А сега кажете какво е сериозен любител [smilie5]

Автор: bpavlov   
Дата:   18-11-10 12:11

Скоро имаше една много свежа темичка за фото-видео в Хасково, та там един "колега" професионалист даде дефиниция за хонорара на "професионалния" сватбен фотограф -
"лапането и една надничка от 30-40 лева са ви предостатъчни"
Та те тава е според мен най-близкото определение за професионален фотограф - ядеш няколко пъти в месеца на аванта и на корем, изкарваш едни завидни 600 лева, през останалото време спиш или гледаш телевизия. И така цял живот. Техниката на този професионалист е легендарната комбинация 20D/28-135/430EX. Много се доближава до образа на бай-Ганю.
Останалите сме обикновени фотографи

Автор: ivanov.10   
Дата:   18-11-10 12:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Tais   
Дата:   18-11-10 12:27

Лали, достатъчно добре те познавам, и знам от какво ти е провокирана темата...
Открай време имаш нетърпимост към талантливи и призанти автори...

Стил лайф е натюрморт, да ;), а не събития от улицата...

Фотографията може да е професия, а може и да е призвание.

Бих перифразирала една крилата фраза:
Фотограф е не този, който може да снима, а този, който не може да не снима...

Какво значение има дали е професия или не?
Ако си професионален фотограф, това не означва непременно, че си от най-добрите.

Автор: lansky   
Дата:   18-11-10 14:18

Автор: seal
Дата: 18-11-10 12:06

@lansky - нещо не разбра ми се струва. Ако се ригистрираш като упржняващ свободна професия фотограф или си назначен в някой вестник като фотогроаф тогава ти ще си професионален (по смисъла на закона) фотограф. Да ти подскажа ли с какво още е свързано това? Свързано е с плащане на пари:-)

явно не четеш внимателно - във фотографските среди не е важно просто да получаваш пари за да снимаш... ВАЖНО Е ТОВА ДА ТИ Е ОСНОВЕН ДОХОД.

(а за самоосигуряващи се лица мнооооооооооого обичам да слушам)

Автор: zizomir   
Дата:   18-11-10 14:32

[smile] )

Публикацията е редактирана (18-11-10 17:26)

Автор: didesignbg   
Дата:   18-11-10 14:39

Аз съм любител ковач. Нямам тапия, и не си вадя с това хляба, но като падне - чукам.

Автор: Amigo   
Дата:   18-11-10 15:32

професионалната сметосъбирачка на бан пак ли търси изява и внимание [smilie8] [smilie25] [smilie25] или тя може би е професионален преводач, изкуствовед или може би астронавт?! [smilie11] [smilie8] или може би професионално нищоправеща [smilie25] [smilie25] абе Дянков май е прав за бан в някои отношения [smilie5] [smilie5]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »