Автор: CyberGene
Дата: 02-08-12 16:58
За всеки случай да питам и в тоя форум, ако има математици, занимаващи се с такива неща. Занимавам се с едно мое си проблемче - ей така за удоволствие и от любопитство - и се сблъсках с интересен проблем.
Имам дискретни стойности, описващи периодична звукова вълна. Известно е, че вълната е съставена от хармоници, които обаче имат честота, която може да не е кратно число на основната, а се различава малко, например вторият хармоник е 2.03 основната честота, третият е 3.05 пъти и т.н., но точните стойности не се знаят предварително.
Задачата ми е да открия точната честота на тези хармоници. (На първо време амплитудата им не ме интересува.)
Ясно е, че с бърза трансформация на Фурие мога да разложа вълната на синусоиди с кратни стойности на основната честота, но при това положение ще е нужен много дълъг ред от съставни хармоници, за да апроксимират добре оригиналния сигнал, затова ако има начин да се открият оригиналните съставящи хармоници, това ще стане с много по-малко компоненти.
Не ме интересува аналитичен метод за решаването на задачата, интересува ме само числен метод, примерно модификация на бързата трансформация на Фурие, само че изобщо не ми хрумва как да стане и дали изобщо е възможно. Тъй като е известно, че хармониците се отклоняват с малко от теоретичните стойности, си мисля евентуално за някаква модификация на метод на най-малките квадрати?
За да си представите за какво говоря, ще дам за пример звука от струнните музикални инструменти, при които обертоновете не съвпадат с теоретичните хармоници, поради еластичността на струната, което създава нехармоничност и всеки хармоник (освен освновния) е малко по-висок от теоретичния.
Знам, че не е това форумът, пуснал съм си въпроса и на по-подходящи места, но все пак - може да има и някакви корифеи на числените методи в тоя форум, на което се надявам
|
|