Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Амиши
Автор: marlboro   
Дата:   01-11-12 19:16

Някой питаше къде да си направим колония... ето пример за уникална и успешна колония - Амишите
 Re: Амиши
Дата:   01-11-12 19:17

http://ide.li/article2614.html

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=2833

Публикацията е редактирана (01-11-12 19:18)
Автор: ejko   
Дата:   01-11-12 19:19

Да не си жена в тази успешна колония :)
Дата:   01-11-12 19:20

Според мен не е въпроса къде да си направим колония а как да се променим за да сме колония!

Амиши
Дата:   01-11-12 19:21

Не виждам какво им е на жените при тях - може би това че раждат много деца?
Иначе всички те РАБОТЯТ.
Автор: aquarius   
Дата:   01-11-12 19:23

Абе има ли религия намесена - не ми го фали [smilie7] [smilie21]
Дата:   01-11-12 19:25

"Моралните принципи на амишите често са смайвали света. През 2006 година в едно от амишките училища мъж, който не е член на общността, застреля 5 момичета и рани тежко други 5, след което се самоуби. Още същия ден амишите дадоха прошка на убиеца, след което отидоха на погребението му и събраха пари за неговото семейство. Сградата на училището беше съборена, за да не напомня за трагедията."
Дата:   01-11-12 19:27

Няма намесена религия. Има вяра и принципи.
В нашият свят има повече религии - нарича се капитализъм, материализъм, социализъм, хомосексуализъм и въобще всичко дето е на изъм ( включително и хуманизъм).
Дата:   01-11-12 19:27

Виж сега, може д аидеализираш тази обност колкото искаш. Идеята звучи прекрасно, но практиката показва друго... Имат големи проблеми с домашното насилие, за което както се сещаш властите нищо не правят. Освен това верно се движат с каруци и си гледат ябълките и си правят сайдера, но на толкова амиши съм правил сандвичи в Бъргар Кинг, че не мога да ги преброя...
Включително съм виждал амиш да си суши ръцете на духалката в обществения кенеф и то не веднъж.
Имаше такава общност близо до там където живеех, макар и не толкова голяма, колкото в Пенсилвания и нямам невероятни впечатления...
От други хора съм чувал добри неща за тях, така че мнението ми не е абсолютно!
Иначе сайдера им е готин[smilie24]
Дата:   01-11-12 19:29

Ежко отговарям ти с това:
"Отказът от електричество, автомобили, от традиционната медицина, от много други достижения на съвременната цивилизация, съвсем не се базира на религиозна основа. Само по себе си електричеството не е зло. Но то може да пренесе сред амишите цялото блато на съвремието, обилно подхранвано и разпространявано, примерно, от телевизията"
Дата:   01-11-12 19:32

Хм! Ами значи могат да го ползват, ако е на чуждо място така ли?
Ок..., аз си мислех, че нарушават някакво правило[smile]
Дата:   01-11-12 19:32

http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/6233-amerikanskite-amishi-koi-sa-te.html
Дата:   01-11-12 19:34

marlboro, може да си прав, може да са много готини.
Аз не се обогатих много от общуването си с тях. Но може проблемът да е в мен...
ма други религиозни секти в щатите, които са ми повлияли повече...
Дата:   01-11-12 19:37

Ежко те не са фанатизирани идиоти. Те са просто хора с принципи и вяра. Вяра в Исус Христос, в който на книга вярваме и ние.

Помисли за кръщаването в зряла възраст - 18 години. Самият Христос е бил кръстен малко преди да започне да проповядва. Кръщаването на едногодишни деца е фанатизъм и неразбиране на евангелието.
Автор: aquarius   
Дата:   01-11-12 19:41

Обърках се - няма намесена религия но вярват в Исус Христос [smilie8]

Иначе не казвай, че отказа от електричество няма нищо общо, щото комшията вярва в Исус Христос ама има iPad [smilie5] [smilie5] [smilie5]
Дата:   01-11-12 19:44

Аз никога не съм се срещал с някой от тях, открих информацията в нета съвсем наскоро... Но това което разбирам за начина им на живот сякаш ми е в кръвта. Има общо с движението Downshifting, но е доста по-хармонично и реално действащо.

Веднъж спорих с приятел на тази тема - че животът на село е истинският и съвремието ни се крепи на изкопаемите горива и човешките глупост и алчност. Неговият основен аргумент бе че хората на село стават простаци и пияници. Така е. Но това е защото малцината прозрели истината остават сами на село, без общество от съмишленици, без духовната подкрепа на вярата. Амишите са вече моят аргумент за тезата ми.
Дата:   01-11-12 19:51

Ежко много ме впечатли цитата в профила ти:

"When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle.
Then I realised God doesn’t work that way, so I stole
one and prayed for forgiveness."
- Emo Philips"

Това е нещо като "вяра на лизинг". Доста се използва днес.
Дата:   01-11-12 19:52

Ами не знам..., аз също мисля, че животът на село е хубав. Ние тук сме зарязали селата си, но има селски държави, където разликата между селското и градското население не е толкова голяма и в селата не са само пияници и т.н.
Но амишите са малко странен аргумент, звучи хубаво- ДА..., но на живо не ми оставят добро впечатление. Оставах с впечатление общество от не много приветливи хора, за подтиснати безгласни жени, гледащи само надолу и т.н. Просто оставах малко със смесени чувства след срещите си с тях...
отделно че си мислех, че лицемерничат понеже ги виждам, че ползват електрически неща, а твърдят, че не го правят, но ти ми отговори на този аргумент[smile]
Автор: chill   
Дата:   01-11-12 19:57

Успешна колония се прави много лесно - като дефинираш по подходящ начин думата "успешно".

Та, какво им е успешното на амишите?

С какво се отличават от, например, колония от термити?
Дата:   01-11-12 20:02

ejko написа:

> лицемерничат понеже ги виждам, че
> ползват електрически неща,
> твърдят, че не го правят, но ти ми
> отговори на този аргумент[smile]

Не виждам как е отговорил?

Не ползват електрически крушки и котлони за да не се заразят с блатото на съвремието?
Дата:   01-11-12 20:07

Ми той е написал, че не мислят електричестово за нещо лошо, просто не го ползват от гледна точка да не понесе след себе си нещо, което те не искат.
Един вид, че биха го ползвали ако е извън техните домове..., поне така го разбирам доктринално... Примерно биха могли да се возят на рейс, ако не могат да стигнат от Уисконсин до Пенсилвания с каруца и това няма да наруши нещо стига да нямат рейс в общността и да не го карат те...[smilie18]
Дата:   01-11-12 20:12

ОК, разрбирам как радио и телевизор може да донесе нещо "лошо".

Как може да го донесе тостера?
Дата:   01-11-12 20:16

ми ако прекарат електричество в селото си как ще спрат някой да си включи телевизор в контакта.

Няма контрол- няма успешна колония[smile]
Дата:   01-11-12 20:18

marlboro , радвам се че си харесал цитата..., това е едно забавно наблюдение на един от онези комедианти, дето стоят пред зала пийващи хора и се опитват да бъдат смешни... Доста точно наблюдение, относно мястото на религията в живота на днешните хора...
Дата:   01-11-12 20:21

Абе, какво въобще споря за амиши, баси, някакви полухора ...
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.