Автор: carl_cox
Дата: 14-02-08 08:43
gorbi
така е. дъвкана е темата.
твръдо против съм тези новини и се присъединявам към мнението, което nice пусна.
бих добавил, че темата за тези турски новини вече се изчерпа, и че даже постигна обратен ефект за управляващите и ДПС.
не че не трябва винаги да изразяваме отношение към подобни неща, но мисля, че вниманието ни трябва да бъде насочено не само натам.Тези новини са малко зло в сравнение с това, което се очертава като тенденция в образователната ни система.
там трябва да насочим вниманието.
ето един актуален "копи пейст", който наистина си заслужава вниманието:
В учебника за 6-и клас "История и цивилизация "на издателство "Просвета"-2007 г., с научен консултант професор Андрей Пантев, Баташкото клане също е мит. Каквато и да е информация по въпроса липсва. Мисля си, че не е изключено научните колективи на Балева и Пантев да са обменяли активно опит.
Турското робство вече е мит в новите учебници по история на България. Периодът между 15-и и 17-и век в учебника за 3-ти клас - "Човекът и обществото" се изучава под заглавието "Опознавам живота в държавата на султана". Звучи приказно, нали? В учебника за 5-и клас разделът е озаглавен "Мозайката от общности в българските земи"- колко демократично и напълно в глобален дух! Там на 11-годишните деца се обяснява, че "християните често търпели притеснения и насилие, но мюсюлманската рая споделяла трудния живот на селяните - християни".
Защо му е трябвало на Вазов да пише "Под игото", а на Захари Стоянов - 900 страници "Записки по българските въстания"- всичко се изчерпва с няколко псевдонаучни изречения. И без друго всяка година си честваме годишнина от Освобождението на България, но вече не знаем от какво. И това е така, защото отново сме под робство - духовно и материално.
Второкласниците започват задължителното си обучение по английски език с усмихнат мургав герой със звучното турско име Ахмед. В учебника по английски език Blue Skies for Bulgаria за 2-ри клас още на 7-а страница има рисунка - как да напишеш името си на табелка. Досещате ли се кое име е написано на латиница? Познахте - Ahmed! Самият той се появява на 8-а страница заедно с Magda и Sawsan - това последното сигурно е еврейско име, нали сме глобална държава.
Питам се - в България ли съм или в държавата на султана?
Радосвета Топалова,
учител по английски език,
гр. Горна Оряховица
Публикацията е редактирана (14-02-08 08:44)
|
|