Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво трябва да направят студентите, ако искат протестът им да УСПЕЕ
Автор: Нереален   
Дата:   15-01-09 12:26

Тук някои ме обвиниха, че само съм критикувал протестиращите студенти и не съм предлагал нищо по същество. Е добре. Ето какви са моите предложения:

За да успее един подобен протест, първо трябва да има следното:

1.Ясни искания, за които да се протестира, зад които могат да застанат широк кръг хора.
2.Широка подкрепа в академичните среди
3.Широка подкрепа и извън академичните среди
4.Да няма ограничен срок на действие, краят да бъде обявен само след пълно изпълнение на исканията.
5.Да бъде добре организиран
6.Да няма разнопосочни искания и видими конфликти и противоречия между организаторите

Няколко пъти в прав текст казах, че исканията на студентите са дребни, хаотични и направо глупави. Докато не се изясни в крайна сметка, дали този протест има за цел или не да свали управляващите от власт, напредък няма да има. Налице е една шизофренична ситуация, която трябва да бъде преодоляна. Не може да искаш едновременно да свалиш управляващите и в същото време да искаш от тях, да изпълняват исканията ти за реформи. Студентите трябва да решат, дали ще свалят властта или ще търсят диалог и ще се договарят с нея.
Защо е толкова важно това? За да получи протеста реална обществена подкрепа, е необходимо гражданите да припознаят в него, собствените си искания и желания за промяна. Несериозно е да се очаква, че гражданите ще се обединат зад искания, като тези:

1. Бързо, справедливо и сурово наказание за убийците на Стоян Балтов;
2. Разследване на виновните институции, допуснали предпоставки за възникването на подобни инциденти;
3. Отчет на МВР и Прокуратура за извършената дейност, обявяване на всичките участници в убийството на Стоян, достъп до видеоматериалите от вечерта на убийството;
4. Одържавяване на територията на Студентските градчета в Република България и изцяло държавно стопанисване на общежития и площи;
5. Незабавни общи действия на държавни, общински и университетски институции за оформянето на Студентските градчета като територия за обучение и отдих на студенти;
6. Всички дискотеки и заведения незабавно да изпълнят законовите и нормативните изисквания, обектите на нарушителите да бъдат закрити;
7. Незабавни мерки по отношение на подобряване инфраструктурата, сигурността и осветлението в Студентските градчета;
8. Ограничаване на транспортния трафик през Студентските градчета и строг контрол над паркирането на автомобили по тротоари и зелени площи;
9. Стопанисваните от университетите сгради да се ползват само и единствено за студентски нужди;
10. Обвързване на капацитета на висшите училища с наличния сграден фонд, в изпълнение на всички нормативни изисквания и европейски предписания;
11. Ограничаване и контрол продажбата на алкохол в Студентските градчета и забрана за хазартна дейност;
12. Подобрено медицинско обслужване в Студентските градчета;
13. Повишаване ефективността на органите на реда на територията на Студентските градчета.

И колкото по-бързо разберете, че тези искания могат да обединят само ЧАСТ от студентите, толкова по-добре. Реално декларацията засяга само обитателите на Студентски град. Това предварително силно ограничава групата на участниците в протестите и спъва всякакви възможности за масовост. Протестът на нас, студентите преди 12 години, никога нямаше да успее, ако зад нас не застанаха реално болшинството граждани не само в София, а и в цяла България, както и тогавашната опозиция. За да бъде продължителен и масов протеста ви, много е важно да обявите СТУДЕНСТКА СТАЧКА. В момента се задава сесия и ако тя не бъде отложена, много ми е интересно, колко ще излязат на протест. През януари 1997 г. Академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски" бе солидарен с нас (не, че не стояхме готови пред вратите на залата) и отложи сесията за след края на протестите. Същото беше направено и от останалите ВУЗ-ове (само не помня дали УНСС го направиха). С две думи, без стачка, няма да минете.
Сега стигам до най-болезнената ви тема - Политиката. Няма как да минете без нея. Ако искате да сваляте властта - исканията ви трябва да са политически, а не да плюете по всичко, което се нарича "партия". Ако не искате да сваляте властта, протестът ви ще остане маргинален и ще се запомни само с хулиганството на ултрасите.

Запомнете от мен няколко неща:

С комунисти (социалисти) преговори НЕ СЕ ВОДЯТ. В момента в който седнате да преговаряте с тях, вече сте изгубили играта. Нищо няма да им попречи да приемат наивните ви искания и да обещаят да ги изпълнят. Избори идат - толкова по-големи неща ще обещават тепърва, та вашите глупости ли няма да приемат....но като ги приемат и спрете да протестирате НИЩО вече няма да ги накара да ги изпълнят.
България има проблем, много тежък проблем и той няма да се реши с изпълнението на наивната ви декларация. Ако не виждате проблема, жалко за младостта ви и за това, че сте студенти.

Отговори на това съобщение
 Re: Какво трябва да направят студентите, ако искат протестът им да УСПЕЕ
Автор: Radomirov   
Дата:   15-01-09 12:27

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: alsash   
Дата:   15-01-09 12:27

кой не скача е ченге...

Дата:   15-01-09 12:28

Аз пък искам да видя исканията на студентите. Ако не мислят да свалят властта, няма да ги подкрепя, ако ще и Костов на колене да ми се моли...

Radomirov написа:

> Само да ти кажа, че в момента депутатите на ДСБ излязоха при
> протестиращите, е май ще тръгвам![smilie24]

Re:
Автор: Chitsujo   
Дата:   15-01-09 12:30

Нереален, да не забравиш и тук да кажеш за '97-ма [smilie18] [smilie18]

Автор: OrLIndraGanOv   
Дата:   15-01-09 12:33

Каза, каза

> През януари 1997 г. Академичният съвет на СУ "Св. Климент Охридски" бе солидарен с нас (не, че не стояхме готови пред вратите на залата) и отложи сесията за след края на протестите. Същото беше направено и от останалите ВУЗ-ове (само не помня дали УНСС го направиха). С две думи, без стачка, няма да минете.

Автор: Тед   
Дата:   15-01-09 12:36

Да поискат закон, в който полицията да не може да влиза в Университетите - по подобие в Гърция.

Да искат да сменят не личности, а да променят системи. /а Р.Овч.... на кладата/. тТ,е. и кукловода му,...

Публикацията е редактирана (15-01-09 12:37)

Автор: Todd   
Дата:   15-01-09 12:37

Само да вметна че на народа извън София студентски град му звучи същото като Палестина -толкоз надалеч и настрани !!!
Също толкова заинтересованост колкото на софиянци за мангалоарабските протести в Пазарджик ...

Калта е до гушата ....та и по-високо .

[smilie7]

Автор: Reptile   
Дата:   15-01-09 12:37

То и 94-та бяхме четвърти в света по футбол...ама сега е по-различно...

Автор: мара   
Дата:   15-01-09 12:39

нереален, този път се съгласявам с теб. въпросът е има ли кой да оглави едно правителство след това и дали всички тез тук, дет Око ще си извадят, ще излязат да му гласуват. най-вече КОЙ...КОЙ?

Дата:   15-01-09 12:42

Маро - ти ма, кой друг, ако не ти и тьма кой друг да ни оправи...[smilie3] [beer]

Автор: мара   
Дата:   15-01-09 12:47

аз предпочитам мене да ме оправят, ма както аз искам, не както те[smilie5] [smilie5]

Дата:   15-01-09 12:50

Темата се наклони към еротиката...а в тези бурни времена хората се оправят добре гледам [shtrak]

т.е .мара е недоволна от досегашното си оправяне [beer]

Автор: Lalinda   
Дата:   15-01-09 12:54

А какво означава протестът да успее?

Да бъдат изпълнени точно тези искания ли (кога, как, кой и прочее ще реши, че са изпълнени?)?

И на народа вътре в София Студентски град, а и студент (вече) му звучат твърде далечно...

Тази година дори тук, във форума, някой питаше защо не се забелязало, че е имало студентски празник, както и да е. Забеляза се едва покрай трагичната кончина на Ст. Балтов...

По мое време обаче също звучаха далечно, както и да е. Тези, които не живеехме там, веднъж годишно май минавахме през зала Хр. Ботев за някой купон...

Впрочем, снощи показаха участник в митинга, който се представи за ученик от Варна...
[smilie11]

Дата:   15-01-09 12:58

Превърнахме се в турска тоалетна ...верно...и стаичка за оправяне трябваше да прикрепят към проекта в Брюксел...[smilie23]

Автор: Reptile   
Дата:   15-01-09 13:00

Съвсем си е българска тоалетната...

Автор: mayflowerbg   
Дата:   15-01-09 13:19

Нереален написа:

> Аз пък искам да видя исканията на студентите. Ако не мислят да
> свалят властта, няма да ги подкрепя, ако ще и Костов на колене
> да ми се моли...

Ето декларацията им:
http://docs.google.com/View?docid=dhbgpzcg_284xjs9mrd8

Дата:   15-01-09 13:22

Тези искания вече ги четох. Тъпи са....да не кажа нещо по-силно.

mayflowerbg написа:

> Нереален написа:
>
> > Аз пък искам да видя исканията на студентите. Ако не мислят
> да
> > свалят властта, няма да ги подкрепя, ако ще и Костов на
> колене
> > да ми се моли...
>
>
> Ето декларацията им:
> http://docs.google.com/View?docid=dhbgpzcg_284xjs9mrd8
>

Автор: mayflowerbg   
Дата:   15-01-09 13:29

Май други искания няма, или поне не са огласени.

Исканията на природозащитниците:

http://forthenature.org/actions/171

Дата:   15-01-09 13:30

Всеки има глава на раменете си, за да мисли с нея. А идат и избори. Въпросът е да избираме прагматично, а не с наивен идеализъм. Някой неща трябва да бъдат пределно ясни.

Няма държава, в която да няма корупция. Въпросът е тя да не задушава държавата и обществото.
Няма политическа партия, която да се издържа без "черни каси". Няма и не може да има не само тук, а и навсякъде по света.
Като гласувате за "Почтеност във всичко", слагате най-наглите крадци на трапезата. И най-вече, престането с бай Ганьовското "всички са маскари"...така освен да помогнете пак на Доган и БСП, нищо няма да постигнете. Е ако си ги харесвате - друг въпрос.

мара написа:

> нереален, този път се съгласявам с теб. въпросът е има ли кой
> да оглави едно правителство след това и дали всички тез тук,
> дет Око ще си извадят, ще излязат да му гласуват. най-вече
> КОЙ...КОЙ?

Автор: NeDDRaG   
Дата:   15-01-09 15:24

Нереален написа:

> Запомнете от мен няколко неща:
>
> С комунисти (социалисти) преговори НЕ СЕ ВОДЯТ. В момента в
> който седнате да преговаряте с тях, вече сте изгубили играта.
> Нищо няма да им попречи да приемат наивните ви искания и да
> обещаят да ги изпълнят. Избори идат - толкова по-големи неща ще
> обещават тепърва, та вашите глупости ли няма да приемат....но
> като ги приемат и спрете да протестирате НИЩО вече няма да ги
> накара да ги изпълнят.
> България има проблем, много тежък проблем и той няма да се реши
> с изпълнението на наивната ви декларация. Ако не виждате
> проблема, жалко за младостта ви и за това, че сте студенти.
>

Нереалин, ми то ако не се вдоят преговоори искането може да бъде само едно - правителство и депутати да се махат от там, да си подават оставките. Иначе ако не преговаряш с тях, кой аджеба ще ги изпълни тез искания бре? Кмета? Ми тогава пред общината да протестират. ОК, нека е пред парламента. Ама ко трябва да се променят закони или постановление да се издаде... Нямат власт да ги саставят да го направят, значи какво остава? На теб логиката в този случай, също ти куца.

Дата:   15-01-09 15:35

Нещо не мога да те разбера. Мисля, че съм повече от ясен. С управляващите преговори не трябва да се водят и единственото искане трябва да е - оставка. Ако беше прочел внимателно, какво съм написал, би трябвало да си обърнал внимание на това:

Налице е една шизофренична ситуация, която трябва да бъде преодоляна. Не може да искаш едновременно да свалиш управляващите и в същото време да искаш от тях, да изпълняват исканията ти за реформи. Студентите трябва да решат, дали ще свалят властта или ще търсят диалог и ще се договарят с нея.

NeDDRaG написа:

> Нереалин, ми то ако не се вдоят преговоори искането може да
> бъде само едно - правителство и депутати да се махат от там, да
> си подават оставките. Иначе ако не преговаряш с тях, кой аджеба
> ще ги изпълни тез искания бре? Кмета? Ми тогава пред общината
> да протестират. ОК, нека е пред парламента. Ама ко трябва да се
> променят закони или постановление да се издаде... Нямат власт
> да ги саставят да го направят, значи какво остава? На теб
> логиката в този случай, също ти куца.

Автор: exo99   
Дата:   15-01-09 16:00

Подкрепям - протестът трябва да е с едно основно искане - разпускане на парламента и нови избори.

Иначе, дали на бай Иван ще му отпуснат субсидийте за мляко или не...
Да му ги отпуснат на човека, но това си е за браншови протест.
Аз там нямам какво да правя.
Студентите имат искания, засягащи ги предимно тях като социална група и те искат никой да се присламчва към протеста им.
Да си организират колегите тогава, но отново няма какво да правят повечето хора на протеста им.

Хората ще излязат за нещо , засягащо всички.

Истината е - ОСТАВКА !!!

Автор: ksuhorukov   
Дата:   15-01-09 16:08

Хубаво протестирате, хубаво сваляте правителства.. това добре. Хайде ще ви видя като дойдат изборите (било то и предсрочни) как ще се държите там.. Дали ще сте толкова смели или ще си стоите по къщите и ще се оправдавате, че баш в Неделя сте на почивка еди къде си.. Дали всички ще излязат да гласуват, или ще пасуват от безсилие. Защото това е единствения момент, в който имате законово право да кажете "долу" на този или на онзи. Айде тогава пак ще говорим...

... МВР и Прокуратурата точно на вас ще дадат отчет.... Боже, Боже...

Автор: slivenski   
Дата:   15-01-09 16:14

Автор: ksuhorukov
Дата: 15-01-09 16:08

Хубаво протестирате, хубаво сваляте правителства.. това добре. Хайде ще ви видя като дойдат изборите (било то и предсрочни) как ще се държите там.. Дали ще сте толкова смели или ще си стоите по къщите и ще се оправдавате, че баш в Неделя сте на почивка еди къде си.. Дали всички ще излязат да гласуват, или ще пасуват от безсилие. Защото това е единствения момент, в който имате законово право да кажете "долу" на този или на онзи. Айде тогава пак ще говорим...
------------------------------------------

Абсолютно вярно. Ако всички недоволни /не само тук, а в цялата държава/ бяха излезли да гласуват, положението може би нямаше да е такова.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.