Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Windows 2012
Автор: n1x0n   
Дата:   23-08-12 19:16

С риск да разочаровам ИТ специалистите - тази тема ще е строителна! [smilie5]

Става въпрос за прозорците. Мой познат строи къща насред един нелош парцел - на 360 градуса само зеленина, дръвчета и т.н. Гледам му проекта - едни джамчета като носни кърпички - по едно на всяко помещение. Питам го "Защо бе джанъм?!", пък той ми казва "Ами защото ако са големи прозорците и на двете стени - няма да има място за шкафове!" - "Е за какво са ти толкова шкафове?! - Еми да си държа НЕЩАТА...".

Та се зачудих - в мен ли е проблемът или НЕЩАТА са по-важни от прозорците и трябва да строим къщи като бункери?

Отговори на това съобщение
 Re: Windows 2012
Автор: feliz   
Дата:   23-08-12 19:18

прозорците са по-важни [smilie21]

Автор: CyberGene   
Дата:   23-08-12 19:37

Винаги съм се кефил на къщи с огромни и много прозорци. Което, както се знае, в България не е популярно. Даже съм получавал реплики от сорта на: това да не е оранжерия... Разбирания.

Автор: MarinY   
Дата:   23-08-12 19:48

За съжаление "непопулярноста" идва не от естетски съображения.

Помисли си за охраната, изолациите (отопление-охлаждане), и не на последно място - любопитните, съседски (или не) погледи.

Не защитавам кутиите. Къщата ми е с френски прозорци и не се заключва. [smile]

Просто архитектурата, освен естетика има и доста прагматична цел. [beer]

Дата:   23-08-12 19:51

Дали прозореца ще ти бъде 70х90 или 90х120 - не е голяма разлика нито по отношение на сигурността, нито по отношение на погледите.

Топлоотделянето може да бъде някакво съображение, ама пък да живееш в зандан заради 10 лева ток по-малко на месец... не знам струва ли си. [smilie8]

Автор: MarinY   
Дата:   23-08-12 19:54

Няма да спорим.

Просто си казвам мнението за подхода и манталитета в Централния Балкански полуостров!

И в повечето случай, като става въпрос за еднофамилна сграда, "проектант" е собственика.
[beer]

П.П. Размерите, дето си ги написал не променят нищо. Умножи по 2 или 3 и пак смятай. Или "почувствай" как си се скрил зад 2 на 3 метра стъкло. [smile]

Публикацията е редактирана (23-08-12 19:57)

Автор: e-mil   
Дата:   23-08-12 20:06

Прозорците имат на първо място функционална, а не естетическа цел. Въпросният познат на Никсъна ще го усети още първата зима, когато ще се наложи да пуска осветлението в 3 следобед.

В България често се забравя, че архитектурата трябва първо да е удобна за ползване. Виждал съм помещения в нови сгради, които нямат ни един прав ъгъл (което разбира се, може да е и заради лошо изпълнение).

Тия дни пък разглеждах един жилищен комплекс от затворен тип. Хубави, спретнати блокчета; частна охрана с караулка и бариера, достатъчно зелени площи с поливна система, голям вътрешен двор с 10-12 метров летен басейн; отделно фитнес с вътрешен басейн; няколко подземни гаража... обаче входната алея към гаражите - тясна. Няколко пъти видях неголеми мерцедеси, които трябваше да направят по 3 маневри за да си влязат в гаража.

Със сигурност не е било трудно да отпуснат още 70 см в проекта, ама кой да се сети, че собствениците на тези жилища няма да карат опели?

Дата:   23-08-12 20:06

Е че аз искам с малко да ги увеличат тия джамове, колкото някой слънчев лъч да се излъже да влезне [smile] . Че масова употреба на френски прозорци няма да доживеем - това е ясно.

Автор: Myth   
Дата:   23-08-12 20:07

Автор: n1x0n
Дата: 23-08-12 19:16

С риск да разочаровам ИТ специалистите - тази тема ще е строителна! [smilie5]

Става въпрос за прозорците. Мой познат строи къща насред един нелош парцел - на 360 градуса само зеленина, дръвчета и т.н. Гледам му проекта - едни джамчета като носни кърпички - по едно на всяко помещение. Питам го "Защо бе джанъм?!", пък той ми казва "Ами защото ако са големи прозорците и на двете стени - няма да има място за шкафове!" - "Е за какво са ти толкова шкафове?! - Еми да си държа НЕЩАТА...".

Та се зачудих - в мен ли е проблемът или НЕЩАТА са по-важни от прозорците и трябва да строим къщи като бункери?

