Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 Икономическото бъдеще на България
Автор: Sheriff   
Дата:   25-07-12 16:25

Това е абстрактна тема, която ме занимава напоследък - накъде върви икономическото развитие на страната, накъде би било добре да върви, защо не върви и т.н. Тъй като във форума има много мислещи и знаещи хора, се пробвам да заформя една скромна дискусийка по тази, смятам вълнуваща всички, тема.
Единствен отрасъл, който съм чувал да се посочва като приоритетен е туризма. Странно, че родните ни икономисти и политици нямат по-състоятелни идеи. Не че развитието на туризма трябва да се подценява - от него има не малко ползи: подобряване на платежния баланс, популяризиране на страната и стоките местно производство, но чак пък да е приоритетен отрасъл... Толкоз ли нищо друго не можем да правим?
Ясно е, че за каквото и икономическо бъдеще да говорим, първо трябва да се изкорени или поне чувствитело да се намали корупцията и да се повиши ефективността на цялата държавна администрация - правораздавателна, данъчна и т.н. За да има нормален бизнес трябва да има поне минимални условия за такъв бизнес. Но ако ги имахме - на къде да се насочим, кои сектори да развиваме и то така, че да поне да доближат световното ниво в следващите 10, 20, 50 години?
Сингапур за 50 години достига БВП 15 пъти над нашия, а нямат дори питейна вода. Гърците са с 6 пъти по-голям БВП... Ако имахте властта или ако хората ви слушаха - какво щяхте да направите... накъде да поемем в икономиката, за да се оттласнем от дъното и да постигнем стандарта на живот на белите хора?

Отговори на това съобщение
 Re: Икономическото бъдеще на България
Автор: Krassy   
Дата:   25-07-12 16:26

Подкрепете местният Шериф [beer]

Автор: Cristinel   
Дата:   25-07-12 16:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: stzz   
Дата:   25-07-12 16:42

Селско стопанство!
(Вчера чух за коментар от президента по темата.)
[smilie24]

IT сектора е с изчерпващи се възможности според мен.
Може и да е грубо, но няма засищащ глада софтуер!
[smilie23]

Автор: gorbi   
Дата:   25-07-12 16:50

Селски туризъм в комбинация със селско стопанство от фермерски тип. Хотелски селски комплекс и градина със собствена продукция и собствени домашни животни, собствено мини консервно стопанство. Затворен кръг, който спокойно може да храни собствениците му. Обаче на българина му взеха парите, взеха му земята, скапаха му образованието и на финала - няма откъде пари за инвестиция, няма земя където да се направи стопанството, няма нормални училища да подготвят нормални мениджъри, аграрни специалисти и икономисти. Много красива земя, чудесен климат, може да е пълна с туристи двайсе пъти по толкова колкото сега.... Ама няма държавна политика по въпроса... Пък и човешкият материал е малко прост и мързелив, но за сметка на това горделив и завистлив, та не знам дали ще стане само с политика :)

Автор: stzz   
Дата:   25-07-12 16:57

gorbiiiii!!!

[smilie24]
[smilie24]
[smilie24]

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   25-07-12 16:57

stzz написа:

> Селско стопанство!
> (Вчера чух за коментар от
> президента по темата.)
> [smilie24]
>
>
> IT сектора е с изчерпващи се
> възможности според мен.
> Може и да е грубо, но няма засищащ
> глада софтуер!
> [smilie23]

Съгласен.
Да не говорим, че и програмистите трябва да ядат. Само с кола и цигари не става.[smilie5]
Плюс, че тук IT-тата имат по-добър доход, съпоставим със стандарта ни, отколкото навън. Та според мен трябва още да се поошамари тоя сектор, щото и те голям го вадеха допреди няколко години. Дойде им акъла като цяло, но има какво още да се желае.

Автор: tziko   
Дата:   25-07-12 17:04

Нали президента беше казал някъде, че положението е стабилно?
т.е. ще си стоим на дъното и ньема мърданье.

Могат да се налеят пари в точно определени места така, че хората занимаващи се със селско стопанство да забогатеят за сметка на прекупвачи и търговци в сивия сектор който са неприлично богати от извиване на ръцете на дребните производители. Когато се вдигне стандарта на масата/най-бедните, вече всичко от там на татък става по-лесно. Номера е да има средна класа повече от 50%, за сега сме 10% богати 20% средна класа и 70% бедни, а може и по-зле да е.
Лошото е, че управляващите са окупирали тези 10% и не им е изгодно да се оправи всичко, защото са малоумници и бързо ще станат средна класа, че и по-зле, при нормални условия за бизнес.
Колкото до туризма, това е една умираща индустрия в БГ, няма бъдеще, може само да се удължи агонията. Може 20-30год. след като тръгнем нагоре(това дали ще стане е друг въпрос) да се създаде нещо туристическо, но не по морето.

Автор: gorbi   
Дата:   25-07-12 17:11

Къде ни е на нас туризмът в момента, че да не е умиращ... Изпрани пари в хотели тип "Анталия/Лас вегас", но без обслужването и инфраструктурата покрай тях. Туризмът ни е в малките хотели и селските комплекси, ама те са сигурно 10 % от целия ми туристически комплекс. Една Албена сякаш е малко по-различна, но не съм ходил скоро и нямам преки наблюдения... Един пример - хотел Журналист на Златните. До скоро управляван и стопанисван от разни съмнителни руско български фирми. Само паркът му е по-голям от морската градина на Варна, ама някой да е чувал за него...? Сега си го взеха журналистите да си го стопанисват, да видим какво ще излезе....

Автор: slivenski   
Дата:   25-07-12 17:15

Difficult to see. Always in motion is the future. [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: diandimov   
Дата:   25-07-12 17:19

Икономическото бъдеще на България може и да не е свързано в българите.

Тоест, колкото по- малко българи замесени, толкова по- светло икономическо бъдеще.

[cool]

Дата:   25-07-12 17:26

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: serjy   
Дата:   25-07-12 17:44

gorbi [smilie24]

да допълня, че инокомическото бъдеще няма как да стане светло, без развитие на духовните ценноти, културата и изкуствата. затова съм по-загрижен за тях, а там пък съвсем никакъв лъч надежда няма. най-стойностните неща които съм гледал и слушал в последно време са били по БНТ, Хоризонт и Христо Ботев, но предполагам скоро ще им видят сметката като последните комунистически убежища.

Автор: imitev   
Дата:   25-07-12 17:50

Аз богата страна от туристическите дестинации не съм видял - нито Мексико, нито Доминиканската република...

От туризъм икономика не се задвижва...

Трябва производство - дали ще е земеделие, металургия, електроника, автомобили - трябва да се произвежда някаква продукция.

Автор: chukov   
Дата:   25-07-12 17:57

За да върви държавата напред е необходимо да се инвестира в отрасли с висока добавена стойност

Това не са туризма и земеделието, където работят ниско платени и слабо образовани хора. Туризмът е в ръцете на шепа офшорки.

Високата добавена стойност е в технологиите, в производството и износа на високотехнологични продукти

Няма друго спасение

Автор: serjy   
Дата:   25-07-12 18:04

все пак мисля, че и от туризъм и земеделие може да се печели добре. знам, че скоро спорихме, съществува ли "българският вкус" в плодовете и зеленчуците, но аз вярвам, че го има и ако успеем да го продаваме добре, ще спечелим всички.

Дата:   25-07-12 18:06

Това е утопия...

В тази държава нещата ще вървят все по-зле... (както и в останалият свят де)

Дата:   25-07-12 18:12

Автор: aquarius   
Дата:   25-07-12 18:59

Само не мога да разбера защо толкова скептично гледате на туризма. Хе едни кумшии на тази кълка завлякоха европата с няколко стотин милиарда [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   25-07-12 19:02

Не се изказвай неподготвен - милиардите не са изхарчени за туризъм само - магистрали, земеделие, инфраструктура...

Автор: aquarius   
Дата:   25-07-12 19:08

imitev написа:

>
> Не се изказвай неподготвен -
> милиардите не са изхарчени за
> туризъм само - магистрали,
> земеделие, инфраструктура...

За да хи изхарчат, трябва да ги вземат, а са ги взели на база растящо БВП, което пък в голяма част се формира от туризъм и услуги [smilie6] [cool] [cool] [cool]

Всяка къща - с гости. Всеки гост - да се посреща с мотика [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Когато държавата реши да се справи с посредници, прекупвачи и прочее измекяри, нещата ще тръгнат от самосебе си [smilie5]

Автор: guesswho   
Дата:   25-07-12 19:09

Дата:   25-07-12 19:09

Дата:   25-07-12 19:14

gueswho

що за глупаво изказване
трябва ли да произвеждам стомана за да продавам фреза?

Внасяш стомана, произвеждаш прецизни инструменти и ги изнасяш скъпо

Ето ти един работещ пример от един малък провинциален град
Фабриката храни 200 души и разполага с едни от най-прецизните машини в металообработването

Изнася в Германия, САЩ

Е?

Дата:   25-07-12 19:15

Освен това не говорим за програмисти, на които западните фирми плащат за да стоят в БГ и да програмират, а за български фирми, които пишат специализиран софтуер и продават

Всичко може

Ама трябва и държавна политика, каквоато липсва

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.