Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 === има ли тук адвокати ===
Автор: J0R0   
Дата:   26-11-07 11:45

Имам въпрос пак във връзка със забраните за снимане в дворовете на манастирите (а и не само там, въпросът е принципен)

Значи БПЦ издава забрана за снимане в двора на манастира.
Какво следва от това?
Доколко тази забрана е законосъобразна?

Ако аз откажа да спазвам забраната, какво следва да направи БПЦ срещу мен?

Може ли БПЦ да ме глоби, така както КАТ глобяват тези, които не спазват забранителните знаци по пътищата?
(съмнявам се че БПЦ е институция оправомощена да санкционира гражданите)

Трябва да се извика полиция.

Съответно полицията трябва да направи констативен протокол за нарушение и да те предаде на прокуратурата.

Интересно ми е обаче по какъв закон ще те осъди прокуратурата?
Че си снимал на публично място - двора на манастира.

Отговори на това съобщение
 Re: === има ли тук адвокати ===
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-11-07 11:52

- манастирите и цялата им движима и недвижима собственост принадлежи на собственика им. Това е свети синод, БПЦ, общини и др. (има една карта "манастирите в България". Там е описана собствеността на всеки един от тях на кого принадлежи.)
- с тази собственост собственика може да се разпорежда, както ти със своята! Вкл. да издава забрани за снимане вътре в храмовете или в двора.
- ако нарушиш техните забрани или правила, могат да те съдят на общо основание.

Това, дали е морално или редно е др. въпрос.

(междувпрочем същото важи и за джамии, синагоги и др.)

Публикацията е редактирана (26-11-07 11:53)

Дата:   26-11-07 11:57

Ако изградиш параклис, оброк....или друго свято място, което БПС ще освети като християнско, то собствеността му трябва да мине от твои ръце в ръцете на църквата!
Т.е. ти трябва да го дариш, за да бъде осветено и признато.
Частни храмове не се допускат!

Логиката на това - цитирам грубо софииският владика.
Човек, макар и благосъстоятелен и вярващ си отива от този свят, и други ще наследят храма-параклиса-оброка. Моралът и поведението на наследниците не може да бъде предвиден. Те могат да поддържат, но могат и да оскверняват мястото.
Затова единствен собственик на тези имоти може да бъде църквата. [smilie7]

Автор: jekopj   
Дата:   26-11-07 12:03

Жоро,същия въпрос зададох преди време,но нямаше отговор от форумци.Съгласен съм,че в самата църква,където се извършва т.н."тайнство",не е редно да се снима без разрешение,но извън нея-недоумявам!Още повече,че някъде може,а другаде-не/извън църквата имам предвид/.БПЦ не реагира никак!?
Ако намеря начин,ще уведомя Епископ Николай в Пловдив,но едва ли това ще помогне.Ако не вземем отношение обаче,нищо няма да се промени,това поне е сигурно.

Автор: stoyan_5   
Дата:   26-11-07 12:05

Само да поразсъждаваме малко!
Църквата не се ли издържа от държвата?
Ако е така - чия собственост е църковната - не е ли държавна /или поне донякъде/?
Църквите не са ли "обществено" място?
Според закона всеки може да снима на обществено място - освен ако няма изрична забрана.

И в крайна сметка една такава забрана вреди на туризма, икономиката и държавата в крайна сметка ...
Не може ли да се подеме обществена дискусия с подкрепата на медиите?

Дата:   26-11-07 12:13

stoyan_5
Не,
църквата не се издържа от държавата, и няма никакви задължения към икономиката или туризма.

Автор: J0R0   
Дата:   26-11-07 12:17

За та те съдят, трябва да има закон по който да те осъдят.
Улиците, парковете и градинките са собственост на Общината (в същата степен в която манастирския двор е собственост на манастира), но няма законова основа по която Общината да забрани снимането на улицата в парка или в градинката. Нито има законова основа по която да те осъдят ако го правиш.

Общината и църквата не могат да издават забрани и разпоредби, които противоречат на общото законодателство в държавата. Така поне си мисля.

