Автор: Lalinda
Дата: 15-07-11 13:08
V Dublin i Berlin ne sym bila, no predi godini s udovolstvie prochetoh edna kniga za Tbilisi, prevedena na bylgarski. V Tbilisi biah prekarala samo edna sedmica, po vreme na Tbilisobata, no kato chetoh po-kysno tazi kniga s okolo 300 stranici i poveche, useshtah, che prosto sym vidiala i pochuvstvala neshtata kato avtora i, roden i izrasyl tam...
Veroiatno imam niakakyv niuh kym pyteshestvuvane, moje bi vroden, no vsichki mesta mi haresvat i dopadat, dori Sofia, ako ia vyzpriemam i kato pyteshestvenik; sega naprimer se vyrnah ot Agadir, miasto koeto mi dopadna s izkliuchitelniia si dinamizym i kipiasht jivot, koito kipi neprekysnato dori v okeana, pod pochti celodnevnata mygla, koiato se stele nad nego i se vdiga edva na zalez... Nai-liubopitnoto sa osobeno sharenite drehi na jenite, razbira se..., mirizmite na podpravkite, hiliadite deca, tymnite koji, rastitelnostta, muschiato-to, koeto raste napravo ot zemiata v nevyzmojni cvetove ot nai-bledo pembiano do pochti cherno, niakakva osobena gracioznost na jestovete i dori izvivkite na arhitekturata. Neshto napylno razlichno ot Rim, poneje vsichko e bilo razrusheno ot zemetresenieto i nishto ne e zapazeno, sic transit gloria mundi. Snimkite moje bi syshto shte sa pechalni, poradi lipsata na senki v myglata, malko kato prez belite noshti v Sankt Peterburg, drugo miasto, koeto e liubimo na mnozina, poneje samo tam sa se chuvstvali osobeno neshtastni, smyrtta mu otiva.
Sega obache sym v Paris, slynceto peche li, peche.
|
|