Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Новата българска "класика"
Автор: explorer   
Дата:   21-05-12 18:05

Тази година на кандидатстващите за прием в гимназиите седмокласници е зададен преразказ по следния разказ:

Деян Енев - Бабата, която хранеше котките

Не че е скандален или лош разказ. Но аз (както вероятно и много от вас) никога не сме чували за въпросния Енев, който се оказва толкова важен, та чак се изучава в училище и дори може да се падне на изпит. Ще кажете, какво пък толкова, голяма работа - става дума за седмокласници все пак. Може и така да е - те така или иначе имат проблеми с грамотното писане, каквото и да им се даде да прочетат все ще е от полза.

Но някак много постен ми се видя тоя разказ. Напънал се авторът да съчини нещо интересно, ама успял да измисли само една баба, дето храни котките, пък внука и в Америка. Актуална тема, няма що. Това ли са новите български класици?

Аз отдавна съм спрял да очаквам нещо от родното ни образование. След като учителите масово учат децата, че Андрешко е отрицателен герой - онзи ден четох поредната статия, в която някакъв "журналист" беше писал за "Андрешко, който все гледа как да прецака държавата". Щом учителите имат проблеми с разбирането даже на Елин Пелин, какво ни остава, освен да се примирим с Деян Енев.

Отговори на това съобщение
 Re: Новата българска "класика"
Автор: sunnyshot   
Дата:   21-05-12 18:18

От пръв поглед ми се стори, че Деян Енев е бабата, която хранила котки [smilie5]. И си помислих: "може би става дума за вариант с добро сърце?"

После схванах [smilie18]

Автор: promis   
Дата:   21-05-12 18:20

Андрешко е отрицателен герой.

Автор: a26   
Дата:   21-05-12 18:25

Доколкото зная при преразказ се дава текст, който НЕ се изучава в училище - т.е. непознат - за да видят можеш ли да помниш или не. Самият разказ трябва да е кратък, да има описание, ясна линия, по която да помниш случката, диалог и т.н.
Та не виждам лошо, че са дали да се преразкаже български автор.

Автор: ejko   
Дата:   21-05-12 18:25

Амииии..., като за 7-ми клас е Ок... На мен би ми било странно в 7-ми клас да пишат по разкази на Йовков, колкото и наивността да е чаровна... Не че аз не съм писал- писал съм... Но все пак говорим за "преразказ"..., едно упражнения, чиято цел е да използваш езика и да имаш способност да пресъздадеш запомнен текст... Мисля си че Деян Енев си е на мястото...

Дата:   21-05-12 18:32

a26, ако е така, т.е. става дума за произволен текст - тогава може, няма лошо. И все пак разказа е доста постен.
[smilie5]

Re: Новата българска
Дата:   21-05-12 18:34

explorer, за разказа си прост, доста е семпъл, така да се каже[smilie18]

исках да кажа, че си "прав" не "прост", извини ме...[smilie2]

Публикацията е редактирана (21-05-12 18:41)

Автор: neuromancer   
Дата:   21-05-12 18:37

ми прост, да отговаря на нивото на учениците може би?

Автор: boni   
Дата:   21-05-12 18:45

Моят син също беше на тоя изпит и разказът хич не им се е видял лесен за преразказване, заради многото описания на котешките поведенчески символики, които трябва да се запомнят:)
Според мен си е ОК, защото е съвсем непознат за тях текст, който 100% не са дъвкали по стари тестове, учебници и т.н.
Няма нужда да е от класик, тук се проверява възможността на ученика да се концентрира, да запомни и да преразкаже от различна гледна точка.

Автор: boni   
Дата:   21-05-12 18:50

Между другото разказът не е толкова прост, колкото изглежда на пръв поглед и по него може да се напише чудесна тема-анализ. Като се почне от ръждивите сълзи по фасадата и се стигне до немия вик на цветовия контраст между зеленото и червеното в края.

