Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Капитализмът, дали ще го бъде?
Автор: mr_kras   
Дата:   08-08-12 12:13

Оригиналната статия:
Why Marxism is on the rise again
И резюме на български:
Защо марксизмът е отново във възход?
Знам, че има хора, които ще подскочат и ще се усъмнят в истинността на статията. Но мисля, че има някои неща, които никой здравомислещ човек не би отрекъл:
- кризата 2008г. показа доста недостатъци на сега действащата система на обществени и икономически отношения;
- Китай се развива с бурни темпове и вече е сериозен световен фактор;
- финансовите проблеми на Гърция, Италия, Испания и т.н. показват, че не само социалистически страни могат да фалират;
- ЕС е на кръстопът и трябва да вземе критични за оцеляването си решения.
Парадоксално, но победата над СССР, като че ли не донесе очакваните за капитализма резултати.
Дали ни харесва, или не, е въпрос на лични нагласи, но ми се струва, че скоро светът няма да е същият. Едва ли ще се върне и онова време, което мнозина още помнят. Така че май пак ще сме в преход и ще отчитаме грешки.
 Re: Капитализмът, дали ще го бъде?
Автор: ценослав   
Дата:   08-08-12 12:18

Щом ние влезнахме в него - тЦ![cool] [cool] [cool] Тоя път първия изстрел ще бъде даден не от "Аврора", а от "Нимиц". [smilie21] [smilie21] [smilie21]
Автор: canonio   
Дата:   08-08-12 12:21

mr_kras трябва да го прекръстят на mr_red, после да го баннат за полит-агитация....
Автор: ivodam   
Дата:   08-08-12 12:21

краз: В съвременния вид с пирамидално работещи "социални пазарни" икономики и все по-ограничени възможности за ограбване на ресурси, територии и други народи, няма да го бъде в този вид. Въпросът е дали ще се стигне до хаос и самоизтребление, или е възможна някаква формула за контролиране и коригиране на човешката алчност... засега въпрос без отговор...

[smilie7]
Дата:   08-08-12 12:23

Колкото повече реват червените и колкото повече лайна се изсипват върху бойковото правителство, все повече се убеждавам, че този човек върши нещо, което им връзва ръцете... Ставам му все по-голям фен.

Не че има връзка с конкретната тема, но напоследък в нета рязко са се активизирали платени носители на левите идеи....

Публикацията е редактирана (08-08-12 12:27)
Дата:   08-08-12 12:26

canonio: Темата ли обърка, или си изтрещяхте тотално бойковичарчетата? [smilie18]

[smilie7]
Автор: serjy   
Дата:   08-08-12 12:27

отговор има - социален капитализъм. има и живи примери, но трябва да се бачка и по-малко да се спекулира.
Дата:   08-08-12 12:27

таман пояснявах в поста си:

Не че има връзка с конкретната тема, но напоследък в нета рязко са се активизирали платени носители на левите идеи....
Дата:   08-08-12 12:28

демек, трябва да се умиляват бедните, как добре си бяха, като не бяха бедни ....
Автор: ценослав   
Дата:   08-08-12 12:29

Аз съм безплатен носител на левите идеи. [cool] [cool] [beer] [beer] [beer] Ма не тези на БСП-то. [cool]
Дата:   08-08-12 12:31

canonio: Че по-голем левичар от бате ти Бойко някой виждал ли е от 20 години насам??

Прочее като платено, ни в клин ни в ръкав, изглежда точно твоето включване в тая тема. [smilie18]

[smilie7]
Дата:   08-08-12 12:33

Всичкият кеф от това, че българинът няма ипотеки и не е живял притиснат до стената, идва от факта, че живее в евтина кутийка, дадена му от обичания режим. Целият този кеф ще се изпари, когато падне първият жилищен блок. Някои ще са собственици на един квадратен метър земя, други само на парчета от панели.
Хората по света загазиха именно защото се затрудняват в изплащането на жилищата си....
на нас това ни е спестено...

иводаме, нали знаеш, че съм костовист ве. Къде ме натика в герб?[smilie18]

Публикацията е редактирана (08-08-12 12:35)
Дата:   08-08-12 12:35

И по какво точно ти личи костовизмът? Аз съм цитирал г-н Иван Костов с добро много повече от тебе през последните две години[smilie8].

[smilie7]
Дата:   08-08-12 12:37

По какво да ми личи? Да не ми плаща да го хваля?
Автор: gorbi   
Дата:   08-08-12 12:38

Костов е черен и мръсен и крадлив, ко му харесваш... МНого си толерантен, значи... [smilie18]
Дата:   08-08-12 12:40

Бе на стари години взе да поумнява. [smilie3] Иначе народът си му даде оценка за поразиите и глупостите, и си плати пълната сметка.

[smilie7]
Дата:   08-08-12 12:41

От мен нищо не е откраднал ве[smilie18]
Дата:   08-08-12 12:42

кайш, за теб е краднал [smilie18]
Дата:   08-08-12 12:51

като Робин Худ беше ве, крадна от мафията, да даде на бедните[smilie18] [smilie18]
Автор: explorer   
Дата:   08-08-12 12:51

То по-големи капиталисти от БСП-то няма. А иначе, аз винаги съм казвал, че марксизмът в теоретичната си част е най-добрият анализ на капитализма - първоначално натрупване на капитали, принадена стойност и т.н. Идеологическата част за съединяващите се пролетарии и призрака на комунизма е друга тема.

В сравнение с "Капиталът" на Маркс теориите на Адам Смит и др. подобни (за "свободния пазар" и т.н.) са като детски приказки. Не случайно в България именно обучените марксисти извършиха прехода към капитализъм - те много добре владееха теорията и знаеха, че капитал по дефиниция се натрупва само с измама, беззаконие и експлоатация.

Автор: Vinsent   
Дата:   08-08-12 12:54

canonio написа:

> ...
> Не че има връзка с конкретната
> тема, но напоследък в нета рязко са
> се активизирали платени носители
> на левите идеи....
> ...

Тези, докато пробутват за простолюдието леви идеи, провеждат най-десния възможен капитализъм. [smilie23]

Дата:   08-08-12 12:56

пенеже жената завърши икономика, та от интерес бях прочел почти всички по-сериозни учебници и все нещо ми убягваше... та си казвам: чакай за зачета Капиталът... еми, то от там е трябвало да се почне ве [cool]

между другото, от скромните ми наблюдения и нанализ за икономическите процеси в света, заключвам, че хората на запад, доста добре познават трудовете на Маркс.
Дата:   08-08-12 12:59

Маркс писал ли е някъде, че който притежава печатницата за пари, винаги ще е по-добре?
Автор: n_petrova   
Дата:   08-08-12 13:05

[bАвтор: canonio
Дата: 08-08-12 12:59

Маркс писал ли е някъде, че който притежава печатницата за пари, винаги ще е по-добре?

]

Вие току-що направихте най-краткото резюме на "Капиталът" - който държи капиталът, той държи и печатницата, и властта ш каквото се сетите. Поздравления !
Дата:   08-08-12 13:07

икономиката не е печатане на пари. грешно е да се разсъждава в тази посока.
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

Тази тема е затворена