Автор: drkskwlkr
Дата: 27-09-09 23:47
@ros: Имам Phoenix 800mm f/8 (същият като този Bower, някой китаец просто слага различни табелки с марки). Това, което пише asahi за теглото, не е вярно. Обективът е много, ама много по-лек от рефракторен обектив и не може как да бъде другояче при положение, че вътре има само въздух :)
Другите ми впечатления:
- от ръка да снимаш е мъка, дланта ти трепери и нещо на петстотин метра от теб се тресе надолу-нагоре (или наляво-надясно...)
- даже и да го сложиш на статив, пак е мъка да намериш това, което търсиш, заради тесния зрителен ъгъл. Аз държа едното око прилепено на визьора, а с другото се пуля за да знам къде приблизително се целя
- ръчнофокусен + тъмен = труден за фокусиране. Най-добрите резултати ги постигнах, като вързах моя 50D по HDMI към 37" телевизор и пуснах Life View-то. Иначе - трудно.
- нисък контраст, бледи цветове - това си е характерно за всички огледални обективи. За сметка на това няма и грам хроматични аберации (отново следствие на оптичната схема)
- с челна резба диаметър 105mm плановете да го използваш с поляризатор или дори неутрален/затоплящ филтър отиват в графа "Петко Бочаров" (Да, ама не...)
Като цяло - не струва много пари и е хубаво да си държиш един такъв подръка - може би не за снимки, но като един много хубав далекоглед :) За сериозно творчество не става.
P.S. Бокето му е във формата на презерватив (добре де, поничка...) Това или не прави впечатление, или дразни безумно, въпрос на гледна точка. На мен не ми пречи.
P.P.S. Ако си от София, пиши ми на ЛС - може да се видим и да ти дам обектива да придобиеш мнение върши ли ти работа.
|
|