Автор: joshua
Дата: 26-10-04 16:10
та за светата троица, π (03C0), e и по-конкретно Φ (03A6) - Фибоначи, гърците... мдам ,а квадратите имат нещо общо само доколкото то "спори" с тях.
ред на Фибоначи:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 ...и т.н.
нова редица, съставена от всеки два съседни члена:
1/1, 2/1, 3/2, 8/5 ...и т.н или:
1, 2, 1,5, 1,6, ...и т.н
те таа редица клони (не в смисъл от ляво, дясно) към 1.6180 (плюс още нинамсиколкознака). При това клони доста "бързо", което е една от причините да стане така любима на древните гърци - лесно се смята. Численият израз на "Златното Сечение" е границата на горната редица
Φ = 1,61803399...
да добавим и φ = -0,6180... (същтите работи, ма с обратен знак)
http://www.vashti.net/mceinc/PhiGraph.gif
Геометричното значение беше споменато, златния триъгълник, спиралката итн. Та твърди се, че един бюлюк работи в природата се развиват по "божествената пропорция". Аз лично съм малко скептичен, га иде реч за олюв, де се навива с точност ниньмсиколкознака след десетичната запетая. Така или иначе, съвременната (поне хилядолетие) "западна" цивилизация е втренчена в древна гърция, за която Φ, и по прозаични причини, е свещено.
Ся за нещата, които ни интиресуват нас - комрозиция итн. Нещо не стоплям съвсем, га ЗС се обяснява с делене на квадрати - идеята е да водиш диалог с квадрата. 2/3 например не е нито квадрат (1/1), нито два (1/2), едновременно с тва е ЧЕТЛИВО отношение. Щто не квадрат? ми щтот е най-безразличната фигура. само кръга я бие. Добре, че по обясними причини не моат се правят кръгли снимки... че кат глеам как кои се сдобие с апартаменче гледа да изтипоса я аркичка, я сводче... ма нещо се отнесох
|
|