Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Аз ли греша или някой друг не си върши добре работата
Автор: truly   
Дата:   30-12-04 18:49

Взимам си една цветна снимчица, Channel Mixer/Monochrome и я докарвам до черно-бяла. Нося я да я разпечатам и като погледна резултата се оказва, че не била черно-бяла ами нещо като сепия и разбирате ли в мен е вината, че монитора ми не бил калибриран и аз едно съм виждал пък то друго излизало.
[smilie9]

Отговори на това съобщение
 Re: Аз ли греша или някой друг не си върши добре работата
Автор: athom   
Дата:   30-12-04 18:56

Най вероятно е печатана на цветна хартия...винаги излизат леко жълтеещи.

[beer] [shtrak]

Дата:   30-12-04 19:01

И сега какво, свърши се с черно-бялата фотография така ли?
Да ти кажа не жълтее леко а направо си розовее, че даже и към кафяво.

Автор: Filipov   
Дата:   30-12-04 19:14

На цветна фотохартия винаги може да клони към някакъв нюанс. Някои дигитални машини имат функция B/W output. Обаче това колко да е черно-бяло също се настройва.[smilie24]

Дата:   30-12-04 19:18

Да разбирам, че на никой не му се е занимавало с моята измишльотина и са я пуснали в потока от шарениики [smilie19]

Дата:   30-12-04 19:26

Кажи ми какво точно си казал на приемчика и къде си я дал ?

Дата:   30-12-04 19:49

Не му казах, че е черно-бяла (смятам, че не е трудно да се разбер, че е такава), но уж се споразумяхме без кавито и да е корекции. Фотото е Коника на Пиротска.

Дата:   30-12-04 20:28

Сега те разбрах - наистина са ти я пуснали "без корекции". Съжалявам, но не всички Коники сме така.[smile]

Автор: joshua   
Дата:   30-12-04 20:44

grayscale ли беше?

Дата:   30-12-04 21:03

Аха

Автор: Odin   
Дата:   31-12-04 00:16

Не бъркаш ти! Купих си един Кодак Т-макс и си го иснимах най-прилежно след което отидох във фотото на братя Трейман на НДК. Пурво ми казах че филма ще се проявява 4 дни защото не го правели в София, а после всички кадри до един бяха с жълтеникав или синкаво-зелен отенък. И да се караш и да не се караш никакъв ефект[smilie11]

Автор: n1x0n   
Дата:   31-12-04 10:20

Добре де, какъв е проблема да кажете какви са ви критериите при поръчването и после да не плащате ако тези критерии не са покрити?! Да препечатват за тяхна сметка и това е.

Автор: asahi   
Дата:   31-12-04 11:37

Трюли, правилно поставяш въпроса: Аз ли греша или... Ще ти кажа къде ти грешиш, защото никой не ти е отговорил на първата половина от запитването.

Дигиталните минилабове печатат във RGB. Могат, евентуално, да поддържат и други цветни модели, но това става през конвертиране със цветни профили. Напредналите оператори могат (с известни компромиси) да владеят тези техники, ако машината им позволява. Във твой интерес е да дадеш файла си в RGB. Ако си използвал някакви междинни конверсии към други цветни модели накрая пак трябва да се върнеш към RGB. Така 1)ще видиш на монитора си най-правилно това, което даваш за печат и 2) ще можеш да предявиш аргументирано претенциите си към оператора (студиото).

Печатането на черно-бяло изображение със цветна машина (каквато и технология да използва) е трудна работа. Необходим е точен баланс на сивото във всичките плътности. Ако машината няма вградени възможности за прецизна калибрация е необходимо да се направи външен профил с помощта на съответен хардуер и софтуер. Ако някой собственик на дигитален минилаб държи на клиентелата си трябва да е решил и този проблем.

Съвет: Обсъждайте вашите намерения и очаквания от студиото с оператор, възможно най-компетентния. Подгответе се предварително и задавайте аргументирани въпроси. Очарователната девойка, която обслужва касовия апарат, е поставена там за да ви направи добро впечатление, но не е длъжна и най-често не знае за екзотичните гънки, през които минава файлчето докато стане на картинка. Бъдете мил с нея, тя е добро момиче.

Автор: Junior   
Дата:   31-12-04 11:49

аз (както може да се досетите) копирам много ч/б и до сега не ми се е случвало да има некъв нюанса... фотото е фуджито срещу цум.... преди 7-8 месеца пък копирах около 60 ч/б снимки в Споттаун и пак нямаше проблем....

Автор: Canon   
Дата:   31-12-04 11:55

asahi
[smilie24]

Дата:   04-01-05 11:00

asahi файлът беше в RGB, но явно не съм уцелил къде да отида. Беше ми близо, а нямах много време и затова си патя. Интересното е, че като копираха файла на техния компютър определено снимката на монитора си изглеждаше ч/б пък после изведнъж ми излизат с обяснението, че не ми бил калибриран монитора, и че много други колеги се нагаждали към тяхната машина и трябвало и аз да го направя. Аз пък си мислех, че черното си е черно, а бялото - бяло, ама явно имам още да уча за цветовете :)
Всъщност вече го забравих тоя случай и ще ми е за урок!
Желая на всички от форума здраве и ползотворна работа през тази година, а и по-голяма толерантност към съфорумците!

Автор: asahi   
Дата:   04-01-05 11:50

Останах с друго впечатление от постинга ти, но явно повредата не е в твоя телевизор.
Успехи!

първа  назад  1     всички  напред  последна