Не е в теб проблема и аз обичам ГОООООЛЕЕЕЕЕМИ ПРОЗОРЦИ та ето я моята витрина:
https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/fwny4632.JPG
http://photosbg.net/mythblog/wp-content/uploads/IMGP2652.jpg

Автор: asahi   
Дата:   23-08-12 20:15

Като си взех апартаманта първата ми работа беше да разширя поне двойно площта на вратопрозореца към терасата. Къртих, мазах, плащах, обаче си заслужава. Зимата е топло и светло. Лятото - по избор.

Мит, с тази кухина под плочата скоро няма да се стоплиш. На село старата къща е с такава конструкция и просто не става. Затваряй херметично.

Автор: Myth   
Дата:   23-08-12 20:19

Асахи кухината е само под треасата, която се вижда, стига до стената.

Автор: almaz   
Дата:   23-08-12 20:19

Просто човекът има много НЕЩА и трябва да си ги държи някъде. Има хора дето живеят във физическия свят и боравят с физически обекти.

Трудно ще го разбереш ако си дизайнер или програмист, или даже цифров фотограф, и повечето ти "неща" са виртуални и се побират в лаптоп, външен хард и няколко кутии с DVD-та.

Автор: neuromancer   
Дата:   23-08-12 20:28

Мразя много физически неща. Само се чудиш къде да ги сложиш, и като ти потрябва нещо го търсиш сума време. В компютъра всичко се намира лесно със search. (Програмист съм [smilie3])
Преди да се оженя, събирах всичко, което ми трябва в един куфар, дори да заминавам за една година. Сега вече му изпуснах края. Трябва да слагам още лавици вкъщи.

Дата:   23-08-12 20:30

Нали не искаш да кажеш, че дизайнерите, програмистите и цифровите фотографи нямат одеяла, спално бельо, зимни и летни дрехи, обувки, книги, картини, домашна техника и прочие НЕЩА, които има във всеки нормален дом?

Публикацията е редактирана (23-08-12 20:31)

Автор: stzz   
Дата:   23-08-12 20:36

Дневната(хола) големи, спалнята малки.
[cool]

Автор: almaz   
Дата:   23-08-12 20:59

e-mil написа:

> Нали не искаш да кажеш, че
> дизайнерите, програмистите и
> цифровите фотографи нямат одеяла,
> спално бельо, зимни и летни дрехи,
> обувки, книги, картини, домашна
> техника и прочие НЕЩА, които има
> във всеки нормален дом?

Говоря за други предмети (или инструменти, материали и т. н.), свързани примерно с хобита или професия. Понеже и аз съм от хората с много НЕЩА, съм съвсем наясно с проблема за съхраняването им, а също и че на "обикновените" хора им е трудно да повярват, че някой може да има такъв проблем [smilie5]

Автор: imitev   
Дата:   23-08-12 21:03

Вратопрозореца се нарича на технически джамджийски жаргон Вратопистолет [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: asahi   
Дата:   23-08-12 21:09

Аз, например, имам няколко хиляди електронни компонента. По-голямата бройка са подредени, но има и немалко разбъркани. Добре, че радиоапаратите ми са в друг имот.

Дата:   23-08-12 21:21

Всъщност фотографите имат страшно много НЕЩА, по принцип. [smilie5]
Камери, обективи, аксесоари, компютри, скенери, осветление, стативи и т.н. - като всички са необходими за работният процес.

При все това, съм намерил как да ги съхранявам така, че да не ми пречат на комфорта и имам много по-малко шкафове, гардероби и т.н. от повечето мои познати.

На моменти, обаче, ми се иска да съм писател - само с лист и химикалка да мога да си върша цялата работа, в краен случай с някой таблет.

Дата:   23-08-12 21:28

"Говоря за други предмети (или инструменти, материали и т. н.), свързани примерно с хобита или професия."

Да бе, разбрах те от първия път. Просто се учудих, че даде за пример дизайнери, програмисти и цифровите фотографи.
Мит е, че тези професии са се затворили около компютъра и ползват малко вещи от реалния свят.

