Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Семейни портрети
Автор: nomadsl   
Дата:   25-10-10 09:15

Повод за тази тема е посещението ми в апартамента на един германски граждаднин. Обикновен германец, мениджър в търговска фирма. Съдбата го е запратила на територията на България, където той трябва да отстоява интересите на своята корпорация за поне две години и той си е устроил дом. Неголям апартамант, взет под наем с обзавеждането, с направен лек ремонт по негови изисквания.

И от тук започва впечатляващото. Човекът си е пренесъл от родна Померания близо двадесет портрета - масло, акварел, графика, фотография на членове /предци/ от неговото семейство и род. С удоволствие и гордост ми обясняваше: това е моят дядо по бащина линия, като младши офицер от Вермахта, рисувана е от ... /немски имена - не ги запомних/. Баби, лели, братовчеди, бившата му жена, с която се е разделил. Все големи формати, гравитиращи около 70/100 см. Това масло не е оригинал, обясни ми той пред един портрет на госпожица в дрехи от средата на миналия век. Оригиналът по наследство се паднал на един братовчед и затова е направено копие, маслено, максимално близко до оригинала.

Поне седем, осем големи фотографии - поръчкови, презентативни, на разни господа и дами в официални облекла.

Замислих се, в кое ли българско семейство съм виждал така тържествено документирана историята на рода и неговите редови, неярки представители. Така пазени и ценени за да бъдат местени от къща в къща, като идентичност на среда и дом. Човекът не разнасяше мебелите си по света с промените на работата си, но картините местеше със себе си.

Замислих се защо българите, които по традиция рядко напускат страната и са много по-ограничено мобилни в своите житейски истории, всъщност се държат, като номади без минало. Без история, която да чувствуват за нужно да изобразят. А един "гастролиращ" наемник от друга нация носи със себе си своя багаж от визуализирани спомени.

Въобще разни тажни размисли.

Отговори на това съобщение
 Re: Семейни портрети
Автор: cicomanco   
Дата:   25-10-10 09:22

Щото не може пък всички да са еднакви![ezik]

Автор: navy   
Дата:   25-10-10 10:07

Е какъв е тоя цирк да си окача по стените такива големи кютюци, пък било то и на семейството ми?
Аз да не живея в дворец?
За средно по големина жилище това е кич [smilie23]
Имам си албуми, имам си голяма плазма, като ми се прегледат - си пускам...
Дома трябва да е удобен и стилен... не цирк [smilie7]

Автор: ipolit   
Дата:   25-10-10 10:16

Германец ли е не ми го фали.

Автор: pif   
Дата:   25-10-10 10:25

Айде бе, ша слагам пра баба ми на стената. Та тя е на 100 години. Не може ли Клаудия Шифър и Синди Крауфорд да сложа ами ...
Щото не ми е омръзнала да я гледам. Може да сложа снимка как копа доматите в градината.

Когато домът ти е представителен и с него искаш да изразиш нещо - да, но когато там си живееш само ти - слагаш нещо от твоята среда и твоя свят в който ти живееш. Със сигурност дядо немец ако живее в дворец тези картини ще ги сложи във всекидневната а в спалнята си ще сложи или жена си като млада или ...

Просто е нямал място човека или не може да носи толкоз багаж. Или пък се срамува да показва голите снимки и като вика гости ги заменя със семейни портрети.

Автор: мара   
Дата:   25-10-10 10:37

ми имаме си портрети разни. някои са за реставрация, та мисля в тая посока. ама има и акварели, на които напрау си е невъзможно да се направят копия. по правило оригиналите са в къщите на най-старите от родата и се надявам да не ги наследим скоро. на някои от фотографиите съм направила сканове и мисля да ги отпечатам, но определено няма да са в класически вариант [smilie5]

Автор: next_time   
Дата:   25-10-10 10:58

Българина е по-по-най и джокер му не требе, той си го знае скакауеца и нема що някакъв си шваба да му дава наклон на оная работа.

Нави въпроса не е дали някой българин би си сложил подобни портрети, а ако реши да си сложи ... има ли какво ... освен снимките които той лично е правил и не е платил нищо, защото са извадени на домашния принтер.

Аз бях впечатлен от една работа на Калин, който беше направил семейна сесия на някакви хорица.Всичко това в завършен вид рамкирано.Нещо заслужаващо си да се закачи на стена.Колко хора са склонни да дадът пари за подобна услуга???Не за "бук" а за истински професионален семеен портрет.

