Автор: valjo
Дата: 15-11-04 14:54
Случай 1:
Ако файлът с изображението е например 320 КБ, както пишеш по-горе, вероятно ще ти свърши работа командата Save for WEB в менюто FILE на Phitoshop(6). При тази команда Photoshop компресира изображението, като предлага различни нива на компресия,намаляйки размера на файла в килобайти, но запазвайки размера на изображението в пиксели . Нивото на компресия се избира в дясното поле с опцията QUALITY, което се вижда след като си стартирала командата SAVE FOR WEB. При задаване на по-големи стойности, нивото на компресия е по-малко, а файлът в КБ е по-голям.
Случай 2:
Ако тръгваш от файл с по-големи размери - 2,3, 4 или повече МБ, първо ще се наложи да изрежеш изображението, като намалиш броя пиксели, формиращи дължината и ширината на изображението. Например тук изображението не трябва да е по-дълго от 700 пиксела по по-дългата от двете страни.
Да наречем файла, съдържащ изходното ти изображение primer.jpg
Отваряш го във Photoshop. Отиваш във IMAGE>Image SIZE... Пишеш 700 (или по-малко) в полето за дължината или височината (където е по-дългата страна). Полето Constrain proportion трябва да има отметка. Може да се наложи да отидеш в менюто VIEW>Actual Pixels за да видиш ще ти хареса ли големината на изображението. Ако ти харесва, запазваш току-що намаленото изображение под ново име, напр. primer2, за се запази изходното ти изображение, например ако искаш да го вадиш на печат, тъй като е по-качествено.
Въпреки, че си намалила размера на изображението, вероятно ще се наложи да преминеш през описаната в случай 1 команда SAVE for WEB, за да влезеш в нормата, поставяна от фотосайтовете, например тук максималния размер е 120 КБ.
Ако искаш да изрежеш изображението при определена пропорция между ширина и дължина, например точно 4 към 3, ще трябва да ползваш друг софтуер, аз ползвам Thumbs+. При Photoshop това не може да стане, или по-точно аз не знам това да може да стане. Ако във Photoshop изключиш отметката Constrain Proportion, може да се постигне всякакво съотношение между ширина и дължина, но така се сбива или разтяга непропорционално едната страна, с други думи изображението не изглежда реално..
Публикацията е редактирана (15-11-04 15:11)
|
|