Автор: Onakava
Дата: 18-10-09 13:12
Нека и аз да изкажа...
Да уточним данните за присъстващите
1 млн. според Мадридската община (под управата на Народната Партия, наследници на Франко и яростни противници на абортите)
63 хил според агенция ЕФЕ
250 хил според полицията
2 млн. според организаторите
Една от най–дебатираните промени са, че вече няма да е нужно да си навършил 16 год, за да решиш да продължиш с бременността или не, пълнолетието се смъква до 16 год. До този момент решението се оставяше в ръцете на родителите.
За (левицата, общо казано) – според испанските закони, ако си навършил 16 можеш да вземеш решение дали да дариш орган, но не можеш да решиш дали да станеш майка, или не. От друга страна, тази забрана стимулира рисковите аборти (да отбележа, че в Испания от години има силни кампании за ползване на презервативи сред младите, особено в летния сезон). По време на управлението на Азнар, са извършени около 7 млн. нелегални аборта.
От друга страна, позовава се, че на 16 вече си достатъчно зрял да имаш сексуален живот, следователно трябва да си зрял и да си поемеш отговорността.
Против (десницата, католическата църква и организации за здраво семейство и тем подобни) – новия закон ще доведе до безразборен секс, по думи на Еспе Агирре малолетните могат да абортират, но не могат да си купят цигари или алкохол.
Спори се много относно политизирането на манифестацията – народната партия не е сред организаторите, но това не пречи манифестацията да бъде оглавена от Азнар, Агирре, Рахой и прочее нейни представители и членове. Стойността на протеста е 130 000 евро, събрани от частни дарения.
По време на диктатурата на Франко, са били забранени разводите, абортите и противозачатъчните средства. Спирайки се на последните две, абортите се легализират в сегашния си вариант едва през 1985г, а противозачатъчните – през 1982. В резултат на което свекърва ми има пет деца (родени между 1970–1978 г), тя самата има осем братя и сестри, а една от тях има 14 деца. Това не е изключение (нито пък говорим за дълбоката провинция), това е реалност и примерът е от първа ръка. Свекърва ми разправяше, че първото нещо, което е направила през 82ра било да си сложи спирала, че ѝ писнало да ражда. Апропо, има болежки на седемдесетгодишна жена.
Изяснявам тоя момент, защото испанската проблематика е бая специфична и носи голяма доза исторически заряд, породен от така наречените Двете Испании, които си влачат до ден днешен.
Личното ми мнение – ами не съм абортирала и да не дава Господ да ми се налага, но съм убедена, че ако стигна до извода, че не мога да дам добър живот на детето си, предпочитам да не го раждам. За правото на избор–да не ми го пипат.
Да не говорим, че хора, които нямат право да имат семейство, сексуални връзки и деца (визирам католическата църква), са последните, които могат да ми дават акъл как трябва да създавам семейство.
|
|