Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 дайте малко акъл
Автор: НАСОО   
Дата:   24-09-09 16:32

нещо ме хванаха лудите нали съм отпуска и реших да си правя рифов аквариум. Вчера направих бърз списък какво ми трябва, поръчах стъклата, вчера ходих в гаража да правя стойка и шкаф, но стигнах до извод да отложа докато натрупам всичко необходимо за да оточня места и размери. Сега конкретно към проблемите -оглеждам се откъде да купя помпи щите -оглеждам се откъде да купя помпа/и тъй като от четеното през последните няколко дни стигнах до извод че за да е здрав рифа трябва около 7-10пъти да се върти водата в системата на час - т.е. при моя аквариум 400литра около 4куб/час помпи с ниска консумация. Има си такива за аквариуми но хабят повече ток и струват тройно спрямо тези за парно. Та се чудя ако използвам такива колко време ще изкарат в солената вода, тъй като са от чугун .

Другото за което още не съм намерил ефикасно решение е как да става генерирането на течения които да симулират вълни. Има два начина - единия е електрически с малки турбинки, поставени на различни места из аквариума и свързани с генератор на импулси, които ги пали в определен ред през определен интервал. Другото е механично устройство като ето това което намалява кабеляците и джунджуриите из аквата. [smilie11] Прилича ми на нещо много познато което съм виждал някъде из химичните инсталации но не мога да стопля. Вкъщи нямам струг, т.е. имам и то цели четири но са автомати за дребни детайли , а и не ми се прави от нулата. Понеже из форума съм срещал доста инженери и хора с много сложни и интересни занимания - ще съм благодарен ако някой предложи някакво решение.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Amigo   
Дата:   24-09-09 16:39

абе я си вземи една истинска голяма рибка, мани тия аквариуми [smilie5] [smilie5] само гледай да не е акулка [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Автор: marchello   
Дата:   24-09-09 16:40

цаца!

Re:
Дата:   24-09-09 16:42

КИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИТТТТТТТТ[thankyou] [thankyou]като изключим объркания пост, който вече не мога да оправя щото съм идииииииииииииооооот питам интересни неща[smilie25]

Публикацията е редактирана (24-09-09 16:43)

Re:
Автор: ksuhorukov   
Дата:   24-09-09 16:48

Добра идея. Ще ти кажа само някои общи неща, които е добре да не пропуснеш. Вземи достатъчно дебело стъкло. 400 литра си е обем. Най-слабата ти точка ще бъде челното и задното стъкло. Симулация на вълни в такова малко пространство не ти трябва, течения също. Не заради друго, но в естествени условия, рибката може да се скрие някъде и да отплува, докато в твоя случай ще трябва доживотно да се бори с тях (разбирай, ще умре от изтощение в доста кратък срок) По-добре помисли как ще отопляваш този обем, без в единия край температурата да много висока. Ако наистина си мераклия, запознай се подробно с нещата и не подхождай лекомислено. От теб зависи дали ще създадеш една перфектна микросистема.

Re:
Дата:   24-09-09 17:33

Мерси за съветите[beer]
160-45-60 са размерите, като до другата седмица мога да ги променя ако реша,[smilie11] тъй като хората при които съм ги поръчал имат доста работа и казаха че тогава някъде ще ги режат, а ако си взема цял лист за да го правя в къщи няма после къде да вкарам остатъците и ми излиза солено. Иначе съм лепил аквариуми и знам че там проблем няма да има. Вълните са абсолютно необходими са създаване на подобни на крайбрежните условия, който се е гмуркал дори за кеф на плажа знае как се движи пясъка по дъното. Ако нямаше риф за рибката съм съгласен, но точно заради вълните рифовете са толкова магнетични и кипящи от живот. Те са убежище на милиони видове, които ги ползват за защита от теченията след което пак излизат и така се получава голяма динамика привличаща погледа. При каквото и да е движение на водата температурата се изравнява напълно, единствено при неподвижна вода имаме температурна градация, плюс това тя има висок топлинен капацитет и много плавен преход. Пък и с толкова джаджи, нужни за функционирането на рифа, всичките на електричество и генериращи топлина като отпаден продукт, 90%от хората се чудят как да охладят аквариума

Re:
Автор: h.svinaroff   
Дата:   24-09-09 17:41

НАСОО, тук сериозен съвет няма да получиш - вече виждам, че са ти понаговорили малко глупости - изкуственото течение е едно от най-важните неща в един рифов аквариум и хората си слагат отделни помпи само заради него.

ТУК е най-сериозният БГ форум по темата.

ТУК е еквивалентът му в САЩ.

Има доста други, но мисля, че и с тези двата ще се оправиш добре.

И само да вметна: соленоводният аквариум си е нещо като висш пилотаж в акваристиката, искат се много ресурси, за да подкараш и поддържаш един такъв.

Re:
Дата:   24-09-09 18:00

Аквариата незнам как въобще се наричат форум, като там са се събрали само дървени философи, четящи други форуми и показващи снимки кой какво къде бил направил. Като питах за аквариума който искам аз, казаха че струвал 5-10000лв и това бил единствения начин.

На англ. чета от тука - http://reefcentral.com/forums/index.php?s= и основно разказите от секцията Tank of the month на списанието. Хвърлете по едно око няма да съжаляватеhttp://reefkeeping.com/joomla/index.php/current-issue/article/25-tank-of-the-monthето и архива http://reefkeeping.com/issues/past.php

Иначе аз умишлено пуснах тема тук, първо щото ме кефят хората които въпреки че хобито им е фотография се интересуват и от много други неща и имат много интересни познания. Второ както писах по горе засега имам технологични проблеми които могат да бъдат решени с иновации, внедряване на конвеционални решения, общо взето с акъл или с пари, както ме посъветваха в аквариата

Публикацията е редактирана (24-09-09 18:01)

Re:
Дата:   24-09-09 18:09

ОК, останах с впечатлението, че почваш абсолютно отначало (дори и с търсенето на инфо по темата).

Успех [beer]

Re:
Дата:   24-09-09 18:15

сори ако участваш в аквариата и нещо съм те засегнал, аз визирам раздела соленоводна акваристика. [beer] [beer]

П.П. Мерси ще ми е нужен. Ще видим докъде ще я докарам[smilie5] Все пак колкото и да спестявам рибите, коралите, пък и заместителите на разни скъпи съоръжения, които вече съм набелязъл и мисля сам да правя - осветление, скимер, реактори за калции, натриева основа и железен коагулант са си пари..

Re:
Дата:   24-09-09 18:19

Участвам само като регистриран, нямам достатъчно опит да давам акъл, понеже основното си е написано...иначе по едно време за малко да им тегля една, понеже някои от модовете са с доживотен запек, но все тая. Имам си един сладководен, който горе долу се стабилизира и това е :)

Re:
Автор: Vinsent   
Дата:   24-09-09 18:29

Питай bvidenov [smile]
[beer] [shtrak] [beer]

Re:
Автор: Todd   
Дата:   24-09-09 18:33

Питай NO CARRIER - той знае всичко за риби дето не се ядат !!![smilie24] [smilie24] [smilie24]

[smilie19]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.