Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 За хижите
Автор: didesignbg   
Дата:   10-08-09 16:27

За хижите и хижарите. Преди два дни въпреки, че всеки път си повтарям, че няма да го правя пренощувахме в хижа Бъндерица. Условията и чистотата хигиената не ми се коментират, особено при условие че е на 15 км отличен асфалтов път от Банско. Тоалетни също.
Това което за пореден път ме изумява е отношението на така наречените хижари. Около 14 00 часа, време по което в хижата е мъртвило, хижаря прогони групичка възрастни туристи от масата пред хижата с думите ходете на поляните да седите, тук е само за нощуващи в хижта.[smilie8]
Столовата на хижата от година на година се преобразяваше и вече е достигнала краен етап на метаморфозата си - механа. Разбира се в нея се консумират храни и напитки само закупени в нея. Който иска може да отиде в къта на туриста - за незапознатите това е мазето на старата хижа, където крушката е предвидливо отвита, а от миризмата на мухъл ти се насълзяват очите. Какво е турист без челник?
Та чудя им се на тези планинци, как така бързо станаха кръчмари. И всъщност този човек не е ли на работа в БТС?!
Бъндерица и конкретния случай са капка в морето, особено що се касае до Пирин. Убеден съм че не само аз съм с такива впечатления, да не би пък да има нещо във въздуха или водата?
Освен че са против добрия тон и всякакъв туристически дух, тези действия противоречат грубо и на Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи на Българския туристически съюз.
Надявам се просто тази мода да не плъзне като зараза по всички хижи, те и без това не останаха много. Сега като се замисля с лекота към горния пример мога да причисля и доста от хижите във Витоша.

Отговори на това съобщение
 Re: За хижите
Автор: djogata   
Дата:   10-08-09 16:42

За жалост си много прав!

Хигиената в БГ хижите е отвратителна.

Имам чувството, че в българина има някаква генетична ненавист към тоалетните, чистенето им е табу (за повечето хижари "чистене" на тоалетната е хвърляне на кофа вода или ръсене с вар).

В нормалният свят, ако се прави ремонт някъде, се обръща особено внимание на тоалетните.
В България, първо се слага алуминиева дограма, паркет, сменят се леглата, мазилка, тапети, каквото и да е - и тоалетната/банята е последното нещо, което ще се ремонтира.

Този уикенд бях на хижа в Татрите (Полша-Словакия), в Долината на Петте Езера. Стандартът на хижите не е много по-различен от българските - двуетажни легла в стаи за много хора. Но, няколко разлики бяха очевидни - чистотата, разликата в тоалетните/баните и разликата в отношението на персонала!
Тоалетните и баните - нови и чисти, без странните, смрадливи дупки в пода, които се наричат тоалетни в БГ хижите. Има тоалетна хартия и топла вода. Всичко това - безплатно!

Персоналът - приветливи, млади хора. Работят до късна вечер, без да пият. Гореща вода за чай - безплатна.

В България като отношение на персонала към туристите бих похвалил хижарите на хижа Синаница в Пирин. Те са семейство мъж и жена, и се държат доста добре. Един път като бях там, вечерта жената ни пита "Вие в колко часа ще станете, за да знам в колко часа да ви е готова топлата закуска". Трудно е да откажеш топли мекици в 6 сутринта, нали? [smilie5]

За жалост обаче и тази хижа е мръсна и стара като всички други.

Единствената хижа, където условията за живот са що-годе нормални, е Рилски Езера. За сметка на това цената е чудовищна, и пак не съответства на условията. Освен това и отношението на персонала не е на ниво. [smilie2]

Автор: CanoniO   
Дата:   10-08-09 16:44

как става този номер със задраскването на дума?[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: livinginchaos   
Дата:   10-08-09 16:53

Нищо ново под слънцето! То читава хижа не съм виждал по балкана. Всичките са стари, стари! Но хубаво, че ги има, пък било то и на покрив, че като завали хижата ти се струва една такава уютна... [beer]

Автор: Rand   
Дата:   10-08-09 16:56

djogata, Долината на Петте езера под Закопане ли се намира?

Дата:   10-08-09 17:00

Ливингхаос, не е въпроса дали хижите са стари или не. Панелките да не са по-нови, или пък къщите на село? Въпросът е, че при добро желание могат да се оправят, но не го виждам това добро желание.

Примерно в хижите поначало тоалетните/баните са кофти, но на никой не му минава през ума да ги оправи. Неслучайно ни оприличиха с турски кенеф [smilie21]

Дата:   10-08-09 17:00

Вижте ся, не съм виждал такова нещо във форума и ми е интересно как става:

в "Условията и чистотата хигиената...., думата "чистотата" я виждам като задраскана. Само при мен ли е така, или има чалъм да се задраска?

Публикацията е редактирана (10-08-09 17:01)

Дата:   10-08-09 17:02

За добро или лошо хората които ходим по планините сме свикнали да е малко поизносено и вехто, на места е разбираемо не малко са хижите до които всичко се носи я на муле, я на гръб. Мен думата ми е за отношението, защо хижаря може да компенсира всички негативни впечатления от поверената му хижа само с няколко благи думи и жеста. Тук става дума за хора, очевидно толкова външни на идеята за туризъм че няма думи. Да не съм лош пророк но тези и насред зима ще те оставят навън.
Хубави хижи има и добри хижари също, отидете в Централен Балкан, не искам да изреждам, защото ще пропусна някои, има места където и материалната база е обновена. Черни зрънца има навсякъде.
Не искам да си спомням за случая на Тевно езеро със малтретираните къмпингуващи...

Дата:   10-08-09 17:03

Ранд, да, само че не под, а над Закопане [smilie5]

Хващаш маршрутката от Закопане за Морские Око, слизаш на последната спирка (Поляна Паленица), тръгваш нагоре към Морские Око, търпиш един час тълпата "Панюшки пантофелки" - мадами с джапанки и сандали, тръгнали и те към Морские Око, защото дотам се стига по асфалт, и след този един час завиваш надясно и драскаш нагоре още 2 часа и си там [beer]

Дата:   10-08-09 17:03

Ем, че колко малко хора пазят като свое! Аз държа примерно от поляната да си тръгна и да е по-чисто след мен! От хижата като си тръгна да е по-подредено! Е хубаво, но като ги видя малките мизерници как пият и трошат по хижите и ми се ще да не съм толкова търпелив.

Re:
Автор: danbi   
Дата:   10-08-09 17:06

Например така?

Re:
Автор: lipostok   
Дата:   10-08-09 17:06

Хигиената и тоалетните ни са на нас националното крушение. Нормална тоалетна с тоалетна чиния съм виждал само на хижа Мечит над Говедарци.

Re:
Автор: dinkoff   
Дата:   10-08-09 17:07

CanoniO само при теб е братле [smilie5]

Re:
Дата:   10-08-09 17:07

Да бе данби. Как?

Re:
Дата:   10-08-09 17:08

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/tpgn1810.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2009-08/zizu0356.JPG

http://photo-zona.net/images/user29242/album9171/large/1249913176_qmic3031_untitled.JPG

Дата:   10-08-09 17:08

canonio, с '[ s ] ... [ /s ]'.

Извинявам се за отклонението..

Дата:   10-08-09 17:09

Дидезайн, чувал съм за една хижа в Словакия, където всичко се качва на гръб... от хора [smilie5]

Хижата е "Хата под Рисами" и се стига от Попрадске Плесо. В края на асфалтовия път има една купчина чувалчета по 10кг, пълни с брикети или въглища. Хващаш едно чувалче, нарамваш го и продължаваш нагоре. След още 2 часа си на хижата. Даваш чувалчето, и в замяна получаваш безплатен чай [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Тоест - разчита се на съвестта на туристите. Аз 2 часа не бих опъвал нагоре с 10 кила допълнителен товар, само зарад един чай - по-скоро бих го направил като вид помощ или задължение.

Дата:   10-08-09 17:09

Бе, имаше един хижар... ехх! Хижа Копривките над Пловдив! Човека - камина ни напали, ракия ни почерпи, мохабет ни направи. И в хижата топло беше и чисто и одеалата не миришеха, бре културна работа. Иначе тези дълбоко в балкана, разбираемо е да не са 3 звезди. Аз съм свикнал да е малко полева обстановка. Ми то това е природата. Не е като на Пампоровец и не искам да става така. Малко по-дивичко, но с компания и с хижар, няколко ракии всичко си идва на мястото. Пък на хижа Рай лозунга - В гробищата и в хижата винаги има място за още един! Туй е то хижарският дух [beer]

Re:
Дата:   10-08-09 17:11

Данби, мерси.
Това значи ли, че всичкия бб код, дето съществува, може да се ползва и тук. Не бях се се замислял[smilie10] [smilie10] [smilie10]

тест

Дата:   10-08-09 17:12

djogata, e те едва ли дават чая като заплащане за труда. По-скоро като жест.

И в България има хижи впрочем без транспорт и ток дори. По спомени под Мургаш на Козя стена. Но на последната май с коне се носят нещата по билото -- и все пак е впечатляващо, как са замъкнали бетона да излеят.

Автор: Amigo   
Дата:   10-08-09 17:17

карайте само на 3* и нагоре [smilie5] [smilie5] [beer] [beer]

[color=red]Тест[/color]

[size=7]Тест[/size]

Re:

Не работи[smilie2]

Няма да ви спамя повече:(

Дата:   10-08-09 17:24

да бе canonio, ама не всичкия работи както трябва.
Аз докато търся как да ти го напиша културно как се озорих щото [code ] определено не върви както трябва...
Не една и две са хижите дето се носи на гръб, ама ми прави впечатление че в тях нещата са често по-добре от тези с пътя. Да не повдигаме темата какви хора се качват до хижите с асфалтов път. Ще споделя само крилатия лаф на една госпожица от съседна маса: "Не ми се е случвало като се кача на тая хижа да не се напия и да не ме нае.ат!" Джипа на качващия същевремено бичеше яко чалга...

Автор: exile   
Дата:   10-08-09 17:26

http://nomoreviolence.hit.bg/cases.html

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.