Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Смяна на небето начини и трикове
Автор: texa   
Дата:   02-08-09 16:06

Много голяма част от снимката е небето колкото и да е хубав пейзажа небето бяло ли е нестава... Затова отварям тазо тема да споделим кой как се справя с небето.
Аз по принцип снимам с поляризиращ филтър. Един път експонирам по земята един път по небето така, че и двете да ги имам с хубави цветове после на компа ги сливам, но когато има филтър е лесно защото небето малко или много е по синьо, а онзи ден снимах без филтър и сега ми е съвсем бяло и немога и немога да направя хубаво приливането някой тънкости има ли или просто с гумичката и мн търпение :) [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Смяна на небето начини и трикове
Автор: solar_sea   
Дата:   02-08-09 16:45

Супер ЦЦД [beer] [ezik]

Автор: pefoto01   
Дата:   02-08-09 16:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Magnifico   
Дата:   02-08-09 17:32

Градиентен неутрален филтър ;)

Автор: gecata   
Дата:   02-08-09 17:48

Много голяма част от снимката е небето колкото и да е хубав пейзажа небето бяло ли е нестава..
Ами изчакваш небето да стане синьо с бели облачета или там каквото ти трябва и готово [smilie3]..... ако ли не връщащ се пак и пак и пак и накрая става.
За съжаление това е единственият начин за снимане на пейзаж.
Ако свеждаш снимането на пейзаж чисто технически до снимка на земя и небе и после сглобяване трябва да ти кажа , че не си на прав път.
Прочее нелошите композиции в профила ти щяха да са доста по добре ако не беше ги убил с прекомерния ХДР...

Публикацията е редактирана (02-08-09 17:51)

Дата:   02-08-09 18:02

За снимането отново и отново съм съгласен, но не винаги имаш безкрайно време или опити особедно любителите, на които това не им е основен приоритет (снимането) а имат и други задължения и работа трябва да се справят и в лоши фотографски условия, а те в повечето случай са такива :) затова се прибягва до фотошоп, ДХР и т.н. поне това е моето мнение де .

А относно до небето дори и да си има облачета с компактен или сапунерка трудно се хващат тези облачета и хубавият син фон на небето. Това също е лечно мнение от лични наблюдения [beer]

Автор: n1x0n   
Дата:   03-08-09 02:33

но не винаги имаш безкрайно време или опити особедно любителите, на които това не им е основен приоритет (снимането) а имат и други задължения и работа трябва да се справят и в лоши фотографски условия

Никой няма нито безкрайно време, нито безкрайни опити.

Преценяваш дали фотографията е измежду важните за теб неща и ако се окаже че е - отделяш необходимото време, за да си издебнеш кадъра.
Пък като не става за снимане - просто се наслаждаваш на гледката и продължаваш - снимането не е задължително.

Автор: asahi   
Дата:   03-08-09 10:14

Небето е важна част от пейзажа.

Автор: boll   
Дата:   03-08-09 10:26

Леле текса - по шарен профил не съм виждал!

Автор: tonitka   
Дата:   03-08-09 10:28

Снимай си само небета, за да имаш за подмяна в подобни случаи! Като ти е много бяло и безлично, льопкаш едно с хубави облачета и готово! Но гледай да го избереш подходящо и да го направиш добре, че иначе става смешно! [smilie3] [smilie25]

Автор: deniac   
Дата:   03-08-09 10:46

Жанрът "Пейзаж" в нашия форум става все по-груб и фалшив [smilie8]

Гледам последните снимки в профила на Текса и се плаша. Колкото по-изнасилени са му снимките, толкова 'по-оценени' са те.
Текса, пресилил си сатурацията няколко пъти, а като заснемане не са никак лоши.

Апелирам към всички топ автори в този жанр (особено _Tais_): Хора не изнасилвайте толкова брутално снимките си! От вас гледат стотици съфорумци и правят пейзажите си на нищо.

За себе си също забелязвам, че колкото повече пресилвам, толкова повече рейтинг събирам, но вътрешно никак не съм удовлетворен.
Всички гледаме снимките на световните автори (ярък пример са тайм кечърите) и виждаме че бруталността се налага масово.
А ние обсъждаме смяната на небето...

Автор: toddybear   
Дата:   03-08-09 10:52

Съгласен съм с deniac. Толкова са ми фалшиви тези пейзажи, като пластмасови :(

Автор: feliz   
Дата:   03-08-09 11:11

питай в някой сайт за фотошоп, тук е сайт за фотография [smilie3] [smilie21]

Дата:   03-08-09 11:22

deniac, на същото мнение съм!!! [smilie24] Само че, ако питате _Tais_ ще ви отговори, че тя не изнасилва пейзажчетата си, нейните били художествени, а моите да речем били репортажни!.....каквото и да значи това[smilie11] .....Чалга, чалгаааа от всички страни, обединявай сееее!!!![thankyou]

Автор: chill   
Дата:   03-08-09 12:40

texa:

Digital Camera World 03.2007, стр. 68

http://rapidshare.com/files/247056131/dcw-2007-03.pdf

Не съм го чел, така че не знам доколко е читава статията. [smilie18]

Дата:   03-08-09 13:56

Абе хора всеки има право да снимка каквото и както си иска, това е искуство и там ограничения няма, не виждам нищо лошо да се създават подобен вид фотографии особедко когато се харесват на хората, все пак това е основната цел поне според мен.

Въпроса ми беше съвсем елементарен и мисля че беше точно зададен, много голяма част от форумците сменят небетата и щеше да е полезно не само за мен, но и за всички да обменим някой друг трик, но темата се првърна в съдилище !

Автор: darksorrow   
Дата:   03-08-09 13:57

това е искуство и там ограничения няма

това е доста смело изказване (:

Дата:   03-08-09 14:08

Дори и мойте снимки да не са изкуство погледни повечето съвременни изкуства било то картини ,склуптори и ще видиш че изобщо не е смело изказване [beer]

Автор: darksorrow   
Дата:   03-08-09 14:10

не визирах точно това, което разбра, но както и да е (:

ще ида да се образовам (:

Автор: _Tais_   
Дата:   03-08-09 14:15

Тонитка,
https://photo-forum.net/i/1043488

Като гледам бая си се постарала да докараш нещо да изглежда като "пейзажчетата" ми, но резултатът е плачевно зле. Разхождайки се из профила ти е видно, че това не е единственият ти трагичен опит. Предупредих те да не пишеш по теми за мен, при условие, че ме имаш в скайпа си и тези въпроси можем да ги обсъждаме на четири очи (пардон, на четири ръце).

Дениак - има си течения във фотографията, едно от тях е манипулация на кадрите. Аз не те карам да си обработваш кадрите в шопа, кое те води към мисълта, че можеш мен да накараш да не го правя?

Публикацията е редактирана (03-08-09 14:21)

Автор: deniac   
Дата:   03-08-09 14:19

Да де, ама това "изкуство" взе много да дави самата фотография.
Фотографията не е обикновено изобразително изкуство. Доста банално ще е да почнем да формилираме фотографията, но най-просто казано тя е записване на отраженията на светлината от реалните обекти. Важи с пълна сила за Пейзажа. Тук също е възможно светлината да се манипулира, но това не прави снимката фалшива, макар много хора да го отхвърлят, технически погледнато е напълно допустимо.
"Изкуството" във фотографията е точно това - управление на светлината при заснемане, а не фалшифицирането на светлината и самите обекти при пост-обработка. Това е нещото, срещу което аз упорствам, защото резултатът не е реален.

Автор: didesignbg   
Дата:   03-08-09 14:22

Женски бой на тема пейзажна фотография, ехаааа[smilie5]

Няма нищо лошо човек да харесва кренвирши пък да не харесва пържоли, както и обратното.

Автор: _Tais_   
Дата:   03-08-09 14:26

Откакто е създадена фотографията се манипулира. Важен е крайният резултат. Ако нещата са изнасилени, не изглеждат добре и нямат положително въздействие, тогава обработката е била ненужна, но ако имаш едно завършено произведение, какъв е проблемът, че си пипал?

Публикацията е редактирана (03-08-09 14:50)

Дата:   03-08-09 14:26

Лельо _Tais_, време е да посетиш едно здравно заведение![smilie25]

Автор: v_nikolov   
Дата:   03-08-09 14:27

По въпроса с небетата.. пол и градиет филтрите са едно добро решение, според мен, особено ако човек няма възможност много пъти да се връща на това място. ХДР също е някакво решение ама там резултатите не винаги стават. Друг вариант е клин и ръчно миксиране на кадрите.. май се получават по приемливи резултати от ХДР (лично мнение). В крайна сметка всеки сам решава, аз съм за филтри! [cool]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »