Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Признава ли се в България докторската (Phd) степен изкарана в чужбина?
Автор: tochnia   
Дата:   18-02-08 12:46

Интересува ме признава ли се в България докторската (Phd) степен изкарана в чужбина?

Моля да се изказват хора само които са убедени в отговора си и би било добре ако някои даде линкове към документи отнасящи се за това.

Ще помоля да не спамите в темата [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Признава ли се в България докторската (Phd) степен изкарана в чужбина?
Автор: tan4o   
Дата:   18-02-08 13:34

Струва ми се, че най -точен отговор ще ти даде Министерство на образованието, а не форум за фотография!

Автор: Georgeta   
Дата:   18-02-08 13:50

PhD е международна степен и се признава както отвън за БГ, така и направена в БГ за навън.[smilie24]

Автор: _alice_   
Дата:   18-02-08 13:52

за съжаление в повечето случаи, не :(
виж на сайта на ВАК - Висша Атестационна Комисия. http://vak.acad.bg/
Или направо им се обади са питаш.
Мисля, че трябва да се явиш на изпит пред тях за да получиш съответната българска науча степен. [smile]

Дата:   18-02-08 14:00

tan4o, права си, но все пак исках предварително мнение на някои които вече е минал по въпросният път [smilie8]

А отговора на министерството може да бъде от сорта на:
"квалификациите за докторска степен трябва да бъдат напълно съвместими с общата рамка на общоевропейското висше образователно пространство за квалификациите, като се прилага подход, базиращ се на постигнатите резултати. "

Публикацията е редактирана (18-02-08 14:02)

Дата:   18-02-08 14:13

Доколкото си спомням си в Прага и мисля че оттам се признава и направена преди влизането ни в ЕС.
Аз лично съм в обратния вариант и нямам проблеми. Признава се и в САЩ нашта докторска. Дори по-късно може да се хабилитираш с нея в чужбина.

Дата:   18-02-08 14:26

Ами докторската степен не я планувам да я карам в Чехия, поради лошите впечатления от нивото на образованието тук [smilie8]

Най-вероятно в Англия или Германия [smilie8]

Аз преди година си минах изпитите за докторантура в БГ, но щеше да ме върже за 3 години без развитие в професионалната ми сфера, и при ниски доходи, затова и избрах по-добрата переспектива и отложих за друг момента започването на докторантура.

А колкото до признаване на дипломи в САЩ, една позната си приравни дипломата за английска филология от БГ, и можеше да преподава английски на американците [smilie5]

А ти правила ли си някакво (освен по документи) приравняване на докторантурата си?

Дата:   18-02-08 14:32

Завършвам моята в БГ, но не ми е необходимо приравняване за ЕС или САЩ. Мога да работя там като Posdoc.
Всъщност след 1 семиза заминавам за Германия на такава позиция като все още не съм я защитила в BG. [cool]
Имай в предвид, че стипендията на PhD-студент в Германия не е висока - около 1000 евро на месец.

Автор: vladomatev   
Дата:   18-02-08 17:59

tochnia , първо си помисли МНОГО сериозно за какво искаш да правиш докторска степен!
След това имаи в предвид че тежестта на тия букви идва от институцията кадето ше я правиш и от това което си направил за науката.

А и да ти кажа не виждам защо ти е да "приравняваш" докторска степен, звучи абсурдно ???
ТЯ си се признава и това е !!!

Ph.D. не е поредната диплома дето изкаваш, не е академична степен а е научна ...така въпроса ти не го разбирам ?

Дата:   18-02-08 18:16

Ами мисля сериозно, за връщане след време в БГ, и продължаване на развитието в академичните среди, а с докторантската степен задълбочаване на познанията и постиженията в дадена област.

Но ще е неприятно ако три-четири години + много усилия отидат на вятъра [smilie8]

Затова и искам да съм напълно наясно преди да се насоча към това [smilie8]

А това "ТЯ си се признава и това е !!!", е малко относително понятие.. особено в БГ, където почти никога няма ясни правила [smilie8]

И особено ако ще трябва да се защитава и пред "Висша Атестационна Комисия" [smilie8]

Дата:   18-02-08 18:32

Кво учиш точен ?

