Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Конвертиране на РОУ с FastStone
Автор: djogata   
Дата:   09-06-09 00:58

Опитвам се да конвертирам файлове от Никон Д300 със FastStone (на служебния компютър нямам фотографски програмки и съм инсталирал само тази да си разглеждам снимките).

Програмата отваря безпроблемно снимките, и докато са във РОУ формат, си изглеждат перфектно. Опитам ли се обаче да конвертирам в ЖПЕГ, резултатът е твърде светли снимки със сякаш намалена острота.

Опитах се да си играя с настройките (доколкото ги има) но ефектът си седи.

Някой от вас има ли идея каква е причината снимките така да се различават след конвертирането? Мислех си, че проблемът е в цветните пространства, но опциите за цветни профили и пространства не променят нищо.

Отговори на това съобщение
 Re: Конвертиране на РОУ с FastStone
Автор: ngoht   
Дата:   09-06-09 01:48

Да наистина, и аз бях пробвал веднъж да видя кво ще стане ако конвертирам NEF-овете в JPEG с FastStone, но резултата не ми хареса. С тази разлика, че при мен снимките бяха прекалено тъмни. И се отказах от упражнението, изобщо не съм си играл с настройките[smilie11]
CaptureNX си е истината...
[smilie24]

Автор: BirdOfPray   
Дата:   09-06-09 02:53

Ако визуализираш файла и му дадеш Save As записва хубав Jpg, но с Batch Convert не става добре - нещо се прецаква цветното пространство, в което ги записва - ако после този jpg го отвориш във Фотошопа и го конвертираш в sRGB всичко се оправя.... NEF-ове ги прави по-тъмни и сивеещи, каноските CR2 или CRW пък стават много бледи и светли и измити.
Ръчках и аз по настройките на записване на JPG във Batch Convert, ама не успях да го накарам да пише читав цветен профил, така че ако се налага със Save As става ако не са много файловете да ги запишеш един по един
[smilie11]

Автор: harvester_vn   
Дата:   09-06-09 09:35

Пикаса се справя горе долу добре с тази задача.

Автор: ErotilA   
Дата:   09-06-09 09:36

много е добра програмата но не е точно за конвертиране
в create и tools има куп много полезни неща по добре ползвайте програмата за разглеждане, преименуване / става много бързо/ правене на слайдшоу и нещо много полезно визуализиране на всички снимки в папката ...!
И друго което не знам що е така Осветеността по дефаулт е на 1 при мен на 0,6 е 1:1 това за raw.

Автор: джъмбо   
Дата:   09-06-09 09:40

Вю НХ си е безплатна и си е никонски конвертор.... не мога да разбера логиката след като я имате да се пънете с някакви чужди сфтове

Дата:   09-06-09 09:43

Джъмбо, не ползвам тези програми защото не мога да инсталирам каквото си поискам на служебния компютър, писах го по-горе.

BirdOfPray, мерси за информацията, точно същите впечатления и аз придобих - със save as се получава ОК, ама имам 600 снимки да конвертирам, а фотошоп или кепчър ще мога да ползвам чак в четвъртък [smilie5]

Може пък да сваля Вю НХ

[smilie21] [smilie21]

Автор: mihajlov2   
Дата:   09-06-09 09:44

Тури си на флашка един Photoshop Portable и няма да имаш проблеми със служебния компютър[smilie5]

Автор: didesignbg   
Дата:   09-06-09 10:32

Имаше една тема наскоро за исото. Около многото глупости имаше и ценни неща. Исото като такова в апарата се дефинира за джпег файл. [smilie8]
Какво общо има това с темата? Роу файла твърде често е коренно различен от джпега. В джпега има приложена доста силно изразена S крива с голямо отместване на средната точка, ясно изразени рамене. Това в един роу файл го няма. Фирмените конвертори мажат стабилно върху роу файла, прилагат положителни, отрицателни корекции по подразбиране, шумоподтискат, махат, слагат, без въобще да считат за нужно да ни уведомят. В голяма част от случаите това е ок. HTP, ADL, DRO и поднобите те трябва да се изключват.
Какво се случва когато конвертора Ви не се съобразява със фирмените канони за конвертация? Ами виждате странни резултати.
В ДНГ стандарта, както и при всяка конверсия в Лайтрум или в Фотошоп е залегнал и параметъра BaselineExposure той съществува във всеки един файл и прилага на файловете ви скрита корекция на експонацията. За всеки апарат е различна, както и за всяко исо.
Канон 40д исо100 0
Канон 40д исо400 +0,24
Канон 5д исо100 +0,25
Никон д70 исо200 -0,75
Никон д90 исо200 +0,25
Никон д200 исо100 -0,5
Никон д3 исо200 +0,5
Никон д300 исо200 +0,5
Та това също е едно възможно обяснение на нещата.

Дата:   09-06-09 10:57

както казах програмата е фри не виждам с какво е да не може да се слага на служебен комп сравнено с фастстон.... но ти си знаеш

Автор: Canon   
Дата:   09-06-09 11:13

Canon 400D: 0.25
Canon 1000D: 0.25
Canon 50D: 0.15
Canon G9: -0.6
Canon 5D markII: 0.4

Nikon D40: -0.5
Nikon D60: -0.5
Nikon D90: -0.55
Nikon D700: -0.5
Nikon D300: 0.5

Panasonic DMC-G1: -0.5
Panasonic LX3: -0.25

Olympus E420: -0.7

Pentax K10D: -0.5
Pentax K20D: -0.5
Pentax K200D: -0.5

Sony A200: 0
Sony A350: 0
Sony A700: 0.75

Автор: Mec   
Дата:   09-06-09 11:51

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: danbi   
Дата:   09-06-09 11:54

Mec, опитните фотографи подобни тарикатлъци не ползват... но това е извън темата.

Още един глас за ViewNX -- не е от най-бързите конвертори, но се справя доста по-добре от всичко подобно.

Дата:   09-06-09 12:05

някой има сериозни проблеми ми се струва [smilie23]

Дата:   10-06-09 01:00

Споко ве хора, става въпрос за доста тривиално снимки, нищо толкоз не е станало [smilie5]

Джъмбо, мерси, сигурно ще сложа Вю НХ като ми остане време - ама то май докато намеря време да конветирам тези снимки, ще си се прибера и ще ги пусна през личния компютър [smilie5] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »