Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Рейтинг на продавачите
Автор: pmartinov   
Дата:   07-11-09 07:24

във БАЗАР

Тази тема е повдигана многократно.

Но явно трябва още да я избистрим за да бъде въведена от администрацията на форума .

Уважаеми админи!Всички ние искаме да четем и пишем само позитивни теми .Въвеждането на тази опция ще ни спести ред отрицателни емоции които ни връхлитат вследствие на това че сме се предоверили на някой продавач.

С въвеждането на рейтинг на продавачите те самите ще имат реален стимул да бъдат максимално коректни при продажбите.

Така и новодошлите ще се ориентират по-бързо и ще им се спестят излишни отрицателни емоции.

Ползата от въвеждането на тази опция ще бъде взаимна и за нас като потребители и за администраторите като домакини.

Споделете вашето мнение или предложение по темата .

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: BUL   
Дата:   07-11-09 07:58

Ако тази тема е провокирана от последната Сплетня, то там нито продавачът нито купувачът са някакви новопристигнали, просто никога не е късно да станеш/да те направят за резил, мисля, че всеки сам трябва да си преценява действията, защото възникват ситуации в които виновна е случайността а не участниците в сделката.

Re:
Автор: rapt0r   
Дата:   07-11-09 08:06

Аз съм ЗА,мани последната сплетня...предложението на Мартинов си е супер,най-големите сайтове в света са на този принцип и много хора предпочитат да купуват дори по-скъпото само заради това ,че е от лоялен селър,този рейтинг със сирност ще направи продавачите по-коректни и купувачите по-доволни![beer]

Re:
Автор: MartenBG   
Дата:   07-11-09 08:16

Базар не е ли място за обмен на техника между фотографи? В този смисъл даден любител може да се яви както купувач,така и продавач на техника.И с това да приключи кариерата му като продавач за следващите 6 месеца,например.
Каква логика за рейтинг ще трябва да има ,че да му се състави обективна оценка ?

Друг е случая при който фотографи използуват базара за да продават "квото е докарала леля от щатите". По честото им заявяване в базара че имат нещо за продан,прави ли ги Търговци?

Трети случай - появява се човек,търсещ възможности за измама.Той е нов и няма рейтинг.
Аз досега не съм продавал нищо в Базара.Ако реша да продам,също съм нов и нямам рейтинг.Доверието към мен и спекуланта ще е ниско,следователно за да продам изгодно трябва или да търся ниска цена или измама.

Тук адекватна услуга срещу измами се предлага от куриерските фирми- "виж стоката и тогава плати".

Като извод-
преценка на админите е накъде да тръгне да се развива фотофорум и базар - място за хортуване и обмен на техника между фотографи или бългериан реселър и-бей в манифактурен старт.
Ако се приеме второто,тогава след време ще се повдигне въпроса съветите раздавани,засега безплатно във фотофорум да бъдат платени.Ние пък ще поискаме това да е под формата на видеотурториали,з да платим това което си заслужава.... и т.н.

Накъдето и да тръгнем,все е напред.[smilie5]

Re:
Дата:   07-11-09 08:18

Рейтинг на продавачите е опция която ще елиминира и случайността като фактор при продажбите.

Бягството от проблемите не е решение в случая след като едно явление се повтаря периодично и системно вследствие на нежеланието да се въведе тази опция .

Затварянето на тези теми няма да реши проблема:)

Има тема има проблем,затворена тема няма проблем.

Да ама Не !

Публикацията е редактирана (07-11-09 08:23)

Re:
Автор: джъмбо   
Дата:   07-11-09 08:23

лошото че базара се изврати ис е напълни с търгаши които пускат по 20 теми за всякакви боклуци
да не говорим колко обяви за ГСМ и други подобни прототии има... че и за маратонки....

трябва да има ситема за триене на тези обяви... или ако сме толкова демократични... един чек бокс на вниманието на админа и той да съди

Re:
Дата:   07-11-09 08:34

rapt0r

Най-големите сайтове в света са на този принцип и много хора предпочитат да купуват дори по-скъпото само заради това ,че е от лоялен селър,този рейтинг със сигурност ще направи продавачите по-коректни и купувачите по-доволни!

Точно така е Богдане ![smilie24]

Там където взаимоотношенията на потребителите са уреголирани цивилизовано няма място за скандали и латино-сериали с роден привкус.

Моята цел е да помогна на админите да се убедят че ползата ще бъде взаимна и форума ще бъде място само за положителни емоциии на все повече потребители.

Re:
Дата:   07-11-09 08:41

Въвеждането на рейтинг на продавачите ще обезмисли хилядите повторни регистрации на които сме свидетели в базара.

Re:
Автор: boni   
Дата:   07-11-09 09:24

Мартинов, всичко хубаво, но пропускаш един основен факт.
Базарът на ФФ е просто един форум за обмен на техника. Въобще не е замислен да бъде нещо от сорта на ибей и въобще не е замислен в него да има търговци, продавачи и т.н.
Там форумци си продават техниката втора ръка.
За да стане място от сорта на ибей, трябва да се създаде отново с изцяло нова основа.
Това, че в момента от време на време избухват разправии, не означава, че като сложиш рейтинг и няма да има разправии, най-много да вземете да си правите мръсно сваляйки рейтинга на някого и да правите допълнителни разправии по въпроса за рейтинга - "Моля другарко, пък тоя ми свали рейтинга без причина" и т.н.
Пак казвам - този базар е просто един свободен форум за обмен на техника. За да нямате проблеми - тествайте внимателно техниката, която купувате.
Аз лично съм купил и продал много неща втора употреба от там и за сега, да чукна на дърво, нито имам проблем с някого, нито разправия.
[beer]

Re:
Дата:   07-11-09 09:30

Там форумци си продават техниката втора ръка.

ами хайде така да остане.... че в момента има обяви за нова техника (и ако може да се разкара всичко извън фотография като гсм и маратонки)

Re:
Автор: imitev   
Дата:   07-11-09 09:33

Не може да купуваш обектив за 1700 лв. и да не го провериш обстойно.

Аз ако го купувам от магазин - пак ще го проверя обстойно.

Като купуваш кола нали пак я оглеждаш от всякъде?!?! Или не я оглеждаш и после се жалваш в мобиле.бг, че са ти продали скапана кола и си искаш парите обратно???

Не одобрявам безотговорното отношение към паричните знаци...

Re:
Автор: Георги   
Дата:   07-11-09 09:41

и аз съм абсолютно за подобен рейтинг

все пак там не е подфорум някакъв, а конкретно БАЗАР. мисля, че би било чудесно да има рейтинг.

купил съм и съм продал доста неща през базара, като продавач винаги съм се стремял да съм максимално коректен и се надявам да съм го постигнал, а като купувач винаги когато може бих предпочел да купя от стар форумец, който се ползва с добра репутация.

точно по тая логика доста от обективите са ми купувани без тестване предварително! скъпи, светли обективи. и слава богу досега не съм бил лъган.

това същото би било да е плюс за новите форумци, които не са от 4-5 години тук и не познават кой кой е. ще се доверяват на рейтинга.

Re:
Дата:   07-11-09 09:46

Бони разбирам че този формат на форума ви ограчава технически да въведете тази опция.

За това и повдигам тази тема за да видим какво може да се направи в този формат така че да се сведат до минимум тези неприятни за всички ситуации които само свалят престижа на базара като място за обмяна на техника между фотографи.

Ако Сас каже какво позволява този формат на форума технически може и да се направи някакво подобрение което да е от взаимна полза за потребителите и администраторите .

Бони на фона продадените и купени от мен неща в базара този инцидент с моя обектив е незначителен .

[shtrak]

Re:
Дата:   07-11-09 09:49

Ами ще дискутираме със СаС може ли да се направят още подобрения, но имайте предвид, че въвеждането на рейтинг винаги дава добра основа за разчистване на лични сметки.
Джъмбо - обяви за нова техника се трият постоянно и не мисля, че можеш да намериш чак толкова много за ГСМ или маратонки. И да се е промъкнала някоя подобна обява, в никакъв случай не е системна практика.

Re:
Автор: kaic   
Дата:   07-11-09 09:49

И аз съм "ЗА" да има рейтинг, но сега си решавам проблема като не купувам от новорегистриран юзер, а ако реша да купя влизам в търсачката да видя какво е писал и какво са писали за продавача, няма ли мнения го задрасквам като продавач. До сега интуицията относно лоялност не ме е подвеждала. С две думи срещам коректност от съфорумците в този форум.
Подкрепям това за рейтинга.

Re:
Автор: the_shooter   
Дата:   07-11-09 10:02

Също съм "За" със всички рискове от това![smilie24]

Re:
Дата:   07-11-09 10:03

Бони за съжаление съм съгласен с теб че въвеждането на рейтинг винаги дава добра основа за разчистване на лични сметки.

Вие имате богат опит след въвеждането на отрицателен рейтинг за снимките :)

Целта на темата е да видим как може да попречим на Нане да прилага формулата :

Не искам на мен да ми е добре,искам на Вуте да му е зле ...

Или на всяка сделка накрая купувача да дава кратка своя оценка на сделката .

Така лесно ще може да се различават коректните от тези които злоупотребяват с доверието което им е гласувано .

Зная добре че като администратори вие направихте много за да може рейтинга на снимката да отразява нейните художествени стойности,а не броя на приятелите във форума.
Благодарение на това днес хубавите кадри се оценяват достойно !

Ще бъде от взаимна полза за всички ни да се доразвие и базара така че продавачите сами да се стремят към коректност.

Публикацията е редактирана (07-11-09 23:39)

Re:
Дата:   07-11-09 10:04

линкове ли трябва да пусна????

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=47&i=58665&t=58665&phorum_uriauth=

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=47&i=55128&t=55128&phorum_uriauth=

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=47&i=57145&t=57145&phorum_uriauth=

отивам да пия кафе и не ми се рови

Re:
Дата:   07-11-09 10:08

А преценяваме ли добре рисковете. Примерно, нека обсъдим - кой да има право да дава рейтинг.
Всеки ли?
Тоя рейтинг средноаритметичен ли ще е или с натрупване?
Защото имаме горчив опит със средноаритметичен рейтинг по 6-тобалната с-ма и постоянно разчистване на сметки и гласуване умишлено за добри снимки с 2-ка.
Рейтинга как ще спре разправиите, когато продавач с висок рейтинг стане обект на недовослтво. А писането на незаслужено нисък рейтинг поради некомпетентност на купувача?
Как ще убедя купувача, който ми е писал нисък рейтинг, че апарата не е повреден, а просто е нормално снимките да се размазват при 1/5 сек от ръка?

Re:
Дата:   07-11-09 10:10

Джъмбо мерси, тея маратонки сме ги пропуснали[smilie18]

Re:
Автор: J0R0   
Дата:   07-11-09 10:11

За разлика от сайтове като Ибей, където сделките се финализират през сайта, тук на сайта се публикува само обявата.
Никой не може да каже категорично дали е имало сделка или не.
Няма как сайтът да стане арбитър в отношенията продавач-купувач.

Личните ми наблюдения са, че българинът е способен да хвърли маса усилия само за да преебе системата.
Има потребители на този сайт, които аз лично съм деактивирал по над 100 пъти и продължават да си правят регистрации.

Произволен потребител ще ти смъкне или качи рейтинга точно за една седмица и как администрацията на сайта ще каже дали е имало такива сделки или не е имало? Пак казвам, системата не е като в Ибей.

Re:
Автор: shadowhand   
Дата:   07-11-09 10:14

Рейтинга в базара е мисията невъзможна. Аз например в годината пускам 1 обява, може и за две години да ми се съберат толкова. Ако купувача е доволен и ми даде положителен отговор ще имам 100% положителен рейтинг, но кой би се вързал на този рейтинг след като е базиран на една продажба? Това се отнася и за повечето потребители тук.

Бони също е прав, че това изисква една изцяло наново написана система, където скрипта да отчита кой продавач, кой купил стоката и съответно само лицата в сделката да могат да оставят рейтинг.

Друг особен момент - имах случая да оставя негативен рейтинг в ebay. След като поставя негативния рейтинг трябва да дам и обоснование, след което администратор проверява целия случай и решава дали негативния рейтинг е правилната оценка за конкретния продавач/купувач. Представяте ли си как Бони или Жоро намират време да се занимават със всеки заплетен случай като сегашния (нищо лично към guciguci или Akeyzerr, просто това е най-скорошния пример)?

Това е форум и за съжаление всеки потребител трябва да се пази сам себе си за да не изгори. Невъзможно е друг да пази потребителите на този етап.

Re:
Автор: asahi   
Дата:   07-11-09 10:25

Намирам идеята за неефективна.

1. Има потребители, които се занимават с внос на техника и продаване. Всички ги знаем. Те сами се грижат клиентите им да са додовлни и съответно рейтингът им да е висок. Ненужно им е рейтингуване.

2. Потребители, които разпродават стари колекции Със или без рейтинг ще си продадат нещата. Рейтингът може да е евентуално приложим

3. Потребители, коитопродават по един обектив на година, за да го сменят с друг. Понеже се появяват рядко на пазара нито могат да трупат feedback, нито рейтинг. Поне няма да е достоверен. Неприложимо

4. Потребители, които често купуват, тестват и продават техника. Сещам се за Шотландеца и Иводам, но има и други. Това са популярни автори и резултатите им говорят за отношението към техниката. На тях рейтинг им не трябва

5. И кой остана? Онези, които внасят стока за 3-4000 USD на връщане от Щатите и гледат да изкарат някой лев печалба? Стоката им е нова, най-често се стига до взаимно изгодна цена. За какво им е рейтинг?

Рейтинговата система евентуално ще идентифицира лошите търговци. Добрите няма да станат по-добри. Това ли е целта - да посочим некоректните търговци? И без това като пуснат обява се намира някой да припомни в темата. И какво? Регва си нов ник и продължава. Рейитнгът не го лови

Re:
Дата:   07-11-09 10:26

J0R0

Личните ми наблюдения са, че българинът е способен да хвърли маса усилия само за да преебе системата.

Жоро перфектно си го формулирал [smilie24] [thankyou]

Въпроса е дали можем да измислим нещо което да е полза на всички ?

Re:
Автор: shadowhand   
Дата:   07-11-09 10:27

Сега се сещам за още един пример.

Реших да си купя обектив от ebay и си харесах магазин, който продава конкретния обектив и беше описал безплатна доставка до Европа. Реших да се разгледам в "Shipping & taxes" страницата на конкретния магазин и забелязах, че България не влиза в страните с безплатна доставка. Написах един мейл до магазина като им обясних, че България е както териториално в Европа, така е и членка на ЕС от 1 Януари 2007(знам ли, може просто хората да са се объркали и да не знаят това). Попитах ги съотвено дали като взимат предвит тези факти ще ми изпратят обектива с безплатна доставка, но отговора беше кратък - За България се заплаща доставка за продукта. Веднага отворих "Resolution center" на ebay и писах за да ми помогнат да разрешим случая, приложих писмата, които сме си изпратили с продавача, както и линк към сайта на ЕС за по-нагледно. Отговора от администраторите беше, че трябва сам да намеря начин да се разбера с продавача.

Какво искам да кажа с тази дълга история? В много случаи дори сайт като ebay не помага на купувача, а ние искаме Фото Форум да може да свърши цялата работа. Трудно.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »