Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на обектив на м42
Автор: leo34   
Дата:   28-05-10 20:05

Здравейте!
От доста време събирам пари за 70-200 4L, но все не мога да ги докарам, и статив нямам... та реших сега да си купя един статив и един обектив на м42.
Въпроса ми е кой от следните:
1 - Jupiter 9 85mm f/2.0
2 - Helios 135мм/2,8
3 - Prakticar 135/2.8 MC
4 - Pentacon auto MC 135/2.8

Понеже гледам, че точно тези се продават във базара и се чудя кой да е от тях?

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив на м42
Автор: ixus   
Дата:   28-05-10 21:02

Carl zeis jena 3.5/135 май имаше тука.

Публикацията е редактирана (28-05-10 21:04)

Автор: ixus   
Дата:   28-05-10 21:05

А ето го :
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=46&i=105437&t=105437&phorum_uriauth=

Автор: leo34   
Дата:   28-05-10 21:25

ixus, благодаря за предпожението, поразгледах в интернет, хареса ми, само светлосилата му е малко по-малка от останалите, но е много добър, може и него да си взема, имам още два дена да размислям :)

Автор: rusinov   
Дата:   28-05-10 21:25

Helios 135/2,8 дава страхотни хроматични аберации. Имам го за това ти го казвам. По-добре го прескочи [smilie24] Повярвай ми, по-добре изчакай и купи 70-200 - страхотен обектив, който ще те радва изключително много и напоследък в базара се намира за съвсем прилични суми на база на останалите обективи [shtrak]

Публикацията е редактирана (28-05-10 21:29)

Автор: prisonbreak   
Дата:   28-05-10 23:27

събери парички и си вземи 70-200.не рискувай с ръчния фокус.Ще останеш разочарован.

Автор: hotsnail   
Дата:   28-05-10 23:31

МАлко странен избор - събирам пари за Ферари ама се не стигат, що не взема една тротинетка от '69-а и кецове.

Има доста неща помежду тротинетка и ферари.

Автор: fotorafi   
Дата:   29-05-10 02:35

Интересен въпрос.
Първо : Качествата : острота, рязкост, разделителна способност са много по-добри при един твърд обектив, отколкото при зум/ варио/. По принцип варио обективите са конструирани за репопртажни снимки.
Второ:Юпитер 9 е с фок. растояние 85 мм и е конструран по немската оптическа схема на Контакса,после видоизменен от руснаците на М-42 за Зенитите.... Той е типичен "портретен" обектив
Трето: Практикара 2,8/135 е на байонета В за Практики. Не знам как ще го ползваш и с какъв преходник? Просто е неудобен и няма да ти стане на цифровата ти камера-следователно отпада
Чтвърто: Остават Пентакон 2,8/135, МС един типичен немски обектив на ГДР с разнообразно предназначение. При по-отворени диафрагми работи като портретен, а при по-свити увеличава рязкостта и остротата и се ползва за спорт, архитектура на отдалечени обекти и детаили и т.н.
Зонара е обектив с "неувяхваща слава" . Конструран и изработен от Карл Цайс през 1932 г. за Олимписките игри в Берлин. Леко видоизменян и подобряван в механиката ,си остава като един търсен и ценен обектив. Особено през последните години се цени и купува в Азия: Япония, Китай, Тайван, Корея, Малайзия, Сингапур. Особено последните години веригата И бей предлагат на търг и се продават Зонари. Хубавото е,че инвестицията е добра, цената не му пада, а след години се вдига. Фотографът купил Зонар не губи след години, когато го предложи за продан. И все пак у нас цената му не е висока от 100 до 150 лв, докато в И бей е по-висока.

Успех и късмет[beer]

Автор: darksorrow   
Дата:   29-05-10 02:44

Зонар 135 е маниакално добър обектив за парите си - всъщност (без да съм задълбавал кой знае колко) има сериозна вероятност оптически да се справя не по-зле 70-200 (да не кажа и отгоре) в околните му там фок. разстояния (щото като боке, поне за моя вкус, го порва със сигурност). ако си го намериш за ~120лв това ти е Изборът, на първо време поне.

Автор: rusinov   
Дата:   29-05-10 09:21

Напълно съм съгласен за Зонар-а, въпреки това наистина те съветвам ако имаш възможност да си събереш за 70-200. Все пак автофокусния си има предимства. Бързината и точността са от не по-малко значение. Като боке Зонара маже по-красиво, но мисля, че по оптични качества 70-200 ще дойде с една идея по-добър. Все пак и годините на производство имат значение. [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »