Автор: charlyb
Дата: 09-01-09 05:07
И преди съм имал поводи да си задавам този въпрос. С тая "Газова криза", повода за това е много сериозен.
Едно интересно мнение:
КИРИЛ АРСОВ:
ДАЛИ Е ВЪЗМОЖНО "НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ" ДА СЕ ТРАНСФОРМИРА В "НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРОФИЛИ"
Винаги съм се питал защо у нас има организация "Русофили", а няма такава с името "Българофили"?
Като общински съветник се натъкнах на редица инициативи, произлизащи от една гражданска организация с идеална цел, носеща името Национално движение "Русофили". Инициативите бяха главно в духовната сфера и то предимно от исторически и културен характер. Направи ми впечатление, че инициативите бяха много добре премислени и енергично защитавани в комисиите от съветниците на БСП. Доста от тях минаха и през СОС и се превърнаха в негови решения. Други инициативи, далеч по-смислени, срещаха яростен отпор от същите съветници. Причината беше, че не съдържат елемента "русофилство", или направо бяха проевропейски. Тогава се замислих за видимата и за невидимата страни на политическата ситуация у нас. Видимата страна в СОС бяха партиите, а невидимата бяха някакви организации, уж граждански, но с влияние върху партиите. Национално движение "Русофили" беше един от невидимите политически фактори в СОС. Навярно има роля и в национален мащаб.
С течение на времето установих, че в това движение членуват доста от бившите общински съветници от групата на БСП в СОС, наред с бивши партийни и комсомолски величия като Енчо Москов и Станка Шопова. Колко ли депутати и министри са членове на Национално движение "Русофили"?
Днес България е единствената страна в ЕС с пълна енергийна зависимост от Русия.
Енергийната зависимост от Русия е неизбежна по обективни причини, но можеше да не е пълна и фатална. Можеше да се поработи за осигуряване на алтернативи и за по-мащабни запаси от газ и други горива. Можеше, но не се е работило в това направление. Даже проектът "Набуко" беше торпилиран от неясно какви фактори в страната. Даде се спешно предимство на руските интереси и се увеличи зависимостта от Москва. Кой ли го направи? Днес можем само да гадаем.
Една от основните цели на българското движение "Русофили" е доста смущаваща.
Поне за мен е смущаващо обстоятелството, че Национално движение "Русофили" ще работи, за да "отстоява в една балансирана национална политика на Република България стратегическо място на Руската федерация". По-стратегическо място от това, да се осигури на Русия монопол върху българската енергетиката, не може да се измисли. Ако това обстоятелство се дължи на дейността на българските русофили, то всички други фили могат да им завидят. Те са достигнали една от основните си цели. Осигурили са "стратегическо място на Руската федерация" в страната ни, член на ЕС.
Очаквам, че българските русофили ще се опитат да повлияят за преодоляване на кризата.
Това ще бъде и в техен интерес. Те не са си поставили като цел, нито в Устава, нито в Програмата си, осигуряване на стратегическо място на България в руската политика, но нека се опитат да я постигнат. В редиците им има хора с връзки и влияние както в Русия, така и в Украйна. Имат и доста заслуги пред тези две страни.
Нека покажат на дело, че освен русофили са и българофили.
Надявам се, но надеждата ми е слаба, че един русофил може да се превърне в българофил.
|
|