Дата:   18-02-08 19:06

Ами завършил съм:
бакалавър:Компютърна Техника и Технологии
магистър:Комуникационна Техника и Технологии
и се надявам да успея да си завърша догодина сегашната магистратура:
Индустриален Мениджмънт

A иначе в момента работя и се развивам по специалността си [smilie5]

Автор: Han_Solo   
Дата:   18-02-08 19:08

Докторската степен се признава, обаче трябва да се легализира през ВАК - процедурата не е чак толкова сложна - пуска се една молба , дава се нотариално заверен превод на дипломата ти , копие от дипломата за средно образование, няколко екземпляра от докторската ти дисертация и автореферата... (пълния списък го има на страницата на ВАК)и след разглеждане на тези документи от специализиран научен съвет към Вак взимат решение дали да ти легализират (признаят) дипломата или не...
Всъщност обаче зависи само от работодателя ти дали ще признае докторската ти степен или не - легализацията има смисъл само и единствено ако ще правиш научна и/или педагогическа кариера...

всичко това го знам от личен опит защото минах по този път наскоро -и аз легализирах Ph.D. [smilie3]

Автор: _alice_   
Дата:   18-02-08 19:14

han_solo, [smilie24] [smilie24] [smilie24]

и аз това казах - във ВАК трябва да си провери

http://vak.acad.bg/

Дата:   18-02-08 19:21

"Всъщност обаче зависи само от работодателя ти дали ще признае докторската ти степен или не - легализацията има смисъл само и единствено ако ще правиш научна и/или педагогическа кариера...
"

И аз за това гороврех, ама човека иска да става преподавател ...успех и ако искаш лични впечатления от правене на докторантура в Европата пиши на ИЦК-уто [smilie21]

Дата:   18-02-08 20:09

По принцип в дългосрочен план идеята е за академична кариера, стига да успея преди възрастовата граница от 35 години за започване на такава [smilie8]

Защото е трудно човек да се отдаде на нещото което иска да прави, преди да е постигнал преди това определени финансови параметри (което от своя страна не може да стане за кратко време), като се има впредвид заплащането на университетските преподаватели в България [smilie8]

Дата:   18-02-08 20:27

"Защото е трудно човек да се отдаде на нещото което иска да прави, преди да е постигнал преди това определени финансови параметри (което от своя страна не може да стане за кратко време), като се има впредвид заплащането на университетските преподаватели в България "

Тук съм доста несъгласен ...всеки си има мнение обаче докторантура не се прави за пари, и с пари,(освен в УСА) ...друга нагласа иска тая работа

Автор: Han_Solo   
Дата:   18-02-08 20:50

tochnia,за възрастта не си допрочел закона [smilie3] пак на страницата на ВАК го има:

III. УСЛОВИЯ ЗА ДАВАНЕ НА НАУЧНИ ЗВАНИЯ
...............
7.2. Кандидатите за асистенти, научни сътрудници и преподаватели не трябва да бъдат по-възрастни от 35 години, а ако имат научна степен - от 40 години. Възрастта се изчислява към датата на изтичане срока за подаване на документите.

Дата:   18-02-08 21:18

Това за 40-те години при научната степен е супер [smilie24]
(но дали не могат да наложат и свои правила университите чрез вътрешните си правилници.. понеже това за 35-те години го бях чел за университета които ме интересуваше)

vladomatev, не си ме разбрал правилно.. докторантурата е ясно, че не се прави за пари и с пари, a с труд и желание [smile]
Исках да кажа, че за да работиш спокоино като университетски преподавател в България, трябва предварително да си се подсигурил финансово.. и работата да е за удоволствие, а не за издръжка [smilie8]

Публикацията е редактирана (18-02-08 21:23)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.