Автор: J0R0
Дата: 18-02-09 13:54
Ми само 2 дни там е много малко.
Аз бях 7 пълни дни и пак ми беше малко.
Районът на Гьореме и Ючхисар е много интересен, заеби тия музеи и глупости и тръгни през пясъчниците от едното село съм другото, ще видиш доста повече. Около 1-2 часа пеша е.
Нещо като Мелник-Роженски манастир през пясъчниците, ама в десетократно по-големи мащаби.
В Гьореме има мотори под наем, бяха евтини, можеш да обиколиш много с мотор, ние се забутахме на около 60 км в пустинята - имаше един затвор на открито. Минахме между затворниците с моторетките.
По тия села ни гледаха като извънземни, като чуят моторите и първо децата почват да пищят и да се спускат към мегдана, после всички възрастни са на стоборите.
Вземете си карти на района - в Гьореме има некви ксерокопия, не че не се загубихме и с картата, ама хората са любезни - упътват, един пич с моторетка кара около 20 км пред нас да ни показва пътя през едни пясъчници ни преведе по едни пътеки, мислех по едно време че ще се пребия. (То и на два пъти паднах от мотора)
За цигари не се притеснявай, има наргилета, не знам с кво ги пълнят ама от 3-4 дръпвания събираш погледа.
Има и некво "рачи" - подобно на мастика, ама само за чужденци и много скъпо. Иначе е сух режим (или поне беше) - квото си носиш това ще пиеш. Някои от местните попийват също, ще се радват ако ги черпиш.
Една нощ тръгнахме из долината и заварихме едни местни край огън, присламчихме се и направихме як купон с китари. След като изпихме нашето пиене до капка един турчин каза - чекайте - изчезна в тъмното и се върна с кило "рачи" - явно не е толко сух режима...
|
|