Програмистът може да има за хоби домашните влакчета, дето заемат по цяла стая.
https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/lafm4230.JPG
http://www.hobbymasters.com/ProductImages/special_services/train.JPG

Графичният дизайнер може да е натрупал голяма библиотека. Не всичко може да се намери в електронен вариант.
https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/xetk3901.JPG
http://www.beautiful-libraries.com/library%20photos/home%20libraries%20modest/1095.jpg

А може и да ползва светлинна маса, както впрочем и художниците в анимацията, въпреки наличието на чудесни таблети и мощни компютри.
https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/nyti7581.JPG
http://2.bp.blogspot.com/-Yh0igK_4TSk/TmtVX0lhCtI/AAAAAAAAaE8/EAo0XDpgrmA/s1600/wall.jpg

Това долу вдясно има същата функция, само че по-малко.
https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/rvps1479.JPG
http://farm3.static.flickr.com/2400/2349354526_b9809ace76.jpg

На художниците на комикси също им е тясно. Ще се учудиш колко много от тях рисуват първо на хартия и имат нужда от много място за да си слагат референтни снимки и рисунки.
https://photo-forum.net/static/forum/2012-08/ucle5847.JPG
http://farm3.static.flickr.com/2760/4418434510_3e9627eb0b_o.jpg

Автор: Стоев   
Дата:   23-08-12 21:56

Ще спестя коментарите за багажите - в апартамента имаме стая, дето се използва за склад - достъпа до "защорените" прозорци там не е затруднен, а е невъзможен... [smilie8]

Автор: harvester_vn   
Дата:   24-08-12 08:22

e-mil написа:
> Със сигурност не е било трудно да отпуснат още 70 см в проекта, ама кой да се сети, че собствениците на тези жилища няма да карат опели?

Изобщо не е толкова сигурно и нещата никак не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед.
При проектирането на една сграда трябва да се спазват показателите заложени в устройствения план за имота и проектанта се сблъсква с един куп ограничения. В плановете е определено едно нещо като минимална озеленена площ, която е процент от общата площ на имота и за различните устройствени зони тя може да достигне и до 80% от нея. Когато тя не достига, площадките и алеите са първите неща които го отнасят. Според теб зелените площи в този комплекс са достатъчни, но без да знаеш какви са изискванията за конкретния имот и без да си измерил площта им, не можеш да си сигурен че нормите са спазени.
Подобна е и ситуацията с малките балкони примерно. Там пък трябва да се спазват изискванията за максимално издаване към улиците и т.н.
Та не винаги архитектите са виновни. Даже почти никога не са [smile]

Автор: ejko   
Дата:   24-08-12 08:44

Myth, това ли е дървото за терасата дето питаше навремето?!?!? Имаш ли по-нова снимка да видим как си я направил..., не че нещо, но ми стана любопитно?!??!

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   24-08-12 09:10

Тия прозорченценца, дето ги пускате, ми те нюню бре[smilie18]
Дип, че съм работен кон днес, ама утре ще ви пусна витражите в новата пещера, че тук нямам кадри, а и не съм качвал никъде от тях.

Сега за партакешника, и тъпните в стил "абе може да потрябва", които генерират основният контингент боклуци, така дефинирани тук, като НЕЩАТА, които ТРЯБВАТ[smilie18] При положение, че масово формата на помещение в България е квадрат или правоъгълник, не виждам каква загуба е една от стените. Ако толкова се държи да се колекционират боклуци, в подобен обем и при такова строителство, каквото е посочено в началото, ми да си направи бункер или склад човекът. Не знам за какъв брои стаи става въпрос, но няма сила на земята, която да ме убеди, че 3 стени не стигат, барабар със стелажи, шкафове, етажерки, пирони по стените, кашони или както си е решил да си събира ценностите там.

Дата:   24-08-12 09:39

"Според теб зелените площи в този комплекс са достатъчни, но без да знаеш какви са изискванията за конкретния имот и без да си измерил площта им, не можеш да си сигурен че нормите са спазени."

На мен не ми пука дали нормите изискват зелените площи да са, примерно с 5 кв. повече. Аз ги гледам с очите на потребител. Да не говорим, че е близо до гора, а там зелени площи колкото искаш.

"Изобщо не е толкова сигурно[да пуснат още 70 см] и нещата никак не са толкова прости, колкото изглеждат на пръв поглед."

Съвсем не е на пръв поглед, защото 6 пъти ходих до комплекса и направих няколкостотин файла снимки и видео. Точно до гаражите има стълбище, което е издадено на 2/3 в тротоара. И което всъщност пречи на завоя. Можели са са го приберат навътре, ако са искали.
От другата страна на алеята пък също има комплекс, който е строен заедно с този. Той има нещо като сутерени под нивото на алеята (строежът е на наклон), които са с големи витрини - явно за офиси или по-евтини жилища. Можели са да направят 1-2 от тях служебни помещения без изход от тази страна и да разширят алеята още малко в името на удобството.

Но лакомията иска да продаде всяка възможна площ и затова се творят глупости.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.