Дата:   26-11-07 12:24

J0R0
Последният ти въпрос наистина изисква компетентен юридически отговор (дано има кои да го направи заедно с препратките в закона).
Подробности в различните видове собственост има, затова има и различни собствености - общинска, държавна, частна.
Може би в общинската е по-различно, защото там участваме и аз и ти, като акционери - съсобственици. Т.е. вътре сме в множеството.
При частната собственост собственика е един - лице, организация.....и ние сме ИЗВЪН множестввото му.
В частен зоопарк например ще снимаш, само ако собственика е разрешил.
То и в държавните е така де (забранила е държавата или общината ли там)[smilie7]

Автор: Todd   
Дата:   26-11-07 12:42

Абе , ква църква - нали и те са зяпнали за манги кат хиени !!!
Бас държа че никой от тях не е чел оная божа заповед - не гледай в чинийката на другарчето си !!!

Поп ли ??? На кладата !!! Тук там има свестни люде из тях - ама рядкооооо....

Автор: navy   
Дата:   26-11-07 17:01

Ха, църквата била частна собственост... Господ ще се сърди [smilie18]

Автор: mitaka   
Дата:   26-11-07 20:08

Като се има предвид, че манастири и църкви са строени с дарения от дедите ни![cool]

Автор: Императорът.   
Дата:   26-11-07 20:16

Аз мисля - Рилският или Бачковският манастир - национално богатство - те принадлежат на Българският народ и на цялото човечество, а не на банда негодници и пияници и геюве в попски раса.

Предлагам да налазим някой манастир и да щракаме яко, а ако някой поп ни се зъби, да му направим едно хубаво Разбербатващо тръшване.

Иначе е ясно, че никой възпитан човек не би влязъл неканен в църквата по време на служба, за да щрака със светкавица...

Автор: _alice_   
Дата:   26-11-07 20:35

Ако не е спешно, ще се опитам да проуча въпроса следващата седмица. [smile]

Дата:   26-11-07 20:35

Кое да проучиш, драга Алис?

Дата:   26-11-07 20:47

Никой няма право да спре голяма група мирни хора да влязат в Божата обител, когато няма церемония примерно!

И тази група хора може да се окаже група фотографи с по 1-2 камери.
30-40 човека влизат наведнъж. Всяки си снима без да пречи на никой, без светкавици, без много приказки...

Нито пърдим, нито плюем по пода!

Да има късмет някой да ни каже нещо... ще го премажем [smilie7]

Автор: _alice_   
Дата:   26-11-07 20:47

упс, извинете императоре [smile]
постът ми се отнасяше до въпроса, който постави Жоро. ще говоря с едни колеги юристи, това имах предвид [smilie5]

Дата:   26-11-07 20:59

А-а, Алис - аз помислих, че ще проучиш на кой поп да направим Разбербатващото...

navy право казва. Божият храм отворен за всеки трябва да е, който не прави простотии вътре. Аз не набожен, но се държа почтително на такова място.

Дата:   26-11-07 21:43

Самото снимане на кой пречи?
На Господ?
На поповете?

Виж, тези с каноните много им лопат огледалата, разбирам [smilie7]

Автор: Rolleiflex2005   
Дата:   26-11-07 22:10

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   26-11-07 22:18

Не мога да възприема Рилският манастир като частна собственост.

Автор: loveforever   
Дата:   26-11-07 22:22

Вчера влезнах в диспут с едно отче в двора на Роженския манастир който заплашваше, че ако не си махна апарата той щял да ми го прибере. Понеже и моя въпрос към него беше точно за това - какъв е смисълът от забраната и на кого пречи снимането в крайна сметка човека в расото заключи:
"Фотографирането в района на манастира пречи на душата да намери правия път и е в разрез с божията воля"
...

Само минути след края на разговора, влизайки в църквата да запаля свещичка виждам как същия този радетел ... правейки кръщене няма нищо против снимането нито с камера, нито с фотоапарат. Бляскането на светкавицата изобщо не го смущаваше, камо ли да се загрижи как влияе това на близките икони дори позираше специално.

За мен всичко това е меко казано отблъскващо. Някои "духовници" до такава степен се се самозабравили, че не се свенят да сквернят дори божието име за да обезпечават целите и интересите си.

Дата:   26-11-07 22:50

Е ЩО НЕ МУ ГО КАЗА ПРЕД ХОРАТА В ОЧИТЕ НА ТОЯ ПОП?

Дата:   26-11-07 22:51

Що не му направи Разбербатващото? Баси подлото отче !!!

Автор: Rolleiflex2005   
Дата:   26-11-07 22:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   26-11-07 23:00

Добре де... манастира църква ли е?
Църквите не са ли с отворени врати към всички?

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.