Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как да намаля KB (JPEG) na 1 снимка
Автор: plamcho_j   
Дата:   15-11-04 13:47

Здравейте аз съм нов потребител и имам един въпрос:Как една снимка да я превърна в помалки КB примерно (JPEG) 320 да стане в по малка честота KB ??[shtrak]

Публикацията е редактирана (15-11-04 13:53)

Отговори на това съобщение
 Re: Как да намаля KB (JPEG) na 1 снимка
Автор: valjo   
Дата:   15-11-04 13:55

С какъв софтуер за обработка на изображения разполагаш?

Дата:   15-11-04 13:59

Photoshop,CAMEDIA Master за ОLIMPOS

Дата:   15-11-04 14:06

понеже гиляма част от снимки те ми са все над 300 KB Jpeg и немога никъде га ги публикувам а знам че има вариянти за намаляне на кб но незнам как става,ще съм ти плагодарна ако ме открехнеш на тази тънкост....

Автор: Junior   
Дата:   15-11-04 14:07

фотошоп
save for web...

Дата:   15-11-04 14:12

Благодаря

Автор: nlbk   
Дата:   15-11-04 14:17

save for web скапва цветовете малко...но е една от възможностите наистина...

Публикацията е редактирана (15-11-04 14:17)

Автор: valjo   
Дата:   15-11-04 14:54

Случай 1:
Ако файлът с изображението е например 320 КБ, както пишеш по-горе, вероятно ще ти свърши работа командата Save for WEB в менюто FILE на Phitoshop(6). При тази команда Photoshop компресира изображението, като предлага различни нива на компресия,намаляйки размера на файла в килобайти, но запазвайки размера на изображението в пиксели . Нивото на компресия се избира в дясното поле с опцията QUALITY, което се вижда след като си стартирала командата SAVE FOR WEB. При задаване на по-големи стойности, нивото на компресия е по-малко, а файлът в КБ е по-голям.
Случай 2:
Ако тръгваш от файл с по-големи размери - 2,3, 4 или повече МБ, първо ще се наложи да изрежеш изображението, като намалиш броя пиксели, формиращи дължината и ширината на изображението. Например тук изображението не трябва да е по-дълго от 700 пиксела по по-дългата от двете страни.
Да наречем файла, съдържащ изходното ти изображение primer.jpg
Отваряш го във Photoshop. Отиваш във IMAGE>Image SIZE... Пишеш 700 (или по-малко) в полето за дължината или височината (където е по-дългата страна). Полето Constrain proportion трябва да има отметка. Може да се наложи да отидеш в менюто VIEW>Actual Pixels за да видиш ще ти хареса ли големината на изображението. Ако ти харесва, запазваш току-що намаленото изображение под ново име, напр. primer2, за се запази изходното ти изображение, например ако искаш да го вадиш на печат, тъй като е по-качествено.
Въпреки, че си намалила размера на изображението, вероятно ще се наложи да преминеш през описаната в случай 1 команда SAVE for WEB, за да влезеш в нормата, поставяна от фотосайтовете, например тук максималния размер е 120 КБ.
Ако искаш да изрежеш изображението при определена пропорция между ширина и дължина, например точно 4 към 3, ще трябва да ползваш друг софтуер, аз ползвам Thumbs+. При Photoshop това не може да стане, или по-точно аз не знам това да може да стане. Ако във Photoshop изключиш отметката Constrain Proportion, може да се постигне всякакво съотношение между ширина и дължина, но така се сбива или разтяга непропорционално едната страна, с други думи изображението не изглежда реално..

Публикацията е редактирана (15-11-04 15:11)

Автор: i_viper   
Дата:   15-11-04 15:00

Имай предвид следните неща за JPEG като файлов формат.

1. JPEG комресира на блокове 8х8 пиксела. Винаги записвай файла си с размери кратни на 8. примерно 640х480. Отразява се на размера на файла, макар и незначително.

2. JPEG компресира при всяко записване.

3. Щумовете пречат на компресията.

Не само за JPEG. Виж си резолюцията на файла. Тез който ще записваш за уеб не ти трябва да са повече от 72.

Автор: P_H_V   
Дата:   15-11-04 15:24

valjo написа:
> Ако искаш да изрежеш изображението при определена пропорция
> между ширина и дължина, например точно 4 към 3, ще трябва да
> ползваш друг софтуер...

Ne se seshtam pri po-starite photoshopi, no pri CS-a ot menuto "style" na instrumenta za marquee izbirash "fixed aspect ratio" napr. width 4 height 3 i kato selektvash, se zapazva proporciata.

Автор: ntonev   
Дата:   15-11-04 16:50

v CS - mojesh da crop-vash sas zadadena proporcija sashto...

Дата:   15-11-04 19:12

Много ти благодаря това е информация която ми е от полза..Мерси

първа  назад  1     всички  напред  последна