Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Закон за авторското право
Автор: J0R0   
Дата:   24-11-04 12:45

ТУК Е!

Пускам линка за всички спорещи, добре е първо да го прочетат, после да изказват мнения. Защото иначе стават за смях.

Ще си позволя да отговоря на някой си, дето беше повдигнал въпроса за "Тайната вечеря", част от която съм използвал в една своя снимка.

Авторските права са в сила до 70 години след смъртта на автора. Така, че спокойно мога да използвам част от творбата на Леонардо без да викам духа му и без да питам наследниците му.

И още един отговор, свързан с предната тема - маси, столове и фонтани не са обект на авторското право, така че няма проблем да бъдат заснемани, независимо кой ги е правил.

Абе, в закона си е казано съвсем точно какво може и какво не може.
Това, че някой не го е чел или че не го харесва - си е негов проблем.

Отговори на това съобщение
 Re: Закон за авторското право
Автор: lukcheto   
Дата:   24-11-04 13:19

Joro, творбата на Леонардо не подчинявай на БГ закон, има доста голяма разлика между сравнителното новото ни законодателство в областта и западните доктрини, обяснението за Леонардо, ще бъде, че това произведение отдавна е под режим на обществено достояние

А, да се чете така закона общо едва ли ще е интересно, мен ми беше супер скучно като го готвех за изпит[smile]

Автор: Brummaker   
Дата:   24-11-04 13:21

Разбира се !

Защо да го четем ние, като по-редното е да се наеме адвокат, да му се дадат парички и той "да ни го прочете" [smilie18]

Автор: CEPCEM   
Дата:   24-11-04 13:25

ами въпроса ми в другата тема беше по-скоро за моралното естество на нещата, а не как закона ги тълкува
защото закона понякога дава решения различни от морала, понеже му е по-лесно или няма друг начин
просто исках някой да ми разясни разликата между: заснемане на обекти, направени от друг и правене на колажи с чужди снимки

Дата:   24-11-04 13:27

Абе, Лукче, след като живея в България, естествено, че ще се съобразявам на първо място със законите в България :-)

Всъщност правото ми да използвам част от фона на Леонардо е неоспоримо, все едно дали е по българското законодателство или по западните доктрини. Пък и не виждам особено противоречие между двете неща. Произведения, чиито автори са починали отдавна, е логично да бъдат под режим на обществено достояние.

Радващо е, че няма разминаване между българския закон и международното законодателство по въпроса кое може и кое не може.

Дата:   24-11-04 13:29

Серсем - снимките СА обект на авторско право.
Обектите не са (повечето).
Да използваш чужда снимка е кражба.
Да снимаш обект - не е.
Просто е.

Дата:   24-11-04 13:43

Абе Жоро, ако Леонардо беше бъгларин гледай БГ закон, но щом не е, а го ползваш, първо западната доктрина ще гледаш и после Българската, законите си имат териториално действие[smile]

Бръм, чети си на воля [smile]

Дата:   24-11-04 13:58

OK, Лукче, убеди ме.
Ще гледам първо западната доктрина.
В случая - тя не се разминава с българската.
[beer]

Между другото, има един такъв интересен казус, когато двете доктрини, се разминават.
Това беше в началото на 90-те, имаше една фирма "Унисон", която мнозина помнят, защото все още има касети с музика тук там с логото на тая фирма.

Та от "Унисон" издаваха албуми на световно известни музиканти и ги продаваха на вътрешния пазар.
От чужбина надодха вой, че фирмата пиратства.
А от фирмата отговориха, че те са българска фирма и с нищо не нарушават законите в България (защото по това време беше в сила още някакъв си закон от 50-те години, в който не се смяташе за престъпление това да издаваш музика на американски групи без да им плащаш.

И тая фирма си работи легално тук в Бг, чак докато промениха закона, въпреки че нарушаваше явно американското законодателство, а групите които издаваше бяха предимно американски.

Автор: Valentin_Cherkezov   
Дата:   24-11-04 14:06

JORO,
Въобще не бях обърнал внимание какво си използвал, докато не се повдигна въпроса за така наречената "авторска фотография". Още веднъж ще повторя, че снимката ти ми харесва и не виждам на нея да има нищо нередно. Но се оказа, че не всички мислят така и въпросът бил принципен.
Доколкото аз забелязвам, става дума за СНИМКА на Тайната вечеря. Ще си позволя да се усъмня, че тази снимка е направена преди повече от 70 години. Ти ли я снима, или ако не си я снимал ти - пише ли някъде чия е снимката.

Дата:   24-11-04 14:29

В случая, това няма значение.

Бих могъл спокойно да ти отговоря, че съм преснимал плакат на улицата, на който е била "Тайната вечеря", който е бил сложен за публично ползване и на който авторът не е упоменат.
Или издание на "История на изкуствата" от 1934-а година.
Между другото имам едно немско такова в къщи, ще погледна точно от коя година е и дали има репродукция тая картина.

И освен това, когато правиш репродукция на нещо, които не подлежи на авторски права, не можеш да имаш претенции за авторски права.
Не виждам как авторът на една снимка на картина би могъл да докаже авторството си сред другите снимки на същата картина.
Затова и не е нужно да се прави и законът не го изисква.

