Автор: djogata
Дата: 10-08-09 16:42
За жалост си много прав!
Хигиената в БГ хижите е отвратителна.
Имам чувството, че в българина има някаква генетична ненавист към тоалетните, чистенето им е табу (за повечето хижари "чистене" на тоалетната е хвърляне на кофа вода или ръсене с вар).
В нормалният свят, ако се прави ремонт някъде, се обръща особено внимание на тоалетните.
В България, първо се слага алуминиева дограма, паркет, сменят се леглата, мазилка, тапети, каквото и да е - и тоалетната/банята е последното нещо, което ще се ремонтира.
Този уикенд бях на хижа в Татрите (Полша-Словакия), в Долината на Петте Езера. Стандартът на хижите не е много по-различен от българските - двуетажни легла в стаи за много хора. Но, няколко разлики бяха очевидни - чистотата, разликата в тоалетните/баните и разликата в отношението на персонала!
Тоалетните и баните - нови и чисти, без странните, смрадливи дупки в пода, които се наричат тоалетни в БГ хижите. Има тоалетна хартия и топла вода. Всичко това - безплатно!
Персоналът - приветливи, млади хора. Работят до късна вечер, без да пият. Гореща вода за чай - безплатна.
В България като отношение на персонала към туристите бих похвалил хижарите на хижа Синаница в Пирин. Те са семейство мъж и жена, и се държат доста добре. Един път като бях там, вечерта жената ни пита "Вие в колко часа ще станете, за да знам в колко часа да ви е готова топлата закуска". Трудно е да откажеш топли мекици в 6 сутринта, нали?
За жалост обаче и тази хижа е мръсна и стара като всички други.
Единствената хижа, където условията за живот са що-годе нормални, е Рилски Езера. За сметка на това цената е чудовищна, и пак не съответства на условията. Освен това и отношението на персонала не е на ниво.
|
|