Автор: ninikolov   
Дата:   25-10-10 11:03

Виждал съм това. Пак в дома на германец, който по стечение на обстоятелствата прекара няколко години в България. Имаше доста снимки и картини, макар и не толкова големи. Наскоро разбрах случайно за двама мои деди, загинали в Първата Световна война. Бях много изненадан, защото не само нямаше тяхна снимка, но и имената им бяха забравени и никой не си спомняше за тях. Направо ми стана страшно.
Спомените в повечето случаи са само устни и си отиват с човека. Така нишката се къса. Ние не разбираме смисъла на родовата памет. Онзи възглас "... знай своя род и език..." не само не е бил случаен преди 250 години, а май е бил вик на отчаяние. За съжаление е останал глас в пустиня.
По тези земи духовното не е на почит. Крайни материалисти и хедонисти от векове, имаме традиция само в нихилизма. Затова и религията тук е слаба, а суеверията силни.

От години се каня да събера всички стари снимки и да ги сканирам, както и да издиря всичката информация за рода си. Тази тема ме подсеща, че е крайно време да го направя, та поне детето ми да има семейна история.

Дата:   25-10-10 11:09

абе, я само се сетете за факта, че поколения наред фамилното име се е обричало на забрава, понеже последният роден е взимал бащиното за 2-ро и дядовото(малко, лично име!)за фамилно. при такова нарочно затриване на приемствеността кво са толко чудите?

Дата:   25-10-10 11:19

Некс, имам семейни портрети, но смятам за КИЧ да окача всичко у нас с тях!
Ако трябва да покажа - мога! Но не ми висят по стените...
И да, редовно правя художествени портрети на семейството, печатам ако трябва, подарявам на роднини...
Но отново казвам - не ми висят по стените, защото си мисля, че е кич [smilie7]

Автор: El_Fuego   
Дата:   25-10-10 11:20

Само в някои краища на България, маре, не навсякъде.

Дата:   25-10-10 12:05

ми явно, че не и ВСИЧКИ. щото и мойта, и на любимия родата пази фамилното си име по над 150 години.

Автор: Lalinda   
Дата:   25-10-10 15:48

Когато заминах за първи път на стаж във Франция (в далечната и гладна 1991 г.), едно от малкото неща, които взех със себе си, бяха снимки на мои приятели от т. нар. ЧТК (частен туристически клуб, съществуващ от 1981 г. насам), с които сме били заедно на походи в планината (формат 20 х 30 см, цветни, гланц). Окачих ги (петнадесетина кадъра!) на стената в кабинета си (а не в квартирата си, където прекарвах съвсем малко време, пък и не идваха много хора). В кабинета често идваха хора, гледаха ги и им се радваха - пък и едва ли някой от местните бе виждал българи, още повече щастливи!

Когато заминах, оставих портретите им на стената. Колегите ми бяха дотолкова свикнали с тях, че щеше да е неприлично да си ги прибера и ги върна обратно в България.

Иначе, над леглото ми у дома са портретите на почти всичките ми, ха-ха, любовници (с малки изключения). Който ги е виждал, обикновено се изненадва, че си съжителстват така мирно и щастливо.

Е, не ги нося със себе си из път, от какъв зор, но ми е приятно да се връщам при/под тях.

Опитайте.
[shtrak]

От родителите ми в голям формат останаха само погребалните им портрети. Портретът на майка ми стоеше дълго време до екрана на телевизора. Винаги, когато поглеждах към него в момент, в който някоя говорителка четеше новините, си казвах: "Боже, колко грозни са телевизионните говорителки!"

Много години след смъртта й, сега, са още по-грозни.

Дата:   25-10-10 15:50

Този твой пост провокира дяволите у много хора да излязат [smilie18]
Моите още не са скъсали синджира [smilie5]

Дата:   25-10-10 17:42

Нави а освен за теб сещаш ли се завтори българин с портрети масло и фотографии разпечатени голямформат поне на дядо му и баба му.Аз не, най-пресния маслен портрет в семаиството ми е на жена ми като е била на 4г..Снимки на прабаба ми и прадядо ми имам, ама ... някъде прибрани и то не оригинали а принтове от сканове.

Дата:   25-10-10 17:50

Маслени портрети [smilie8]
Големи принтове [smilie8]

Защо?
Виж, по стените не ми е приятно да ми висят.. хора, живи или мъртви, било то роднини, сори, не ме кефи...

А ако искам да си нося 'визиите' так, където пътувам... ума си УСБ флашки [smilie18] /да не казвам мейлове и хостинги/

Автор: tnt   
Дата:   25-10-10 19:32

Баба ми пази портретите на баща си и на своята баба, която я е отгледала. Твърди, че като я гледат от стената и носят успокоение и кураж, сила.

Пази и портретите на децата си.

Мдаааа... времената са съвсем други. Дори аз съм архаична с няколкото паспортни портрета, които нося в портфейла.

