Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 според вас какво са....
Автор: anaksagor   
Дата:   01-11-07 11:55

сънищата...

ето кратко резюме на някой идеи...

Според едни изследователи сънуваните образи са само интерпретация на безпорядъчните разреждания на нервната енергия, натрупана в клетките на мозъка.
Сред психоаналитиците е популярен възгледа за сънуването като образно разреждане на натрупали се психически напрежения в областта на безсъзнателното – нещо като естествена психо-хигиена.
Други приписват на сънищата творческа функция. Тяхната гледна точка, най-общо, се свежда до това, че в процеса на сънуването натрупаната информация се сортира и организира по определен начин, благодарение на което в съня стават ясни някои скрити закономерности или взаимовръзки. По такъв начин в сънуването се разрешават проблеми, поставени наяве.

Мистическият възглед за сънуването винаги е бил почти диаметрално противоположен: в сънуването „душата се освобождава от телесните обвивки” и - макар на пръсти - има възможност да съгледа истинското положение на нещата в царството на отвъдното, т. е. в царството на Истината.
Изтънчените метафизици намират в сънуването път към „мистичния съюз с битието”, „припомняне на собствената истинска природа”, а ориенталистите търсят тук пътечка към нирвана или самадхи.

А за връзката между съня и смъртта… В гръцката митология Сънят и Смъртта, Хипнос и Танатос са двама братя близнаци.
В съня ние винаги напускаме света на привичното възприятие и реагиране, в съня умира нашето его...
За нас - освен всичко изброено по-горе - това е „освобождаване от физическото тяло”. С други думи - преминаване в друг свят, в обителта на мъртвите, макар блажени и знаещи, но вече не живи в смисъла, в който сме привикнали да го разбираме. Една част от нашата психика през цялото време се стреми да „избяга”, да се „освободи”, затова пък другата - тъмна, тежка и инертна - се стреми да пребивава в покой, само и само да съхрани тялото в сегашния му вид колкото може по-дълго, желателно - и завинаги.
Човек се мята между две безсъзнателни страсти - той не иска да умре и той не иска да живее. Обикновеният сън ни дарява временно, неколкоминутно разрешение на този безумен конфликт. Сънищата са тази хитра пътечка, по която човек може - макар за минути - да се разхожда почти всяка нощ, изпитвайки удовлетворение от невъзможното състояние на не-живот и не-смърт….
[smilie11]
[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: според вас какво са....
Автор: _alice_   
Дата:   01-11-07 11:59

тук вече не мога да взема отношение, но ще следя с интерес какво ще кажат другите [smilie8] [smilie8] [smilie8]

Дата:   01-11-07 12:01

алис, ае де, на теб разчитах...

Автор: marchello   
Дата:   01-11-07 12:14

ше мрем ли ко ши прайм?[smilie8]

Дата:   01-11-07 12:20

Само да вметна, във връзка с предишната тема за езика - на английски използват една дума dream за "сън" и "мечта". Едва ли е защото им е беден речникът [smilie3]
А българската "съновидение" - съзнателно/несъзнателно действие ли е? [smilie8] [smilie8] [smilie8]

Дата:   01-11-07 12:26

алис.... не нагазвай още в дълбоките води, за съзнателното... изчакай малко да се развие темата [cool]

Автор: carl_cox   
Дата:   01-11-07 12:28

не бих отдавал голямо значение на сънищата, нито пък да им придавам свръхестетвени свойства...

за мен, те са отражение на текущото емоционалното състояние на човека.

Публикацията е редактирана (01-11-07 12:28)

Автор: n1x0n   
Дата:   01-11-07 12:37

Известно време си играх да записвам сънищата си всеки ден.
Първо установих, че колкото повече записвам, толкова по-добър ставам във възстановяването на детайли от тези сънища. Спомнях си повече, с повече подробности, бях в състояние да разгранича две последователно сънувани неща без връзка между тях и т.н.
Нещо повече, увеличи се процента на случаите на съзнателен контрол над случващото се в сънищата.

Второ, оказа се, че когато сънищата са свързани със случки от релания живот - най-често вървят с един ден закъснение. Тоест, снощи съм сънувал случки не от вчера, а от завчера.

Трето, установих, че не се наспивам така, колкото и дълго да спя и прекратих експеримента...

Факт е, че два пъти през живота ми се е случвало да намеря изгубен предмет - сънувайки го.

Така че, сънищата са нещо изключително комплексно и не бих се наел с някаква форма на дефиниция.

Автор: pmartinov   
Дата:   01-11-07 12:46

Сънищата са остатъци от впечатления в физическия свят.

Когато спим ние физически сме в материалния свят,но ментално сме в друго измерение огледално на физическия-астрала.В съзнаннието ни са останали впечатления от физическото измерение -това са сънишата

темата е дълга ...

Автор: TnT   
Дата:   01-11-07 13:43

Автор: carl_cox
Дата: 01-11-07 12:28

не бих отдавал голямо значение на сънищата, нито пък да им придавам свръхестетвени свойства...

за мен, те са отражение на текущото емоционалното състояние на човека.

...не само
Аз лично съм дълбоко и често за цял ден свързана с усещанията, чувствата, емоциите изсънувани същата нощ...

Дата:   01-11-07 14:06

Аз пък рядко помня сънищата си [smilie7] Предполагам, че донякъде го правя съзнателно, защото (тук малко се намесват суеверията) все негативно ги тълкувам, а най-лошото е, че в повечето случаи се оказва вярно [smilie8] [smilie8] [smilie8]

Автор: Amigo   
Дата:   01-11-07 14:07

мешана салата [cool] [smilie7]

Дата:   02-11-07 09:21

я, да вдигна темата малко тази сутрин. може днес да има повече желаещи да споделят по нещо за сънищата [smile]
достатъчно рано е, повече сигурно още сънуват [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Todd   
Дата:   02-11-07 09:40

Сънищтата са като любовта -накрая все пак се събуждаш !!!!

е, не винаги ...[smilie5] [smilie5] [smilie5]

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: paks   
Дата:   02-11-07 09:53

"Сънищата са остатъци от впечатления в физическия свят"

- но по, ще се съглася с примера на Алис за сън-мечта, в сънящата изживяваме това, което не можем да го изжевеем в реалният свят и към което се стремим ... и в зависимост от психическото състояние на човека, сънищата помагат да не се "превъртва" в реалният, иначе защо ли ще стреляме, убиваме, превъплъщаваме, летим и творим в сънищата ни ...

Дата:   02-11-07 09:58

paks

За съзнанието не е проблем да модифицира и трансформира впечатленията от физическия свят...

Дата:   02-11-07 10:04

Пмартинов

не модифицира съзнанието, а отговаря на впечатленията от физическият свят - сваля излишното напрежение и стрес .... макар, че за да отговори все пак ги и модифицира [smilie24] [beer]

Дата:   02-11-07 10:07

Добре, де, модифицира впечатленията от физическия свят, - ами кошмарите защо са тогава [smilie8] [smilie8] [smilie8] [smilie8]
Те определено не помагат да се справим със стреса, по-скоро точно обратното, засилват го ...

Автор: ibex   
Дата:   02-11-07 10:08

в сънишата, според мен, ни се развихря въображението почти на максимум и всичко е откачено и шарено (поне при мен). а за това, че някои сънища били пророчески - това е, защото в съня си наистина откриваме логика в неща, за които няма да се стим докато сме будни, по простата причина, че сме обременени от разни други мисли и предразсъдъци, от които сънят ни освобождава. един вид давани възможност да погледнем дадена ситуация отстрани. [smilie11] май?

Дата:   02-11-07 10:14

точно кошмарите Алис са отговор на стреса, чрез съня съзнанието изразходва негативното напрежение давайки му изход в действия които в реалният живот биха били неморални и незаконни ... ако имаш вътрешна психическа нагласа към насилие, то в сънищата си доста често ще "колиш и бесиш" за да са разтовариш емоционално и да не го правиш и през деня ...

Дата:   02-11-07 10:28

пакс, честно казано повече ме притесняват кошмарите, в които мен ме "колят и бесят". никак не е приятно [smilie2]
от другите като че ли не съм имала [smilie8] [smilie8] [smilie8]

Автор: in4eto   
Дата:   02-11-07 19:13

Психоаналитичното тълкувание на сънищата е свързано с идеята, че те удовлетворяват желания (примерно: заспиваш гладен - сънуваш, че ядеш). Това е особено силно при децата, защото при тях няма все още стабилни защитни механизми...няма да задълбавам....исках да вметна само, че според класическата психоанализа кошмарите имат същата функция - изпълняват желания. Когато сънуваме, че ни се случва нещо неприятно, това е дело на Свръх-Аз-а, който ни наказва за нещо. Тоест, кошмарите са начин да се самонакажем и да изкупим вината, която изпитваме за някакво свое деяние и или мисъл...истината е някъде там...

Дата:   02-11-07 19:40

Впечатленията от физическия свят се запечатват (записват ) в подсъзнието .

В сънно състояние те изплуват на повърноста на съзнието .

Има много видове сънища .

Има и такива които се сбъдват след време.

Но съвсем не всички имат някаква логика или смисъл .

Автор: in4eto   
Дата:   02-11-07 19:53

разбира се...не всички имат смисъл....а тяхната логика, не е съзнателната логика, която познаваме. Законите, които изграждат образите и действията в сънищата, са различни от законите на реалността. Да, винаги сънят е стимулиран от минало събите - от същия ден или елемент от вчера, а може и от преди седмица...това са впечатления - стимули, които се преработват не от съзнанието и изплуват под друга форма или цвят, често обарзите са комбинирани, а предметите носят своя символика....всичко е в нас....

Автор: kremmm   
Дата:   02-11-07 21:30

in4eto, здрасти колежке[smilie18] [smilie24] [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.