Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 детство мое
Автор: elihypno   
Дата:   20-08-10 12:59

Сега, покрай връщането на БДС-а за кисело мляко, се порових из интернет за това какво беше то едно време. Учудих се на разнообразието, което е съществувало, защото в моето съзнание има само бурканчета от половин литър с алуминиев капак, краве кисело мляко и смес.
В един форум за спомени от комунизма обаче виждам, че е имало доста повече вариации, отколкото аз помня. Например кисело мляко "Здраве", "Болярка," "Снежанка," "Нона."
Другото, което ме учуди е вариацията в опаковката и наличието на пластмасови кофички.

Идея си нямам кое мляко какво е представляваlo, нито кога е пусната на пазара. Интересно ми е кога са се появили и пластмасовите кофички и да ли пак са били по 500г или са били по-малки.

Една от жените във форума казва, че с нетърпение очаквала завръщането на баща си от София, защото той и носел от там кисело мляко "Снежанка" (май е било подсладено). Това ме навежда на мисълта, че вероятно пълната гама от произвеждани млека не се е разпространявала във всички градове. Идея си нямам зашо- може да е заради ограничено производство само за София,а може и други причини да има.

Та вашите спомени какви са?

п.с. ето и линкове към форума и няколкото темми за киселото мляко едно време.
http://detstvoto.com/index.php?newsid=267
http://detstvoto.com/index.php?newsid=457
http://detstvoto.com/index.php?newsid=2738

Отговори на това съобщение
 Re: детство мое
Автор: Todd   
Дата:   20-08-10 13:46

Различните млекокомбинати си правеха различна продукция !!!

А млякото беше мляко докато беше в буркани !!!

Също като бирата !

Кой от вас пие пласмасова бира ????

[smilie7]

Дата:   20-08-10 13:50

А какви продукти са си правили отделните млекокомбинат?

А по въпроса за опаковката, не че не влияе на продукта, ама не е проблемът с бутканите а със суровината и използваните закваски.

Автор: Todd   
Дата:   20-08-10 13:51

Пластмасата винаги е проблем !!!! [smilie23]

Автор: DidiAndreeva   
Дата:   20-08-10 14:29

Снежанка беше подсладено кисело мляко. В пластмасова кофичка, с малък грамаж. Не помня точно колко е била , но не повече от 300 гр. Имаше го само в София и предполагам в района . В Бургас даже не бяхме чували за него. И наистина чаках баща ми като ходеше в командировка да ми донесе или пък като ходехме на гости на роднини да си хапна. Беше си деликатес , особено за децата [smilie5]

Автор: slivenski   
Дата:   20-08-10 14:38

абе... не че ми е особено мъчно за онези времена... но въпреки, че беше само един два вида, киселото мляко си беше истинско, бирата траеше 2 дни, а саламът беше от месо... ама както и да е... сега е по-добре, нищо че ядем... и ние не знаем какво точно ядем... важното е, че може да псуваме властта на воля и да пием кока-кола на корем... [beer] [beer] [smilie21]

Дата:   20-08-10 14:46

@ DidiAndreeva , мерси много за информацията. Вече знам какво е било кисело мляко "Снежанка"
@slivenski , ами сега с новото БДС, уж пак ще трае няколко дни киселото мляко, та ще видим. Ама тук ми излиза въпросът "Какво аджаба е "истинско кисело мляко"??? Домашното, овчето, кравето, онова от бурканчетата...
@Todd, прав си :)ама е много по-удобно, отколкото да ходя с подрънкващите буткани в магазина.

Така Снежанката е разгадана. :)
Нкой идеи какво е било кисело мляко "Младост," "Боляркс" или "Нона"??

Автор: didesignbg   
Дата:   20-08-10 14:49

и незабравимо якото лого на Лактикум Булгарикум[smilie24]

Автор: explorer   
Дата:   20-08-10 15:30

Снежанка определено имаше навсякъде, беше просто кисело мляко със захар. Имаше и някакви "плодови млека" ама не ги помня какви бяха.

Автор: hery   
Дата:   20-08-10 15:36

Преди бурканчетата, киселото мляко идваше в магазините(поне в София беше така) в алуминиеви легени от 5 кг. Клиента си носи някаква съдинка и му сипват в нея. Това е до средата на 60-те мисля. След това идват бурканчетата.

Публикацията е редактирана (20-08-10 15:37)

Автор: slivenski   
Дата:   20-08-10 15:42

ок [smilie21] [beer]

Публикацията е редактирана (20-08-10 15:49)

Дата:   20-08-10 15:49

а, slivenski , не ми спами темичката...място за всичко има във форума.

