Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Остъпка за данък сгради 50% - някой знае ли как?
Автор: KiIIeR   
Дата:   26-06-12 13:06

Натъкнах се на следната информация.
ако жилището ти е основно то може да ползваш данъчна отстъпка?
50%

някой да е запознат с това?

Отговори на това съобщение
 Re: Остъпка за данък сгради 50% - някой знае ли как?
Автор: vinse   
Дата:   26-06-12 13:17

Отиваш в общината и ги питаш и аз мисля, че имаше някаква отстъпка (не знам дали е 50%), трябва още с придобиването на апартамента да го укажеш, вероятно и на по-късен етап това може да стане.

Автор: ejko   
Дата:   26-06-12 13:25

размахва се един чл. 25 от ЗМДТ.
Отиди в общината и го размахай и ти члена... Пък каквото сабя покаже[smilie18]

Автор: El_Fuego   
Дата:   26-06-12 13:26

Да размахваш член срещу сабя не ми се струва безопасно...

Дата:   26-06-12 13:28

El_Fuego, неувереността ти винаги би могла да ти спести някое неудобство..., прав си...[beer] [smilie18]

Автор: neuromancer   
Дата:   26-06-12 14:03

доколкото знам, това е автоматично, само си смени адреса, на който си регистриран в общината (лична карта и всичко) с това жилище.

Дата:   26-06-12 14:10

6 години вече живеем в този апартамент. Трябва да проверя има ли отстъпка или не.

Автор: asahi   
Дата:   26-06-12 14:15

Когато се регистрира жилището в данъчното се попълва анкетн аформа, в която се описват местоположение (според нот.акт), квадратура, наличие на вода, канализация, електричество, подобрения по имота и дали е първо жилище на притежателя. Можеш да проверриш тези обстоятелства в НАП Казанлък, ул. Кн. Ал. Батенберг 4, ет. 5 при служителят, който се занимава с местни данъци и такси. Със задна дата няма да ти свалят данъците.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   26-06-12 14:27

То пък едни данъци, изобщо заслужава ли си да се занимаваш.

Дата:   26-06-12 14:30

еееее..., като кажете така...
Аз моя данък на колата още не съм го платил, малък, малък, ама все има нещо по-спешно...[smilie2]
А заплатите щото са ни едни големи... А и до сега западняк да не спести ако може не съм срещнал, та ние точно да сме ларш, дето сме най-големите гаврошовци...

Автор: kaiser.soze   
Дата:   26-06-12 14:32

добре де, така е, просто не ми се пишеше по-дълъг пост. Смисълът е, че данъците са много ниски в Бг и не може да се очаква кой знае колко...поддръжка, чистота, и т.н.

Дата:   26-06-12 15:24

ДАНЪК СГРАДИ
Законовата уредба обхваща чл. 10-28 на раздел първи от Закона за местните данъци и такси.

С данък върху недвижимите имоти се облагат разположените на територията на страната сгради, застроени дворни места и парцели и застроени земеделски и горски земи. Данъчно задължено лице е собственикът на недвижимия имот, а при учредено вещно право на ползване - ползвателят. Когато правото на собственост или ограниченото вещно право е притежание на няколко лица, те дължат данък, който съответства на частите им.

За новопостроените сгради (части от сгради) или придобитите по друг начин имоти собственикът уведомява за това писмено в 2-месечен срок териториалната данъчна дирекция по местонахождението на имота, като подава данъчна декларация за облагане с годишен данък. Той се дължи от началото на следващия месец, през който е завършено строителството, или е започнала експлоатацията на имота, или е настъпила промяна в собствеността, освен ако данъкът е платен от прехвърлителя. Уведомяването на данъчните служби е необходимо и при частично или пълно унищожаване на сградите, както и при преминаване на имотите от необлагаеми в облагаеми и обратно.

Данъкът може да се плати на четири равни вноски. Обикновено сроковете са следните: до 31 март (на платилите за цялата година до този срок се прави отстъпка от 5%), до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември на годината, за която е дължим.

Самата данъчна оценка се изготвя от данъчния орган по местонахождение на имота.

Законът предвижда още за единствено жилище, което задоволява нуждите на семейството през по-голямата част от годината, дължимият данък сгради да е с 50 на сто намаление. Прави се разлика между основно и единствено жилище. Притежателите на повече от едно жилище плащат по облекчена тарифа само за едно от тях, за това, в което живеят. За инвалидите отстъпката е 75%.

Пълен размер на данък сгради се дължи и в случай, когато един от съпрузите притежава наследствен апартамент, но живее в дом, собственост на другия съпруг.

Освобождават се от данък: имотите на общините, държавата, читалищата, молитвените домове, музеите, галериите, библиотеките, сградите, собственост на чужди държави, на Българския Червен кръст, на висшите учебни заведения и академиите, имотите за обществени нужди (паркове, игрища, транспорт) и др.

Не се облагат с данък земеделските земи, горите и стопанските сгради, ползвани за селскостопанска дейност от земеделските производители.

Не се облагат с данък за период от 5 години имоти, собствеността за които е възстановена по закон и които не са в състояние да бъдат използвани, както и сгради, обявени по съответния ред за застрашени от самосрутване.

Арендаторите не плащат данък върху наетите недвижими имоти, защото той се дължи от арендодателя (чл. 7, ал. 2 от Закона за арендата в земеделието и изм. в ДВ, бр. 35, 1999 г.).

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ

Данъкът се заплаща, независимо дали недвижимият имот се използва или

Дата:   08-08-12 15:23

Значи - нашия имот - купен преди 6-7 години не беше деклариран, като основен имот. Съответно сме плащали 100% данък.

Родителите ми живеят в тяхното жилище от 20 години и то не е декларирано, като основно.

Отидох в данъчното - написах една молба и воала. Сега данъка ми е с 50% по-нисък!

Проверете и вие вашето жилище!!

Дата:   08-08-12 15:28

Моето е проверено.
И вземи да почерпиш!

Дата:   08-08-12 15:34

един светкавичен въпрос.
По лична карта живея в жилище А, собственик съм на още едно жилище Б, в което обаче не живея. Мога ли да обява жилището Б за мое основно и ако го обява ще получавам ли пощата на адреса на жилището А или ще я получавам на адреса на жилището Б

Дата:   08-08-12 15:37

Можеш да обявиш 1 жилище за основно - което и да е то. Пощата ще получаваш там, където ти я изпратят.
Ако питаш за постоянния си адрес той може да не съвпада с този на основното жилище.

Дата:   08-08-12 15:45

Мерси [cool]

Дата:   08-08-12 17:20

[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] аи бира за вички:)

Автор: yan   
Дата:   08-08-12 17:25

Само данъка ли намалят или и такса смет?

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   08-08-12 19:48

За ново строителство имате ли представа дали важи врътката?
Не става въпрос за мен, а за роднини. В една кооперация сме, като моя данък е най-висок за ателието и магазина - 460 кинта. Това за данък сгради и такса смет. За мен не са проблем, но имам един от роднините пенсионер и той я гони тази цифра, а му идва доста.

Дата:   08-08-12 19:56

няма значение старо ново. просто се декларира като основно.

само за данък сгради е. на мен от 50 ми стана 25. с жена ми общо 50лв.

6 години по 50лв са 300лв. 300лв що да ги давам на държавата..

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.