Дата:   21-05-12 19:05

Точно пък ръждивите сълзи са слабо място..., Използвана е метафора има "челата" , има и "сълзи" двете заедно идват в повече, от чисто художествена гледна точка и е по-добре поне едното да се подразбере. Но дори и да не сте съгласни с мен, понеже за вас литературата е субективна, а иначе сте математици или инженери и пак е безумно, по челата да се стичат сълзи... Предполагам човекът не му е харесало как звучи "буза" и не е отговаряло на чисто пространственото райониране на въпросните вади с ръжда, но в крайна сметка нали затова е писател, за да предаде идеята по красив начин, а не да търси красива идея по замислените си метафори...
Въпросният някъде беше казал, че харесва Селинджър, но май от Селинджър само цигарата му е останала като спомен[smile]
За седмокласници е супер. Тя храни котки, сина е в Америка, а сградите са мръсни. Котките са шарени, а пейката червена. Очите са различни, а червената пейка "вика" нямо (тук нещо на Дебелянов го избива), щото няма вече котки и баби по полянките и сите дУши са у Щатско и Гърция...

Публикацията е редактирана (21-05-12 19:11)

Автор: J0R0   
Дата:   21-05-12 19:10

explorer - заглавието ти е грешно, защото разказът НЕ Е класика и няма претенции да бъде класика.

Смисълът на един преразказ е да ти дадат непознат текст, за да видят колко можеш да помниш и да се съсредоточаваш.
Класиката не е непознат текст, напротив - познат е.
Ако им бяха прочели "Червената шапчица", как после биха оценили кой може да помни сюжети и детайли и кой не може?

Автор: belia   
Дата:   21-05-12 19:22

JORO, не си прав! Заглавието си е съвсем на място. "Класика" в бг е някой, който хабер си няма от дадена работа да дава акъл на професионалиста. Че и да го критикува...Само дето не е "нова"[smilie2]

Дата:   21-05-12 19:25

Да де, аз вече написах, че съм съгласен - в началото не съобразих, че идеята е да се даде непознат текст.

Дата:   21-05-12 19:27

ejko в това, дето бабата е с различни очи също има някакъв скрит смисъл - не знам при хората, при котките често се срещат такива с различни очи.
[smilie5]

Автор: n1x0n   
Дата:   21-05-12 19:27

Ако им бяха прочели "Червената шапчица", как после биха оценили кой може да помни сюжети и детайли и кой не може?

Има такова огромно количество прекрасни, класически, но непознати на родният ученик текстове, че това маниерно писание изобщо не би трябвало да се класира.

Иначе, ако тръгнем по линията на "просто някакъв текст за преразказ" може и някой текст от 24 часа да се пльосне, ама мисля, че не е точно това идеята на образованието.

Автор: tantris   
Дата:   21-05-12 19:36

Боф.

Публикацията е редактирана (21-05-12 19:41)

Дата:   21-05-12 20:02

"може и някой текст от 24 часа да се пльосне"

То май този текст по-горе е от "Монитор" или нещо такова...

Автор: Щурче   
Дата:   21-05-12 20:02

N1x0n [smilie24]

Автор: diandimov   
Дата:   21-05-12 20:06

Преди години се насилих да прочета едно сборниче с разкази от Деян Енев... Всички бяха много плоски, инфантилни, и по време на четенето ми оставаше един гранясало-панелно-Люлински привкус в устата...

[smilie23] [smilie23] [smilie23]

Дата:   21-05-12 20:11

да не ти е бил колега в някой вестник, че чак да го четеш, или от обикновен мазохизъм?!?!?

Автор: diandimov   
Дата:   21-05-12 20:18

Не си спомням защо я прочетох.
Май някой ми я препоръча, май нещо имаше...

Всъщност май прочетох само 4-5 разказс, и фърлих книжката...

Автор: a26   
Дата:   21-05-12 20:40

Бони - стискаме палци тогава!
Разказът определено не е от лесните за преразказ, ако и да е кратък...Това ако ти го прочетат 2 (или три пъти беше - забравил съм), без да имаш право да си водиш записки - още на номерата на блоковете може да настане паника...

Автор: TODD   
Дата:   21-05-12 20:40

А Рамбо Силек чел ли си ???

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   21-05-12 21:04

Номерата на блоковете- игнор :)))

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.