Автор: onakava
Дата: 07-07-12 15:19
Зехтин ползвам в промишлени количества - купувам само туби от по 5л. преди ми го несеше един съсед директно от Хаен, само за приятели...толкова върджин беше този зехтин, че трябваше да го разреждам с купешки, той направо горчив :)
Забелязала съм, че испанските зехтини са по-зеленикави, докато гръцките бият на жълтеникаво - предполагам се дължи на сорта маслини.
Тонитка, зехтинът сам по себе си не е мярка и теглилка за дълголетие, но е в основата на така наречената средиземноморска диета, призната за най-здравословната - включва плодове, зеленчуци, риба, месо и е обилно полята със зехтин...в БГ мисля само липсата зехтин и на разнообразие на риби и морски деликатеси (както и производните манджи) не позволяват да се вмъкнем във въпросаната група страни, въпреки, че по консумация на плодове и зеленчици ги бием, според мен.
Една рецепта, пробвана - нарежете кашкавал на парченца, залейте го със хубав зехтин и го оставете няколко месеца (ако издържите) - какво мезе става, бедна ви е фантазията. Същия този зехтин после се прецежда и пак така - имам зехтин от няколко години, който ползвам само за кашкавал - понякога си топвам хлебче в него, ей така - поел е кашкаваленото ароматче, мммм...
Преди за пържене ползвах олио, от няколко години ползвам само зехтин - пържиш, прецеждаш и пак прибираш - в пъти е по - полезен от олиото, само не го оставяйте да запуши, че става токсичен :)
|
|