Но като цяло съм като Нейви... Ако си закача нещо на стената едва ли ще е портрет на мой близък, освен ако не е шедьовър на изобразителното изкуство, може би...

Гаджетата си пък съвсем нямам наклонности да кича по стената [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: ejel   
Дата:   25-10-10 20:12

А защо българите да се сравняват с други нации и при мисълта за разликите масово да им става тъжно/тъпо?!?

Всеки има свободата да си слага каквото иска по стените – не виждам повод за тъга, срам, чувство за непринадлежност към род и история и подобни силни чувства...

Както се казва в една българска мъдрост – у дома и метлата можеш да си държиш на масата... И друга една – видяла жабата и веднага си окачила маслата, акварелите и графиките на предците по стената...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   25-10-10 21:04

На мен ми изглежда яко остаряло и наивно... роднини по стените... УЖАС!
Не, че не си ги харесвам ама...

Автор: ssto   
Дата:   25-10-10 23:51

Има хубав софтуер за родословните дървета - не само, че качвате снимките на живите и мъртвите роднини, но и показва родовите линии. Най-хубавото му е, че целият род участва в попълването на родовата история, което по друг начин си е невъзможно. И няма нужда снимките на предците да висят по стените, отваряш компа и цялата родова история е пред вас. Живи представители на рода ни в момента са около 320 човека, а историята му проследяваме до края на 17 век и гр. Костур в Гърция.
Щях да ви пратя линк към програмата, щото е он лайн, но хотмейла прави профилактика в момента и не мога да си вляза в пощата. Утре обаче ще ви го дам.

Дата:   26-10-10 00:09

Всеки има свободата да си слага каквото иска по стените

Това звучи много добре .... дава усещане за свобода.Реално обаче по стените може да слагаш само неща които имаш или съответно да решиш да не ги слагаш.При положение че българските семеиства НЯМАТ е смешно да се казва че празната стена е въпрос на избор.

Автор: ssto   
Дата:   26-10-10 00:53

ето линка
https://www.geni.com/login
Действайте за родовата памет!

Автор: FilipPanchev   
Дата:   26-10-10 02:18

we cant keep ourselves still
our minds are so far away, from here.
as we dig our toes in the sand, and our bodies touch the cold sea.
see, thats when we say 'this is our home',
so take those family portraits off the walls.
cause thats not who we are.
we know there aint no one coming forth to carry us home.

Автор: GuitarString   
Дата:   26-10-10 02:38

И на запад не всяко семейство има семейни портрети, особено рисувани... По традиция по-богатите такива имат, онези с аристократична жилка, пазят се портрети, мебели, прибори от време оно...
Какво да пази бедния български селянин... То официално и България не е имало... Кой е бил този майстор дето да изографиса българското семейство... Май само единици са могли да си го позволят... Някой чорбаджия или комунист... Пък чудя се българските майстори като са рисували момите по полето дали са дали поне едно платно на пустите моми за спомен и благодаря... Кой знае...
Иначе като стана дума за принадлежност спомням си анекдот за моята пра-пра баба Тота, на която моята баба по майчина линия носи името. Та питали я на времето "Ти от кои си ?" (в смисъл от коя партия). Тя неразбрала напълно въпроса с гордост отговорила "От Рачов-Нешовите". И мен ако ме питат днес ще кажа същото, на други вяра нямам. Рачов-Нешовите - туй е моя семеен портрет. И той виси не на стената, а в сърцето.

Автор: sunnyshot   
Дата:   26-10-10 10:18

Замислих се, в кое ли българско семейство съм виждал така тържествено документирана историята на рода и неговите редови, неярки представители.

Nomadsl, в такъв случай, трябва да ми дойдеш на гости. Не се разделям с портретите на моите предци. А и винаги правят неповторим акцент в интериора. Обикновено присъстват или в кабинет/библиотека, или в някой широк коридор.

Най-естестествено изглеждаха (близо до пушките) в една 160 годишна къща която имахме, когато живеех в едно дълбоко село в Тексас. Всъщност, ето къщата тук и тук. И гостите от дълбокия Юг, които идваха всеки уикенд, ги разглеждаха с интерес.

Портретите пътуват с мен по целия свят. Не виждам голяма разлика от това, което си описал по- горе [smilie5]

http://photo-zona.net/images/user45603/album21940/large/1283817204_lvoy4341_colorscan.jpg

http://image61.webshots.com/161/5/80/45/456858045Frsodl_ph.jpg

http://image63.webshots.com/163/5/82/94/456858294VGSmQX_ph.jpg

http://image54.webshots.com/154/5/96/72/456859672qdPHzp_ph.jpg

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »