Автор: Coincidentia
Дата: 09-03-08 11:38
Подозирам, че наскоро точно с Жоро съм имал пререкания в ролята му на админ, ама този път съм изумително за мен съгласен, бях тръгнал точно нещо подобно да пиша
В общи линии почти половината човешка история е как едни юнаци колят други, но съществената разлика е точно в ДРУГАТА половина и точно затова все пак предпочитам примерно Рим, който хич не е бил само цвете за мирисане, пред Чингиз Хан... колене винаги е имало и явно ще продължава да има (надявам се не в такива мащаби, в които го е имало през цялата история до апогея му през 20-ти век), но разликата е, че Рим не е само колене, а и всичко, което наричаме култура...
И като цяло затова съм фен на Западната Цивилизация, която е нещо противоречиво, но просто ПО-ДОБРА ИДЕЯ от нея досега не е имало... ДЕМОКРАЦИЯ, НАУКА, КУЛТУРА... и, в крайна сметка, единственият адекватен път да избегнем съдбата на динозаврите
Вероятно ще прозвучи противоречиво, но точно в глобализацията по западно-цивилизационен и предимно американски модел е надеждата да се стигне до нещо утопично - свят без войни... един свят, в който хората са на първо място Човеци, а после каквито и да били други по народност, раса и всичко останало, свят, в който границите са размити, държавите стават имагинерно понятие, а хората са предимно жители на Земята... и ще е напълно безразлично какво е Косово примерно, защото навсякъде ще е Едно...
Ей, как си развихрих утопизма
НО, преди да критикувате глобализационния западняшки модел, имайте предвид следния бая съществен факт - в цялата човешка история НИКОГА една истински ДЕМОКРАТИЧНА страна не е воювала с друга такава - там проблемностите се разрешават по друг начин, който определено може да се нарече по-цивилизован и заслужаващ повече възхищение от поредната "велика" бойна победа
|
|