Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос към Аудиофилите и по-скоро Винило-филите?
Автор: volokin   
Дата:   15-06-08 18:25

Вчера ходих на един "уърк-шоп" за различни грамофони, игли и подобни...

Та там понеже си харесах една плоча на Хоровиц от 60-те години някъде и виждайки ме един тип как гледам като индианец пишеща машина дойде и започна да ми обяснява как печата и издрасканото по вътрешната част на диска какво означавали (матрица, майка, кой номер и в коя част на щатите е шампована и т.н.) Като се прибрах изрових всичко по нет-а, но нищо не намерих [smilie2] Единственото което разбрах, че за класическа музика Индианополис, което скромно е означено с едно "I" било нон-плюс-ултрата на класиката. В щатите имало още две важни места където пресовали винилите, но нито ги запомних, нито нищо [smilie10]

Та с молба към Винсент или някой друг такъв фрийк, да разясни нещо по въпроса или някакъв линк да даде, че ми стана интересно.

Пример: Beethoven Piano Concerto No. 5 "Emperor" на Richmond - London пише следното издраскано ръкописно на вътрешната спирала:

ARL-1/790 B-19072A-1

Отделно пише Виенска филхармония, а плочата made in USA? A копмпанията Лондон?

След буквата "В" по-горе, надписа е повторен печатно и върху самата лепенка, а последния знак не е ясно "1" ли е или "И" демек Индиаполис?!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към Аудиофилите и по-скоро Винило-филите?
Автор: J0R0   
Дата:   15-06-08 18:59

Абе, слушай МП3-ки и релаксирай.

[smilie24]

И аз смятам, че в много от старите неща има вложени повече Дух и Качество.
Обаче не можеш да върнеш времето назад.
Обграждането с такива неща, носещи Качеството и Духа на едно друго време (като фотоапарат Лайка, примерно :-), специално при мен засилват още повече усещането как това време си е отишло завинаги.

Автор: special_k   
Дата:   15-06-08 19:04

Жоро, тук не си прав!

Разликата в звука м/у винил и МП3 е огромна! При МП3-ките кроп фактора е твърде голям[smilie5]

Дата:   15-06-08 19:30

Хехехе, Лайката, Жоро изобщо не е стар дух, ма в България така са преиначени нещата.
Няма смисъл да превръщаме темата в стар-нов дух, просто няма да ме разбереш...

За Винила не ми се говори, трудно е да се обясни и аз така смятах, докато не влязох в едно студио преди повече от две години.

Апропо, на този Уъркшоп бяхме 6 човека. Единият от които жена ми, която много много не обръща внимание на такива неща. ТА 4-ма от всичките давахме оценка за два грамофона, нов модел на "Проджект" и един по-стар за 2000 евро [smilie10]. Единият директно си каза, че не намира никаква разлика. Останалите трима бяхме във всички случаи единодушни относно звука който излизаше и критериите ни за него, което говори, че нещата се ЧУВАТ, ЧУВАТ СЕ [smilie24]
не от всички хора, но от тези с остър и капризен слух се чуват.
Следващата подточка от плана беше прослушване на моноплочи на стерео и моно игли. И там тримата бяхме единодушни относно качествената оценка. Направо едни и същи епитети ползувахме.
Трета подточка беше за два модела грамофони от цени над 2000 евро парчето. Там същата работа. Там се включи дори този човек, който не намираше разлики преди това в другите "теми". Определено за да слушаш винил си трябва слух, не всеки може да чува, говорим за физиологично чуване, не за музикални възможности.

ТА такова единодушие не е имало и в партията на Тошо

Същото е и с фотографията [ezik]

А МП3-ки слушам, щото няма портативни грамофони с рамери на Епъл-ските МП3-ки, но хехехе.... няма база за сравнение, освен удобство и преносимост....останалото е ала бала....

Автор: digitalgab   
Дата:   15-06-08 19:52

Ами те в САЩ още пресоват винили,за ценители.

Дата:   15-06-08 20:01

Да, те пресоват и тук, ето вчера видях 4 плочи на Нора Джонс примерно....

Става въпрос ако някой е запознат с тези печати и драсканици по винила да каже кое как, или поне информация, щото не мога да намеря и не мога...

Автор: digitalgab   
Дата:   15-06-08 20:18

Опитай в yandex.ru, като напишеш "производство грампластинок" или "кодировка грампластинок".

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.