Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 за диапозитивите
Автор: ScarefacE   
Дата:   11-09-04 11:23

Може ли да се ползват диапозитиви в апарати формат 24х36 мм?Ако да после могат ли да се обработват в студия, тоест не ръчно в къщи?

Отговори на това съобщение
 Re: за диапозитивите
Автор: PerfectDreamer   
Дата:   11-09-04 12:15

xaxa idi se pregledai [smilie21]

Тц.
Автор: GenaDP   
Дата:   11-09-04 12:20

Не влизат. И аз съм пробвал - ама 24х36 апаратите са направени само за негативи... Всъщност, има и едни стари апарати - Смяна, Зорки и т.н. - те са пък само за черно-бели снимки, там цветни негативи също не влизат.

Автор: volokin   
Дата:   11-09-04 13:43

и това в 21-ви век [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
преди известно време един инженер от Техническия ме беше попитал; ''А този твой апарат може ли да снима цветно?'' е как да му отговоря на такъв въпрос?[smilie19] [smilie18] [smilie18] [smilie11] [smilie11]

Дата:   11-09-04 13:52

Теоретично е бил прав да пита. Има цифрови апарати, които не могат...

Дата:   11-09-04 14:08

Теоретично, така е, но практично човека едва ли е знаел преди години какво е това дигитална камера, пък и апарата който държах в ръцете си поп нищо не приличаше на ''дигитален Киев''.
Пък няма да казвам в кой технически учеше този!
Щото тогава объркването е пълно[smilie18]

Дата:   11-09-04 15:07

тогава цената на диапозитивите ли е причина повечето хора от тук да ползват ленти?

П.П. Ок де, рабрах че е смешно, ама то и от това има нужда[smilie5] , само ебз тез средни пръсти, че... малко не ви приляга май, който иска да показва патки,да си я снима и да пусне тука да го видим колко мъж е.

Дата:   11-09-04 16:19

Е ти пък, ми щом е сложен емотикона в страницата, то е ясно че нищо лично, да не говорим, че не знаех че е среден пръст ;-)

повечето хора тук ползват дигита, а не ленти, погледни само въпросите които се задават...
Диапозитива е незначително по-скъп, а хубавия е много по-скъп (ако въобще ги има).
за диапозитив ти трябва или хубав апарат или малко повече знания (сива карта, светломер и т.н.), щото не издържа на грешно експониране, за разлика от негатива, който +/- 2 бленди ги гълта без много да му се отразят.
Разликата в качеството спрямо негатива е в пъти (говоря за скъпите диапозитиви). относно контраста е ненадминат. Причините хората да не снимат на диапозитиви е по-скоро в лабораториите. За да ти изкарат свястна снимка от диапозитив ще похарчиш много нерви!
Диапозитива се сканира също много добре.
Така, че ако нямаш лаборатория на която да се довериш или поне добър филмов скенер, не е за препоръчване да снимаш с диапозитив.

Диапозитива също е лента (диапозитивна), а не нещо друго [smilie18]

Веселяк си ти!

Дата:   11-09-04 17:09

Хмм ето това ми хареса, благодаря за инфото. Аз четох в нета, но точно това ме инетресуваше най-много - как е положението в България. Па нали сме си искащи-все с рогата напред се тикаме, ние младото поколение, все искаме да знаем кокото можеповече и по-бързо:))
Поздрави![shtrak]

Автор: cristo   
Дата:   11-09-04 17:11

volokin,
а има ли проблеми с проявяването на диапозитива по лабораториите? в смисъл - по-проблемно ли е проявяването? трябва ли пак да търсиш фото, на което да имаш повече доверие?

Автор: feon   
Дата:   11-09-04 17:41

За себе си стигнах до извода, че като ще е цветно, а и като ще се сканира после, човек е най-добре да си купува диапозитиви и да ги снима с повишено внимание.
По един начин се снима с лента за 3 лв, а по друг с такава за 17лв (Провията, Велвията са толкова тук).
Ако искаш да се научиш да снимаш и най-вече да изпиташ едно друго удоволствие от фотографията, вземи си хубав механичен апарат и светломер, диапозитив, мисли и снимай! Взимайки си цифров апарат с цел да снимат за хоби, хората изпускат именно онова усещане, тъй ценно (може би водещо) за любителя фотограф, а именно процесът на самото снимане, лентите, проявяването, меренето на светлината...дори прищракването на апарата... кеф! [shtrak]
...абе нещо като "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" относно фотографията
..бавно, но истинско[smile] [smilie5]

И без това в днешно време сме достатъчно припряни и забързани за някъде.....

Дата:   11-09-04 18:49

ЕОС 300v няма ли да се справи добре с меренето, като за начало поне, щото и аз чета че няма място за грешки в експонирането, пък не съм токова добър, че да си позволя сам да преценявам още във всяка ситуация...
между другото, феон, точно по повод един твой пост писах тази тема :)

Автор: feon   
Дата:   11-09-04 18:59

Ако знаеш как да го коригираш в трудни ситуации ще се справи, намай грижи! Успех![shtrak] https://photo-forum.net/joro/emoticons/fotofilm.gif

Хъм...
Дата:   11-09-04 19:57

човек е най-добре да си купува диапозитиви

А не е ли по-добре да ги краде? Е, разбира се - трябва да има откъде :))

Дата:   11-09-04 22:58

ScarefacE, ти как реши от кое поколение съм, щото казваш ''ние младите''?[smilie11]

300V трябва да може да се справи с меренето, то всъщност няма модерен апарат, който да не може да се справи, работата е там, че има моменти в които няма апарат който да се справи, па бил той и F5. За това става дума, т.е. след като е скъп диапозитива, всеки кадър е ценен, няма място за отпадък.
Другото което е, пак повтарям, от диапозитив да ти извадят снимка на хартия първо е по-скъпо, второ в БГ са малко тези които могат да го направят така както и от негатив.
Проблеми с проявяването има толкова колкото и с негатива (цветния), ако е стара супата или някой се опитал да пести, то сори[smilie23], ако пък не се грижат добре за диапозитива и ти го напълнят с прах, надраскат (което е много вероятно) пак на вятъра... тогава цялата му скъпотия отива на кино! това което ти разказвам се случва не само в България, ами навсякъде по света, трудно е да си намериш добра лаборатория. по модерните (Q-lab) лаборатории контролират процеса включително и химията в машините, като мерят най-различни параметри, но като има човешки фактор има и грешки, което значи да се довериш на някой е въпрос на опит и по метода на изключване на грешките. Но хобито изисква жертви, нали!

