Автор: exo99
Дата: 30-11-08 18:50
Във вчерашния брой на "Стандарт" има публикувано интервю на Великия алпинист Кшищов Виелицки. Аз доста се интересувам от алпинизъм и на непосветените ще кажа, че Виелицки е петият човек в света, изкачил всичкитте 14 осемхилядника.
И той е първия човек , изкачил Еверест, Лхоце и Кангчендзьонга ПРЕЗ ЗИМАТА !!!
Та намерих и нещо фотографско в интервюто. Ще го цитирам:
" През 1973г вече покойният Анджей Завада изкачи през зимата връх Ношак /7492м/ в Хиндукуш и стана ясно, че най-високите планини могат да бъдат изкачвани в този сезон. Завада получи разрешение от властите в Непал за първо зимно изкачване на Еверест /8848м/ през 1980 г.
До тогава имаше само 11 успешни експедиции през лятото. Бях втора резерва за Еверест. Но заминах, защото един от колегите ми имаше здравословен проблем, а друг не беше пуснат от жена си. Беше много по-тежко отколкото очаквах. Всичко беше замръзнало. Все пак стигнах до върха. Преди да атакуваме, с Лешек Чихи прекарахме една нощ в жалка палатчица. Трудно можеше да се каже, че изобщо е палатка. Наричахме я "парцала на ръководителя" , но свърши работа.
С Лешек бяхме на върха ПРИ МИНУС 62 ГРАДУСА.
СНИМАХМЕ СЕ ЗА СПОМЕН С ЛЕНТОВ АПАРАТ "СМЕНА".
Беше преди 28 години и трудно си спомням този ден. После влязох в болница. Отрязаха парчета от няколко пръста на краката ми и ги скъсиха заради измръзване."
И по нататък материала е много интересен.
Но за нас фотолюбителите е интересно това, че са използували фотоапаратче "Смена".
От моя добър приятел, руския алпинист Вячеслав Скрипко, покорител на Еверест и други осемхилядници, знам, че винаги при експедиция към хималайските върхове, той носи освен другото оборудване и апарат "Смена-8".
И винаги прави снимка със сменичката и не го е подвеждала.
Това не е поради липса на финансиране - само ще кажа, че една от експедициите, в които участваше Слава / Вячеслав/, беше финансирана от Газпром и имаха най-различни технически чудесии.
Та идеята ми е, че в определени условия простото е най надеждно.
Поздрави
|
|