@ hery, интересно и на килограм ли го мериха?

Автор: djfroggy   
Дата:   20-08-10 15:50

Аз си произвеждам сам кисело мляко,когато мога.Донасят ми от провинцията краве или овче.Интересното е,че след като го заквася със закваска от купешкото Верея или Боженци,става адски вкусно,но.........трае до 40-60 дни! Лично проверено!

Автор: n1x0n   
Дата:   20-08-10 15:57

Нкой идеи какво е било кисело мляко "Младост," "Боляркс" или "Нона"??

Нона е било мислено като малко по-качествен продукт от обикновеното кисело мляко: по-висока масленост, от по-качествени млека и т.н.
Леля ми беше един от технолозите, които работеха по Нона и сиренето Дунавия.

Дата:   20-08-10 16:08

В един форум за спомени от комунизма

Форумът е за спомени от детството.

А това, че сме родени и живяли по време на "комунизма", няма нищо общо.

Автор: ogimag   
Дата:   20-08-10 16:21

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/ikgt6089.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2010-08/ualo2731.JPG

http://detstvoto.com/uploads/posts/2008-04/1208531593_p3019064.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/hdes8862.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2010-08/qqil1890.JPG

http://detstvoto.com/uploads/posts/2009-02/1234634196_biskviti001.jpg

Публикацията е редактирана (20-08-10 16:25)

Дата:   20-08-10 17:13

@ hery , как да няма нищо общо щом детството ти е реално комунистическо детство? Само не казвай, че няма връзка. Че форумът се концентрира върху детски спомени е едно, но че е насочен изцяло към периода на комунзма е също факт.

@ n1x0n, а значи елитни продукти. Интересно. И успяли ли са да направят такова "по-качествено" кислео мляко?

Дата:   20-08-10 18:11

Ами към кой период да го насочи - към турското "присъствие" не може.

Искам да кажа, че форумът не е насочен към комунистическата идеология, а към спомените на хора, които нямат вина, че са се родили еди кога си.

Дата:   20-08-10 18:36

@hery
Е, на мен ще ми е интересно да го насочат и към ханска българия, ама не ми се връзват.[smile]
Едно е сигурно,не слагам нито положителен нито отрицателен акцент върху това, че детството е от определен период. Но това задълбяване в детайлите ми говори колко внимателно все още трябва да се използва думата "комунизъм."

Та, както едно време: връщам си думите назад и се поправям, че форумът не е за спомени от комунизма, а от "нашето детство."

И благодаря за интересния спомен за алуминиевите легени. Не знам да ли това са т.н. "фасати", може и да са нещо друго.

Дата:   20-08-10 18:45

Надявам се да не съм прозвучал рязко. Всичко казано от мен не беше с лошо чувство.

Не зная как се наричаха легените. Тази дума, "фасати", за пръв път я чувам.

Дата:   20-08-10 18:56

а, не е прозвучало грубо въобще.
както се знае, в спора се разжда истината, а някой менаджерски дивотии стимулират спора, защото така се раждали промените.

За "фасатите"и аз не ги бях чувала и още не ми е ясно какво точно е това, но ако не се лъжа са пак някакви метални легени, не знам каква им е разфасовката.

Автор: джъмбо   
Дата:   20-08-10 18:58

шопите си ручаха млекото от пластмасарки щот просто само в сердика софия имаше поточна линия за пластмасарки.... провицията ручаше от буркани мити с натриева основа щот немаха пари за пласмасарки... и през ден ходеха с торба буркани да менкат [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: likeduh   
Дата:   20-08-10 19:22

спомен:.........сладкарницата в квартала...казваше се "Комсомолска среща" [smilie18] , , а близката млекарница доскоро си пазеше табелите, млекарница ОВЦА...и съответно:
-Къде отиваш?
-До овцата...
Тая овца я помнят много пътували с БДЖ през Горна Оряховица
Тогава баба ми, майка ми пазаруваха от ....тротоара......Ако я нямаше продавачката/и имената им помним/...доставчиците оставяха всичко на тротоара, а хората вземаха от касите и оставяха парите/говорим определено за мляко/.
Много по-късно се появиха подсладените и ароматизирани с нишесте плодови млека в найлонови /малки/ пликове.

И всички се смееха на шопите, че викали :хлЕб и млЕко[ezik]

Автор: Marillion   
Дата:   20-08-10 19:32

Някой помни ли прясно мляко с вкус на ягода? Беше в малки торбички по 500 мл.

Дата:   20-08-10 19:33

И ягода и малина и банан имаше.

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.