Този който е насладил проекцията на диапозитив, разбира какво е качеството на аналоговата фотография, всъщност, ходите ли на кино?[smilie24]

Автор: Thor   
Дата:   12-09-04 03:29

диапозииви на далавера има стига да се съберат поне двама които искат да опитат или предпочитат да снимат с диапозитиви ето и според мен далаверата .. B&H New York като за начало ,един филм Fuji Provia 100F се продава за 3.99US$=6.50лева така има и пакети по 20 филма за 80US$ за по лесно в случая за сметките така колетните такси са 32US$ или общо 112US$ като сложим и 20% ДДС става 132US$ което пък 132US$=212лева откъдето 212лева разделено на 20 филма дава един филм Fuji Provia 100F за 10.60лева ако се вземат 40 филма цената пада на 9.27 лева ,а между другото за да се оползотворят пътните такси може да се поръчат и други дреболии които струват по скъпо в България ,а ако филмите се поръчат от някоя фирмичка и се приемат като консумативи за фирмата сигурно може да се спести и ДДС-то ,та според мен 10.60 си е супер цена един филмов сканер на старо за 300-400лева + един прожектор и ето ги сладостите на фотографията с диапозитиви .. диапозитивите се пазят много добре във фризера и се прожектират още по добре на стената [smilie7] това е моето мнение [cool] а има и хубави почти без пари чернобели филми ,както и чернобели филми като Ilford XP-2 и Kodak 400CN които се проявяват както и цветните със C-41 и във всяко фото-ателие в българия можете да си ги прояви човек и да изкара снимки ..[smilie7]

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=181489&is=GREY

[beer] [cool]

Автор: stoevmobile   
Дата:   12-09-04 03:32

Thor,[beer]
погледни си мейла[beer]

Автор: SGreen   
Дата:   12-09-04 05:13

Eto ti i oshte malko po-evtina alternativa:
http://search.ebay.com/Fuji-Provia-100F_W0QQsokeywordredirectZ1QQfromZR8 - ima niama $2 za broika film + niakoi i drug dolar za dostavkata. kato se zamislish moje i bez dds da minesh shtoto cenata e pod $100 za 50 broia a pod $50 ili $100 e granicata za obmitiavane i dds.

aide veselo snimane :)

Дата:   12-09-04 05:14

Sorry che ne dokarah linka normalen ama seki ima copy/paste ... nali

Автор: Thor   
Дата:   12-09-04 07:47

хммм тва eBay какви horor сторис има с кражби на сметки ,какви скандали , е определено не се случват на всеки втори ,но ,всеки се знае себе си ,лично аз филми оттам не бих купил ,иначе бих продал нещо ,тъй като като продавач ,единствения риск е да ти откраднат сметката в eBay , не че не съм го разглеждал като алтернатива , но май не съм от тези които рискуват/не че не бих рискувал ,но естествено бих избрал най сигурния риск/ ,затова и препоръчвам най сигурното според мен ,пък и всеки артикул си носи своите рискове , особенно тези най-сладките далавери ..иначе си има сериозни продавачи по eBay , [smilie7]
както и да е ,но който се реши да купува от eBay да прегледа линковете отдолу ,пък и да потърси сам из нета за информация как да разпознае измамниците в eBay , все пак дим без огън няма ...

http://forums.macrumors.com/archive/index.php/t-86308

http://www.carbuyingtips.com/fraud.htm

http://rg.ancients.info/guide/fraud.html

http://www.e-vigilante.com/ebay-fraud.html

Дата:   12-09-04 11:13

Volokin: моя грешка,наистина не проверих предварително възрастта ти, ако съдя по ай си кю -то , може да си към 23:))) ако не- здраве да е, просто гледам, изказваш се компетентно сравнително, та мислех че си от профитата:))) Не съм искал да те обиждам [shtrak] [shtrak]

Автор: cristo   
Дата:   12-09-04 11:20

е, 23, той направо трябва да те черпи [beer] [beer] [beer]

Re: ScarefacE
Дата:   12-09-04 12:45

ScarefacE, ни най-малко съм се обидил, пък тва ай-си-кю къде го видя [smilie11] [smilie11]

ако обърнеш цифрите на твоето предположение, ще си почти на правия път.
Не съм профи, не съм спечелил и един лев от фотографията, по-скоро само харча там. А за списания съм похарчил повече пари отколкото за техника. И понеже къщата ми се пълни от време на време с такива, ги подарявам на хората....направо с кашоните. [shtrak]
[shtrak] [shtrak]

Дата:   12-09-04 13:28

Thor: az ottam sam pazaruval dosta i da ti kaja ako prouchish prodavacha niama problemi. Estestveno che ako se vpusnesh napred s glavata she ucelish l....ta

volokin: i az nesam profi i to hich. po-skoro far amatior ama spisaniica nesam si kupil. aide drugia pat kato podariavash da se obadish [smilie6]

първа  назад  1     всички  напред  последна