Това е все едно аз да направя сборник с народни приказки (които не са обект на авторски права) и ти да препишеш една от приказките, а аз да имам претенции...
Мога да имам претенции към заглавието на сборника, към реда на произведенията, към редакцията (ако има такава), но не и към самите произведения.

Дата:   24-11-04 14:32

Жоро, да знам за случая, то ние до скоро бяхме в т.нар. Черен списък поради ред подобни причини (това пряко не касае обикновения човек, но за държавата като цяло е кофти), дори тази година отново ни направиха предупреждение, че ще бъдем включени там (нелицензираната продажба на ЦДта)...
А за за лична информация, когато държавите имат противоречиви законодателства, те се преодоляват с международни спогодби, които уреждат колизиите и имат приоритет пред вътрешното право, а това, че държавати ни е особена е друг въпрос..
Те и много Американски рок банди ревнаха срещу НАСА[smilie5]...всички знаем продължението, ама тъпо 'щото там пък издънката се дължи на кофти аргумент на адвоката...

Автор: galcho   
Дата:   24-11-04 16:01

Joro, даваш пример от момент с различна правна уредба.
Сега международните договори, ратифицирани, обнародвани и т.н., влезли в сила - имат предимство пред българското законодателство, ако в някой пункт наш закон им противоречи.

А и към момента сме подписали маса Конвенции..., тъй че lukcheto е права, че те се гледат.

Автор: galcho   
Дата:   24-11-04 16:04

Конституцията: Чл. 5. (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

Автор: stoevmobile   
Дата:   24-11-04 16:14

Голямо отплесване стана, тълкуванията за правната страна на туй-онуй не е за тук, дето 99% са със софтуер от "Славейков", ама у условията на сайта не пише за софта а за снимките поместени само.
Глава втора.
ОБЕКТИ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
Закриляни обекти

Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:
1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;
като постваш у този сайт - гледай правилата му, а закона си е нещо "убаво"
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Дата:   24-11-04 17:24

Естествено, че ще пише само за снимките.
Това за софтуера нас какво ни засяга?
Това не са отношения, които имат нещо общо със сайта.
Това че Иванчо или Петканчо работят с краден софтуер си е проблем между Иванчо и Майкрософт или Драганчо и Адоб.

Автор: ejko   
Дата:   25-11-04 09:46

Luk4e 4e ti kakvo si u4ila??? Da ne si vaspitanik na tazi psiho 6kola nare4ena Iuridi4eski fakultet1 Za6toto ako si u4ila pravo moga samo da se vazhitia na art porivite ti , predvid maloum6tinatata, koiato za men e pravoto!
Ot edin vse o6te strada6t bade6t iurist

Публикацията е редактирана (25-11-04 09:48)

Автор: Canon   
Дата:   26-11-04 16:41

Ае стигали сте дъвкали жоровата тайна вечеря.
ТОВА отзад е репродукция на репродукция на .. н-кратна, която не касае авторски права спрямо автор или режим на обществено достояние на "Тайната вечеря".

Моето разбиране за т.н. Авторска фотография е просто.
Всяка творба за която:
1. Има пълно авторство.
2. Има съавторство, но при ясно дефинирани и УРЕДЕНИ отношения между съавторите.
/повечето от коментарите във форума коментират или дефинирането на съавторски отношения или степента на уреждането им, спрямо които те са трети лица и не им е работа да се месят/.
ГРИМЬОРИ,РЕЖИСЬОРИ, СЦЕНАРИСТИ, ОСВЕТИТЕЛИ и т.н. - има твърде много типове съавтори, които правят образа завършен и без които картинката може да е пълна боза.
ТОВА СИ Е ПРОБЛЕМ НА АВТОРА..., без от това да следва,че не е авторска.
[beer] [beer]
П.С. Това касае и използване на свободни (като заплащане) от авторски права снимки или подобни, придобиването на които по законен начин ти дава право да ги използваш по свое усмотрение в определени рамки и условия.

Автор: nlbk   
Дата:   26-11-04 17:06

я, за да няма спорове повече, ще ви дам един сайт на който може да поствате въпроси свързани с право, закони и тн., на които ще ви отговорят професионални адвокати https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif

http://www.consult-bg.com/

Дата:   27-11-04 00:46

re nlbk
мерси, но няма нужда, аз пиша някои от отговорите там, аз съм просто адвокат, не професионален :)))))

Автор: nlbk   
Дата:   27-11-04 11:10

https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie10.gif https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie10.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie10.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie10.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif

Дата:   27-11-04 12:35

lukcheto,
какво значи "аз съм просто адвокат, не професионален "??
[smile]

Дата:   27-11-04 15:39

Стоев, стана ми смешно и иронизирах, защото се получава тафталогия с това "професионални адвокати", понеже професията е адвокат, какво е това професионален адвокат, по-правилно за мен е адвокат професионалист :)

Дата:   27-11-04 19:38

lukcheto [smile]
Аз пък съм непрофесионален инженер, втора специалност любител биропиец, каращ курсове за професионалист [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна