Автор: fotorafi
Дата: 27-09-10 04:45
Всичко е закономерно. Цифровата техника последните години даде възможност на много хора по-лесно да снимат, бързо да виждат заснетото и да коригират. Става въпрос за техническата страна на снимката. И куцо, кьораво и сакато гордо се пъчат- аз мога да снимам. Наистина има и много таланти,умни, работливи ,културни, които снимат прекрасно. И те стават все повече...
Събота вечерта,27 септември, бях поканен от една млада дизайнерка да видя нейни модели. На нощно ревю, на открито до църквата "Ал.Невски". Няколко дизайнера представиха свойте модели-само от черни и бели тъкани. Подиум,рампа,добро осветление-горно и странично по протежение на подиума. Имаше и 4 фотографи. Веднага можех да класирам снимките и на четримата..... Първият бе напълно наясно какво търси и как да го снима-перфектен в търсенене на гледни точки, ръкурси,оптика,бърза реакция , моменти...
Втората,девойка, явно работи за вестник и правеше репортаж.Над средно ниво
Третият колега не мръдна през цялото време и си "щтракаше"....аджаба да стане снимката
Четвъртият, горкият просто беше за съжаление. Снимаше само "на широко",не смени обективи, а носеше средно добра техника.Подбираше все неподходящи гледни точки.Едни и същи статични моменти,винаги беще на неподходящото място.... Въпреки доброто осветление, само той "плякаше" със светкавица...Останах с впечатлението,че случайно е попаднал на ревюто ....
Като стар даскал по фотография, ми беше ясно за нивото на фотографска подготовка и възможностите на колегите. Но това е положението. Ще отмине вълната на случайните и некадърните.Наистина расте и се развива много талантливо поколение фотографи...Само трябва търпение.....да го дочакаме.
|
|